IRAK Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB) Polit Büro sorumlusu Mele Bahtiyar, Ortadoğu'da yaşayan 4 halktan üçü olan Arap, Türk ve Farsların devletinin olduğunu, ancak Kürtlerin bir devletinin bulunmadığını belirterek, "Kürtlerin devleti olmadan, Kürtlerin kimliği tanınmadan, Ortadoğu'da barış ve demokrasi gelmez" dedi.
Bazı temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen IKYB'nin Polit Büro sorumlusu Mele Bahtiyar başkanlığındaki heyet, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Başkan Osman Baydemir, milletvekilleri Ahmet Türk, Nazmi Gür, Adil Zozani ile BDP Diyarbakır Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak tarafından karışlanan heyet, belediyede bir süre BDP'liler ile görüştü. Görüşmede konuşan Baydemir, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:
"Bugün dünden iyi, yarın inşallah Kürtler arasındaki ittifak ile bugünden daha iyi olacaktır. 21'inci yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacaktır. Ortadoğu'da Kürtler özgürlüğe kavuşmadan, Ortadoğu'daki halk demokrasiye kavuşamaz. Ortadoğu'da kimsenin Kürtlerin özgürlüğünden korkmaması gerekir. Rojava'da yaşananlar Kürtler için büyük bir heyecana neden oluyor. Bugünlere şehitlerin mücadelesi ile geldik."  
'50 MİLYON NÜFUSU OLAN KÜRTLERİN DEVLETİ YOK'
IKYB Polit Büro sorumlusu Mele Bahtiyar da, Kürtlerin en az 100 yıldır Ortadoğu'da demokrasi ve özgürlük mücadelesi verdiklerini, sorunların diyalog ve müzakerelerle çözülmesinden yana olduklarını söyledi. Ortadoğu'da yaşayan Türklerin, Arapların ve Farsların devletlerinin bulunduğunu, ancak 50 milyon nüfusu olan Kürtlerin bir devletinin bulunmadığını belirten Bahtiyar şöyle konuştu:
"Kürtlerin devleti olmadan, kimlikleri tanınmadan Ortadoğu'da barış ve demokrasi gelmez. 6- 7 milyon nüfusluk Filistin'in bile devleti varken, 50 milyon nüfusu olan ve Ortadoğu'nun kadim halklarından biri olan Kürtlerin devleti yok. Kürtler, sorunların diyalog ile çözülmesi için mücadelelerini sürdürüyor."
'ÖCALAN'IN ÖZGÜR OLACAĞI GÜNLER YAKINDIR'
Mele Bahtiyar, Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için başlatılan çözüm sürecini desteklediklerini ve bu sürecin ilerlemesini istediklerini belirterek, "Barış söylemekle olmuyor. Yasal ve anayasal alt yapısını hazırlamak gerekir. Abdullah Öcalan'ın özgür olacağı günler yakındır. Öcalan özgürlüğüne kavuştuğunda gelip kendisini karşılamak isteriz" diye konuştu.