ANKARA, () - CHP Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay, 'Yandaş' görevlendirmelerini TBMM gündemine taşıdı. Altay, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, "Kamunun doğrudan sahip olduğu, ortağı olduğu kaç şirket vardır? Bu şirketlerde görev alan yönetim kurulu üyelerinin aylık, yıllık ücretleri nedir? Eski AKP milletvekilleri ve kimi AKP yöneticilerini bu şirketlere atayarak kamu şirketlerinin yönetim kurullarını bir ulufe dağıtma yeri olarak mı görüyorsunuz?" diye sordu.
Altay, verdiği soru önergesinde son dönemde bazı başbakanlık müşavirleri, AK Parti eski milletvekilleri ve AK Parti döneminde atanan bürokratların kamunun sahip olduğu, ortak olduğu şirketlere, hazine denetimindeki özelleştirilmiş kurumların denetim ve kamu vakıfları yönetim kurullarına atandığına dair haberlerin kamuoyunda sık tartışıldığını belirtti. CHP'li Engin Altay, şöyle devam etti:
"Kamu vicdanını bu görevlendirmelerin etik olmadığı ve 'Yandaş kayırmacılığı' yapıldığına ilişkin kanaatler giderek yaygınlaşmaktadır. Bir başbakanlık müşavirinin yüksek ücretli televizyon programları yetmezmiş gibi yüksek ücretli denetleme kurullarına atanması bu kanıları güçlendirmektedir."
Altay, Babacan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
"Kamunun doğrudan sahip olduğu, ortağı olduğu kaç şirket vardır? Bu şirketlere son 10 yılda kaç yönetim kurulu üyesi atanmıştır? AKP hükümetlerince atanan yönetim kurulu üyelerinden AKP'ye üyesi kaç kişi vardır? Bu şirketlerde görev alan yönetim kurulu üyelerinin aylık, yıllık ücretleri nedir? Bu ücretlerin dışında temettü vb gelir elde etmekte midirler? Kamuya ait bankaların yönetim kurullarında görev alan üyelerin eğitim durumları nedir? Bu görevleri karşılığında aldıkları ücretler nelerdir? Eski AKP milletvekilleri ve kimi AKP yöneticilerini bu şirketlere atayarak kamu şirketlerinin yönetim kurullarını bir ulufe dağıtma yeri olarak mı görüyorsunuz?" 

(HT/İD)