ANKARA () - CUMHURBAŞKANI adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ekonomi raporu toplantısında konuştu.

Türkiye ekonomisinin iyiye gitmediğini söyleyen İhsanoğlu, "Bizim çocuklarımız, memurlarımız terör örgütü diyemediğimiz IŞID'in elinde. Böyle bir ortamda ekonomi gelişir mi? Sabahtan akşama kadar İsrail'e küfür ediyoruz. Ama İsrail ile ticaretimizi artırıyoruz. Ekonomide rant kavramı hakim olmaya başladı. Ekonomide hür şeffaf rekabet yerine rant hakim oldu. Ekonomideki bu tekelci zihniyete gidişi, siyasette de görüyoruz" dedi.

Ortadoğu'daki savaşlara dikkat çeken İhsanoğlu, "İnsanlar gelecekten endişe duymaya başladı. Anneler ağlıyor. "Biz nereye gidiyoruz. Türkiye bölünüyor mu iç savaşa mı gidiyor?" diye. Biz onları telkin ediyoruz. Çevremiz ateş çemberi, bu ateşin üzerine benzinle mi gideceğiz. Yoksa su serperek mi? Cevabı çok basit ama biz bunun tersinin görüyoruz. Irak'taki harita yeniden çiziliyor" dedi.

"SABAHTAN AKŞAMA KADAR İSRAİL'E KÜFÜR EDİYORUZ AMA İSRAİL İLE TİCARETİMİZİ ARTIRIYORUZ"

Türkiye ekonomisinin iyiye gitmediğini söyleyen İhsanoğlu, "Bizim çocuklarımız, memurlarımız terör örgütü diyemediğimiz IŞID'in elinde. Böyle bir ortamda ekonomi gelişir mi? Sabahtan akşama kadar İsrail'e küfür ediyoruz. Ama İsrail ile ticaretimizi artırıyoruz. Piyasada İsrail malları var. Karadeniz esnafı şikayet ediyor. 'Hani boykot yapacaklardı' diyorlar. Mallar artıyor, Türk malları ile rekabet ediyor. Oradan da bir gol yiyoruz. Ama hiçbir zaman söylemiyoruz. Tavşana kaç tazıya tut diyoruz. Böyle ticaret, ekonomi yönetimi olur mu?" diye konuştu.

"ÇARŞI PAZARDA MİLLET AĞLIYOR BU GİDİŞLE G-20'NİN DIŞINA ÇIKACAĞIZ"

İhsanoğlu, "Esnafımız, memurlarımız, işçilerimiz eziliyor. Kredi kartı faizinden dolayı. Çarşı pazarda millet ağlıyor. Ekonomide bu gidişle G-20'nin dışına çıkacağız. İnşaat sektörü balonlaştı. Bu balon, Allah korusun yakında bir arızaya düşebilecek" dedi.

"EKONOMİDE RANT KAVRAMI HAKİM OLMAYA BAŞLADI"

İhsanoğlu, "Ekonomide rant kavramı hakim olmaya başladı. Ekonomide hür şeffaf rekabet yerine rant hakim oldu. Ekonomideki bu tekelci zihniyete gidişi, siyasette de görüyoruz" dedi.