CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ile HSYK'nın yapısında değişiklik ön gören teklifle ilgili görüşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "İki ön koşulumuz olduğunu söyledik. Birincisi TBMM'de görüşülen HSYK yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor. İkincisi siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerekiyor. Eğer bunların ikisi gerçekleşirse, elbette ki bir Anayasa değişikliği gündeme gelebilir. Hakimler Yüksek Kurulu ile Savcılar Yüksek Kurulu'nun birbirinden ayrılmasıdır. Siyasi otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde olan bir yargı istiyoruz. Bu konudaki görüşlerimi aktardım" dedi.
'90 YILLIK DEMOKRASİ KAZANCIMIZI ÇÖPE ATAN BİR TEKLİF'
Kılıçdaroğlu, "Bu yasa teklifi, bizim 90 yıllık demokrasi kazancımızı çöpe atan bir teklif. Demokrasinin gelişmesini, hukukun üstünlüğünü, hakim teminatını, yargı bağımsızlığını öteden beri savunan bir partini genel başkanı olarak bu konudaki endişelerimizi, sayın Cumhurbaşkanı'na aktardık. Olayın bir Anayasa değişikliği ile çözülmesi gerektiği yönünde bir görüş tartışılıyor" dedi.
CHP'DEN İKİ ÖN KOŞUL
HSYK değişikliği ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e parti olarak iki ön koşullarını ilettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Biz iki ön koşulumuz olduğunu söyledik bu konuda. Birincisi TBMM'de görüşülen HSYK yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor. İkincisi siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerekiyor. Eğer bunların ikisi gerçekleşirse, elbette ki bir Anayasa değişikliği gündeme gelebilir. Anayasa değişikliğinde de aradığımız şu: Yargı teminatını güçlendirmek istiyoruz. Yargıya siyasal müdahaleleri engellemek istiyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istiyoruz. Hakimler Yüksek Kurulu ile Savcılar Yüksek Kurulu'nun bir birinden ayrılmasıdır. Siyasi otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde olan bir yargı istiyoruz. Bu konudaki görüşlerimi aktardım" diye konuştu.

MB(SS)