Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () - İNSAN Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Çözüm süreci kapsamında Abdullah Öcalan'ı da kapsayacak bir genel affın artık gündeme getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.  
İHD Diyarbakır Şubesinin 13'üncü olağan Genel Kurulu, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda gerçekleşti. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fırat Anlı, Büyükşehir eski Belediye Başkanı Osman Baydemir ve İHD'nin KCK davasından 4.5 yıl tutuklu kalan eski Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey'in katıldığı kongre, divan oluşumu ile başladı. Kongrede konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye'de halen insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunu savunarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çözüm süreci ile birlikte çatışmalara bağlı kayıplar sıfıra düştü. İHD olarak, Devletin ve PKK'nın her an savaşa da, barışa da hazır olduklarını görüyoruz. Ama bir devlet savaşmakta ısrarını devam ettiriyor. Kürt halkı ile barışmak bu kadar zor mu? Türkiye mutlaka geçmişi ile yüzleşmelidir. Başbakanın ayak üstü konuşmaları ile geçmiş ile yüzleşme olmaz. Mahkeme salonlarına sığıdırılan bir yüzleşme gerçek yüzleşme olmaz. Türkiye'de insanlığa karşı işlenen suçlar dışında, PKK lideri sayın Abdullah Öcalan'ı da kapsayacak bir genel affın artık gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyoruz."
BİLİCİ: MÜZAKEREYE GEÇİLMESİ GEREKİR
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de, çözüm süreci ile birlikte tüm Türkiye'nin 2013 yılını daha mutlu ve rahat geçirdiğini, ancak çatışmalara bağlı ölüm ve yaralanmalar olmasa bile diğer bir çok alanda hak ihlallerinin devam ettiğini söyledi. Bilici, "İmralı'da yürütülen görüşmelerin yasal zemininin hazırlanması ve müzakereye geçilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti sadece kendi sınırlarındaki değil, sınırlarının dışındaki Kürtlere bile tahhamül edemiyor. Rojava'ya uygulanan ambargo bunun en net örneğidir" diye konuştu. 
CEZAEVİNDEN ÇIKAN ESKİ GENEL BAŞKAN VE ÇOCUKLARI
İHD'nin kongresine katılan İHD eski Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey'e konuklar ilgi gösterirken, çocukları Rober ve Robin'in babalarını bir an olsun yalnız bırakmadıkları görüldü. Muharrem Erbey, cezaevindeyken kendisini vicdanen en rahatsız eden şeyin, eşini ve çocuklarını yalnız bırakmış olması olduğunu beliurterek, "Şimdi çocuklarımla birlikte vakit geçirerek ortak anılarımızı oluşturuyoruz" diye konuştu.
FA(GG/COŞ) (FOTOĞRAFLI)