İÇİŞLERİ Bakanı Efkan Ala, bakan olduktan sonra ilk kez geldiği memleketi Erzurum'da, davul-zurnayla karşılandı. Havalimanında uzun kuyruk oluşturan hemşehrileri ile tek tek tokalaşan Efkan Ala, "Bundan sonra da bu görevi devredeceğim güne kadar alnınızı ak, başınızı dik tutacak şeyler duyup göreceksiniz bizden. Bundan hiç tereddütünüz olmasın" dedi.
Özel uçakla Erzurum Havalimanı'na gelen İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı ve kendisine uçakta eşlik eden milletvekilleri Fazliet Dağcı Çığlık ile eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı, apronda, Vali Ahmet Altıparmak, Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Iğdır Valisi Ahmet Pek, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Küçükler, Erzurum milletvekilleri, Atatürk Ünivresitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmek Koçak, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mustafa İhsan Batı, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, ilçe belediye başkanları İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, kamu kurum müdürleri, Ak Parti il teşkilatı ve yaklaşık 500 kişi karşıladı.
'Erzurum seninle gurur duyuyor' sloganı ile karşılanan İçişleri Bakanı Efkan Ala, havalimanında sıraya girenlerin tek tek elllerini sıktı. Davul- zurna eşliğinde gösteri sergileyen halk oyunları ekibi İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya çiçek vererek bar tuttu.
VIP Salonu girişi önüne kurulan kürsüde hemşehrilerine seslenen Bakan Ala, Erzurum'a bir aydır gelmeyi planladığını ancak Türkiye'deki yoğun gündemden dolayı programı sürekli ertelendiğini söyledi.
Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a ve milletvekillerine teşekkür eden Efkan Ala, vatandaşlar da gösterdiği yoğun ilgiden dolayı minnettar olduğunu bildirdi. Efkan Ala konuşmasına şöyle devam etti:
"Erzurumlu olarak sizleri her zaman Erzurum'un onurunu, gururunu Türkiye'deki şanını şöhretini bu noktaya getirmedeki emeğinizden yararlandığımızı söylemek isterim. Biz Türkiye'de 'Erzurumlu' dediğimiz zaman bir vakur insan, dürüst, samimi insan profilini rahatlıkla göz önününe getiriyoruz. Biz kendi kendimize bunu yapmış değiliz. Sizin irfanınızı kendimize şar edindik. 'Biz Erzurumluyuz' diyerek başımız dik alnımız ak aldığımız her işe layık bir şekilde çalışılarak sonuçlandırma azmini ortaya koyduk. Bunda en büyük pay sizindir. Bu kültürün çocuğu olarak, sizin yetiştirdiğiniz iklimden teneffüs eden bir kardeşiniz olarak biliniz ki bundan sonra da bu görevi devredeceğim güne kadar alnızı ak, başınız dik tutacak şeyler duyup göreceksiniz bizden. Bunda hiç tereddüdünüz olmasın. Beni yetiştiren hocalarımdan biri buraya kadar gelmiş şeref verdi. Sizin öğrettikleriniz, ortaya koyduğunuz ilkeler bizim yolumuzu aydınlatacaktır. Biz o yoldaki işaretleri takip ederek varacağımız yere varacağız. Biz varacağımız esas hedefin kutsallığı ve doğruluğu kadar yönetimin de doğruluğundan ayrılmayacağız. Bunu sizler öğrettiniz bize biz de uygulayacağız. Biz daha çok bir araya geleceğiz. Aldığım işin, yaptığım görevin gereği olarak Erzurum'a çok az geldik. Ama sayın bakanımız çok çalıştı ve Türkiye'de bizim başımız her zaman kendisinden dolayı dik bir şekilde. Biz de onun tecrübesinden yararlanarak ümit ediyorum ki aynı başarıyı sürdürürüz başarılı bir şekilde. Sizlerin desteğiyle bundan sonra aldığım görevin gereği daha sık burada olacağız. Daha sık bir araya gelip ülkemizin ve Erzurum'un kendi meselelerini masaya yatırıp sonuçlandıracağız."
İçişleri Bakanı Efkan Ala uzun bir konvoy eşliğinde şehir merkezine gelirken kendisini yolda bekleyen ciritçilerle aracından inerek sohbet etti. Ciridin Erzurum'da önemli bir ata sporu olduğunu bildiren Ala, sporculara teşekkür etti.
Bakan Ala daha sonra Valilikteki şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Ahmet Altıparmak'la basına kapalı olarak odasında görüştü. Bunun ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'i ziyaret eden Bakan Ala'ya bir semaver ve Alvarlı Efe Hazretlerinin eserlerinin derlendiği kitap hediye edildi.