Muhammet KAÇAR/ RİZE, ()– CHP Genel Başkan adayı Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Rize İl Başkanlığı ziyaretinde genel merkezin il başkanlarına baskı uyguladığını öne sürdü, seçildiğinde partinin üzerindeki korku duvarlarını kaldıracağını söyledi. CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya ise, Türkiye’yi dolaşan İnce'nin yorgun olabileceğini belirterek, "İl başkanları kesinlikle korkmaz. Bize kimse baskı uygulayamaz” dedi.
CHP Rize İl Başkanlığı'nda İl Başkanı Mehmet Aslankaya, delegeler ve partililer tarafından karşılanan Muharrem İnce’ye partili bir genç çiçek sundu. Annesinin Rize’nin Çayeli İlçesi Büyükköy Beldesi’nden olduğunu hatırlatan İnce, dedesinin 1915'de savaşa giderken anneannesine verdiği çakının halen durduğunu belirterek, “Keşke o çakıyı da getirseydim ama unutmuşum” dedi. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ve Türkiye’de 12 yıldır baskıcı ve zulme taraf olmayanı bertaraf eden bir iktidar olduğunu anlatan İnce, şunları söyledi:
CHP UMUT OLAMIYOR
“Türkiye’de eğitim, adalet sistemi, tarım çökmüş. İnsanlarımız bir başka ülkede rehin. Tarımda 20 milyar dolar ithalat var. Üretici, köylü ve emekli perişan. Çocuklarımızın sınav soruları çalınıyor, zorla okullara kayıt yaptırılıyor. Böyle bir durumda CHP umut olamıyor. Türkiye’nin dört bir tarafını dolaşıyorum, 'CHP umut mu?, Sayın Genel Başkan Başbakan olacak mı?' diye soruyorum, bir Allah’ın kulu çıkıp ta 'Evet umut' diyemiyor. Böyle bir umudu ben görmüyorum, yurttaşlarımız da görmüyor. Ben bu partiye bir umut olmak için, yeni bir güneş için yola çıktım. Türkiye’de sol ve CHP’de şöyle bir umutsuzluk var; Türkiye’de zaten solun oyu yüzde 30. Onun da yüzde 25’ini CHP alıyor. Daha ne istiyorsun? Belanı mı istiyorsun? Şükret buna. Ben buna razı değilim. Bülent Ecevit’in yüzde 42’sini biliyorum. Ben Ecevit’in 42’sini kendime hedef alıyorum."
İnce tüzük değişikliği önerdiğini, adaylıklarda çarşaf liste olacağını, iki seçimde partiyi birinci yapamazsa istifa edeceğini belirtti.
'PARTİNİN ÜZERİNDEKİ KORKU DUVARLARINI KALDIRACAĞIM'
CHP Genel Başkan adayı Yalova Milletvekili Muharrem İnce önce tüzük değişikliği, daha sonra genel başkanlık seçimini önerdi. Genel Başkan seçilmesi halinde partide sessiz devrim olacağını belirten İnce, "Belediye çalışanı kurultay delegesi konuşamıyor, il başkanı konuşamıyor. Baskı var genel merkezden, konuşamıyor. 'İmza verdiğime bakma' diyor, 'oyum senindir' diyor. Onlarca insan var böyle. Ben bu partinin üzerindeki korku duvarlarını kaldıracağım. Burası solcu bir parti olacak. Size solculuğunuzu yeniden hatırlatacağım” dedi.
'GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI TELEFONLA İMZA İSTİYOR'
Kurultay delegelerinden destek isteyen İnce, "Genel Başkan yardımcıları oturmuşlar telefonun başına, illeri arayıp imza istiyorlar. Bu doğru değil. Bu partiden özgürlük çıkmaz ve demokrasi ile bu yapısından iktidar çıkmaz. Bunu el birliği ile değiştireceğiz" diye konuştu.
“BU PARTİYİ YENİDEN UMUT YAPARIM VE AYAĞA KALDIRIRIM”
Her bölgeye ayrı bir doğru bulmayacağını anlatan İnce şöyle devam etti:
“Örneğin Rize’de hiç Alevi yok. Sünniler vergi veriyor mu, Aleviler de vergi veriyor mu? Veriyor. Sünnilerin imamının maaşını kim ödüyor? Alevilerin cemevine para ödüyor mu devlet? Ödemiyor. Peki Sünniler kul hakkı yemiyor mu? Kardeşlerinin hakkını yemiyor mu? Kardeşlerinin hakkını yiyor. 'Buna razı değiliz' diyecek Rizeli. 'Bize veriyorsunuz, onlara da verin' diyecek. Böyle yapacağız. Kürt sorununu çözeceğim. Ben bu partiyi yeniden umut yaparım ve ayağa kaldırırım."
İL BAŞKANINDAN İNCE’YE KORKU CEVABI
İnce’nin açıklamaları sonrası söz alan CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya, Muharrem İnce’nin iki iddiasına katılmadığını belirterek, "Muharrem bey Türkiye’yi geziyor, yorgun olabilir. Diyor ki 'İl başkanları korkuyor'. İl başkanları kesinlikle korkmaz. Çünkü Recep Tayyip Erdoğan’ın ilinde CHP İl Başkanı korkmuyorsa Türkiye’nin hiçbir ilinde korkmaz. Tek korktuğu Allah’tır. Bu bir yanlış. İkincisi Genel Başkan yardımcılarının imza için aramaları söz konusu değil. Böyle bir şey yok. Bunları düzeltmek istedim. Bu bir dalgınlık olabilir. Çünkü bize kimse baskı uygulayamaz. Doğru ne ise onu yaparız” dedi.
MEHMET BEKAROĞLU’’NUN PARTİYE DAVET EDİLMESİ
Saadet Partili Mehmet Bekaroğlu’nun CHP’ye davet edilmesinin sorulması üzerine İnce, şu cevabı verdi:
“Bu sayın Genel Başkan'ın taktiridir. Kendisi davet edebilir. Ben etmeyeceğim. Ben daha sol bir parti olması için uğraşacağım. CHP bir büyük ırmağa benzer. O büyük ırmağa çeşitli dereler katılabilir. Ama o çeşitli derelerin amacı ırmağı kirletmek değildir. Irmağın köklerini tartışmak değildir. Irmağın gücüne güç katmak için geliyorlarsa başımızın üstünde yerleri var. Buyursun gelsinler. Ama ırmağın yönünü değiştirmek, ırmağı kirletmek, ırmağın çıkış noktasını tartışmak istiyorlarsa kusura bakmasınlar."
Toplantının sonunda, “Ben il başkanları korkuyor dedim ama Rize il başkanı ve Rizeli kimseden korkmaz” esprisini yapan Muharrem İnce, delegelerle bir süre görüştükten sonra Trabzon’a hareket etti.

FOTOĞRAFLI