‘GAZZE’NİN ÇÖZÜMÜ CENEVRE’DE VAR OLAN İNSAN HAKLARI KOMİSYONDUR'

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu Gebze'den sonra geldiği İzmit'te Emek Otel'de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin İsrail’in saldırıları ve Ortadoğu'daki sürecin ne olacağına yönelik sorusu üzerine “Gazze meselesi malesef hunharca ve gaddarca yapılan saldırılardır. İsrail bu saldırıları ilk defa yapmıyor ve son defa da yapmayacak. Bu saldırı karşısında buna dur diyecek Uuslararası güç Güvenlik Konseyidir. Bu meclis kilitli. 5 üyenin vetosu var. Siz oradan Barış Gücü'nü gönderme imkanınız yok. ABD, İsrail'e dokunacak her gücü engelliyor. Sistemi iyi bilmek lazım. Sivil yerleşim merkezlerine çocuk, genç, kadın tanımadan insanlar öldürüldü. Ne yapmak lazım? Yeni birşey bulduk. Bunun yolu Cenevre'de var olan İnsan Hakları Komisyonu'dur. O yol açık ve o yola gitmek lazım" dedi.

Filistin konusunda herkesin nutuk atıp heyecan yaratığını söyleyen İhsanoğlu konuşmasını söyle sürdürdü:

"2009 senesinde insan haklarına karşı işlenen aykırlıkların işlenen suçların tespitini yaptık. İlk defa İsrail'in gayrimeşru yollarda yasaklanan silahlar kullandığını tespit ettik. Filistin Hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmelidir. İslam dünyasından ve dışından olanlar bu desteği vermelidir. İsrail'in işlediği suçlarda hiç bir mahkemeye gidilmemiştir. Allahtan ümit kesilmez. Ünımidimizi kaybettiğimiz zaman herşeyimizi kaybederiz. Bu bölgelerde barış ve güven için işbirliği yapmak lazım. Bu bölgede mevcut ülkelerin uluslararası camiada huzurun tesisi için çalışmanız lazım. Taraf tutmamanız lazım. Bölünmelerin önüne geçmek lazım. Biz burada çok dikkatli olmak lazım."



‘KOCAELİ’NDE YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE BEKLENTİM VAR’



Bir gazetecinin "Kocaeli’nde yüzde kaç bekliyorsunuz" sonrusu üzerine İhsanoğlu, “Bu demokrasi yolu güllerle bezenmiş bir yol değil. İnişleri çıkışları zorlukları, engelleri olan bir yol. Millet 10 Ağustos sözünü çok net bir şekilde söyleyecektir. Millet bir daha demokrasi tarihindeki dönüm noktalarından geçerek kesin kararlarını verdiği günlerinden birini yaşayacaktır. Kocaeli'nden ise yüzde 60'ın üzerinde beklentim var" dedi.

"BİZİM HEDEFİLİMİZ MUASIR MEDEDİYET SEVİYESİDİR"

Ekmeledddin İhsanoğlu daha sonra Emex Otel'den kent içindeki Tanyıldız Düğün salonu'na geçti. Burada siyasi parti il başkan ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşu ve  vatandaşlarla bir araya geldi. İhsanoğlu burada yaptığı konuşmada da "Biz şehir şehir, kasaba kasaba geziyoruz. Türkiye'nin İstanbul'dan sonra hızlı gelişen ikinci ili Kocaeli'ndeyiz. Bana 2023 hedefi soruldu. Bizim hedefimiz Atatürk'ün söylediği 'muasır medeniyet seviyesine' ulaşmaktır. Bunu edebiyat olsun diye söylemiyorum. Bu hedef milli bir hedeftir. Bu doğru bir hedeftir. Bunun için hepberaber çalışmamız lazım. Türkiye orta gelir ülkeler tuzağına tutulmuştur. Biz gerçek reel kalkınmamızı ölçmek istiyorsak bunu bizim ve bizim arkamızdan gelen devletlerle değerlendirmeliyiz. Önümüzde önemli bir seçim var. 10 Ağustos'ta Türkiye'nin önündeki tıkanıklığı hep beraber çözelim" dedi.

Türkiye'nin önündeki engelerin kaldırılması gerektiğini söyleyen İhsanoğlu konuşmasını söyle sürdürdü:

IŞITAN'A DESTEK

"Demokrasi önündeki engelleri kaldırırsak ve Türkiye demokratikleşmede daha iyi bir hale gelirse o zaman biz bu hedefe ulaşabiliriz. İzmit Gazi Lisesi öğrencisi gezi parkıyla ilgili konuştuğu için elinden birinciliği alınıyor. Bu demokrasi mi? O çocuk insani dayanışma içersinde bu iki insanın aziz hatırasını anıyor. Siz onun birincilik hakkını elinden alıyorsunuz. Böyle gaddarlık olurmu? Bunun insanlıkla alakası varmı?"

BBP GENEL BAŞKANI İLE BULUŞTU

Ekmeleddin İhsanoğlu toplantının gerçekleştirildiği düğgün salıonundan çıktıktan sonra, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin de Kocaeli İl Başxkanlığı binasında olduğunu öğrenince onu da orada ziyaret etti. Mustafa Destici bu buluşmada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bizim BBP olarak ilkelerimiz vardı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beklentilerimiz neler. Biz kendileriyle bunları çok açık ve net bir şekilde konuştuk. kendilerinden tatmin edici cevaplar aldık. daha sonra istişarelerde bulunduk. Bunların başında da Rahmetli liderimiz muhsin Yazıcıoğlu'nun şehadet sürecinin aydınlatılması ve takibi geliyordu. Daha önce de zaten destekleyeceğimizi açıkladık. Bu desteğimiz de sonuna kadar sürecektir" dedi.

FOTOĞRAFLI