KEMALPAŞA-TURGUTLU DEMİRYOLUNU AÇTI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kemalpaşa- Turgutlu demiryolunun Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi demiryolu bağlantı hattının açılış törenine katılmak üzere Kemalpaşa’ya geldi. Kemalpaşa OSB’yi demiryoluna bağlayacak olan bağlantı hattının açılış törenine, Galatasaray eski Başkanı aynı zamanda da İbrahim Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Adnan Polat, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Kamil Porsuk, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü (AYGM) Metin Tahan, İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ile çok sayıda davetli katıldı.
İbrahim Polat Holding Yönetim Kurulu Başkan vekili Adnan Polat, "Bu projenin gerçekleşmesi için sayın Binali Yıldırım bize söz verdi. O ve bizler sözün takipçisi olduk ve proje tamamlandı. Ege Seramik bu bölgenin ilk fabrikasıdır. Biz burada Ege Seramik’i 1970’li yıllarda kurmaya başladığımızda burada firma yoktu. Ancak şimdi bir çok firma faaliyet gösteriyor. Bizim yıllık yükümüz 1 milyon 460 bin ton, bu da yaklaşık 90 bin kamyon demek. Bunun en az yarısını demiryoluna aktarmış olacağız. İlk etapta 305 bin ton yükün demiryoluyla taşınmasını bekliyoruz. Dileğimiz Çine-Aydın demiryolu hattının da yapılmasıdır. Onunla birlikte 810 bin tonluk yükü demiryoluyla taşıma imkanı bulacağız" dedi.
Projeyle ilgili teknik bilgi veren AYGM Müdürü Tahan, "2005 yılında inşaatına başlanan bu hattı tamamlayıp, İzmir’in hizmetine vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. 27 kilometrelik bir demiryolu hattı inşa edilerek, Kemalpaşa OSB’nin, ulusal demiryolu ağına bağlantısı sağlanmıştır. 680 hektar alan üzerinde kuruldu. Yıllık yaklaşık üç milyon tonluk yük taşımacılığı bu bağlantı sayesinde yapılabilecek. Bu projenin maliyeti 215 milyon 211 bin TL’dir" diye konuştu.
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım da "Bugün İzmir iki güzelliği yaşıyor. Sabah Yeşildere Mustafa Kemal Atatürk Döner Kavşağı’nın açılışını gerçekleştirdik. İzmir’in en büyük hatta Türkiye’nin en büyük katlı kavşağı İzmir’imize hayırlı uğurlu olsun" dedi. Yıldırım şöyle devam etti:
"Açılışını yaptığımız bu demiryolu İzmir’in en önemli Türkiye’nin sayılı OSB’lerinden olan Kemalpaşa OSB’sinin 500 civarındaki firmasının yüklerini Anadolu’ya taşıyacak çok önemli bir proje. Bunun temelini attığımızda sayın İbrahim Polat da vardı, OSB’deki bütün firma sahipleri de vardı. Bu proje olacak mı olmayacak mı diye düşünürken biraz gecikmeli de olsa bugün birazdan treni Ankara’ya yollayacağız. Kemalpaşa çok önemli bir ilçemiz. Sanayiciliğin, meyveciliğin ve hayvancılığın geliştiği bir ilçe. Burası adeta İzmir’in giriş kapısı. İzmir- Ankara hızlı treni de Kemalpaşa’dan geçiyor. Nasıl büyük Atatürk Kemalpaşa’dan İzmir’e giriş yaptıysa, bütün yollar da Kemalpaşa’da buluşup İzmir’e giriş yapıyor. Hemen yakımızda bulunan lojistik merkez 3 milyon metrekarede kuruluyor. Bu tren oradan da yükleri alacak. Orası bittiğinde 5 bin İzmirli'ye yeni iş sağlamış olacak. Günden güne 35 projeyle İzmir’imiz kalkınıyor. İzmir’in diğer iller ve dünyayla bağlantısı da gittikçe kuvvetleniyor. Konak ve Sabuncubeli tünelleriyle 17 Mart’ta açılışını sayın Başbakanımız’ın yapacağı Adnan Menderes Havalimanı iç hatlar terminaliyle İzmir marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Merak etmeyin inşallah 30 Mart seçimlerinde İzmir’de de özlenen hizmetleri birer birer yerine getireceğiz İzmirliler bize destek verdiğinde, güven duyduğunda inşallah İzmir’imizi Akdeniz’in parlayan yıldızı ve parlayan şehir olması için hayat İzmir 1414 projeyle Türkiye’nin en gelişmiş kültür ve sanat şehri yapmayı hedefledik bunu de hep birlikte başaracağız."
Bakan Lütfi Elvan da "Ülkemizin özellikle küresel pazara yakınlığı açısından çok önemli avantajları var, ama bu avantajlar AK Parti öncesi yeteri kadar değerlendirilemedi. Özellikle karayolları taşımacılığında gelişmeler yaşandı ancak demiryolu, denizyolu ve havayolunda önemli gelişme sağlanmadı. AK Parti iktidarlarıyla birlikte Türkiye’nin en uzun Ulaştırma Bakanlığı’nı yapan sayın Binali Yıldırım önderliğinde bu üç sektörde çok önemli gelişmeler sağlandı" dedi. Elvan, şunları söyledi:
"Bakın burası Kemalpaşa OSB, İzmir’in hem ihracat hem de sanayi üssü olarak belirlenmesine karar veren kişilerden biri de sayın Binali Yıldırım’dırb Bu proje ile lojistik üssü Kemalpaşa’yı ihracat, sanayi ve üretim üssü yapacak. Öyle bir yer seçilmiş ki Ankara’dan İzmir’e uzanan demiryolu var, öbür taraftan Aydın ve Denizli’den İzmir’e uzanan demiryolu hattı var. İşte bu iki hattın tam ortasında Kemalpaşa OSB var. Bugün Ankara bağlantısını sağlıyoruz. Aydın- Çine bağlantısının da projesi hazırlanmış durumda. Kemalpaşa’yı Aydın- Çine hattına da bağlayacağız. Dünyanın bir çok gelişmiş ülkesinde lojistik merkezler sanayinin olmazsa olmaz parçasıdır. Bir sanayi bölgesinde lojistik merkez yoksa oranın gelişmesi oldukça güçtür. Bir lojistik merkezininiz olacak, iki denize bağlantınız olacak üçüncüsü ise bu bağlantınız demiryoluyla olacak. İşte Kemalpaşa bir iki yıl içinde bunların hepsine sahip olacak. Bir başka önemli projemiz Menemen- Aliağa demiryolu hattı üzerinde Nemrut Limanı’na demiryolu hattı bağlayacağız. Yaklaşık 50 milyon TL’lik bir bedeli var, buna da bu yıl başlayacağız. Bir diğer projemiz, Halkapınar- otogar arası metro yapımı. Bununla ilgili çalışmalar tamamlandı tüm projeler hazır ve yaklaşık 280 milyon TL’lik projenin yapımına da başlayacağız. Kemalpaşa Belediye Başkan adayı Arif Uğurlu ve İzmir’i İzmir yapacak olan, sayın Binali Yıldırım’a da adaylıkları için başarılar diliyorum."
Adnan Polat, Bakan Elvan ile AK Parti’nin izmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’a nazar boncuğu bulunan bir tablo hediye etti. Ardından hattın açılışı yapıldı. Seramik yüklü yük treni, törenin ardından açılışı yapılan istasyondan hareket etti. İstasyondan ilk seferi yapan trenin Ankara’ya gittiği bildirildi. Bakan ve beraberindekiler buradan incelemelerde bulunmak üzere Ege Seramik’e geçti.

Tufan HAMARAT/İZMİR, () -

İÖ(SS) (FOTOĞRAFLI)