Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, () - İÇİŞLERİ Bakanı Efkan Ala, Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi açıklarında Ege Denizi'nde meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki depremde, ciddi bir yaralama ve hasar kaydı olmadığını söyledi.
Bakan Ala Yalova'da 1 Haziran günü yenilenecek belediye başkanlığı seçimi için partisinin adayı Yakup Koçal'a destek verdi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa katılmadan önce basın mensuplarına Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'nde bugün meydana gelen depremle ilgili soruları yanıtladı. Depremin merkezinin Ege Denizi olduğunu hatırlatan Bakan Ala, "Deprem; Çanakkale, Yalova, İstanbul’da hissedildi. Çok şükür ciddi bir yaralanma ve hasar kaydı yok. Ciddi yaralanmadan kastım birkaç kişi balkonlarından atlamış. Birkaç kişide hafif incinmeler var. Onun dışında hem Çanakkale Valisi hem AFAD’la görüştük. Herhangi bir problem, hasar veya yaralanma yok. Hepimize geçmiş olsun" dedi.
"ÖZGÜRLÜKCÜ VE HÜRRİYETCİ BİR PARTİYİZ"
Bakan Efkan Ala, gazetecilerin, miting alanlarının düzenlenmesiyle ilgili soruyu yanıtlarken AK Parti'nin, kurulduğu 2002’den itibaren halkın görüşlerini özgürce ifade edebileckleri yasal değişklikler yaptığını söyledi. Bunlara devam edeceklerini bildiren İçişleri Bakanı Efkan Ala, şöyle konuştu:
"Özgürlükçü, hürriyetçi bir partiyiz ve bunun adımlarını attık. Bunu uyguladık. Sadece söz olarak söylemiyorum ama her şeyin bir kuralı var. Kuralsızlık, anarşizmdir. İstanbul’da vatandaşlarımız çok daha geniş kitlelerle düşüncelerini ifade etsinler. Hatta bizi eleştirecek düşüncelerini de ifade edebilsinler. Biz de onların güvenliğini alalım, güvenlik hizmetini sunalım diye çok büyük miting alanları yaptık. Bu alanlardan birisi Kazlıçeşme, birisi Maltepe. Daha da küçük alanlarda da yapacağız. Miting alanlarından birisi 2.5 milyon diğeri 1.5 milyona yakın insan alıyor. Bunlardan birini İstanbul'un tam ortasında, Yenikapı merkezine yaptık. Şimdi buralar dururken, onlar gösteri değil, onlar vatandaşa, polise, kendilerine saldırıyor, yazık oluyor. Bakın 30 Mart seçimlerini yaptık. İstikrarlı bir biçimde yolumuza devam edelim. Düşüncelerinizi ifade etmek istiyorsanız, bütün TV’ler ve gazeteler, siz de içerisindesiniz. Platformlar fazlasıyla var. Topluca ifade etmek istiyorsanız o üç büyük yer var. Daha küçük yerler de var. Şimdi Kadıköy’de de yapılıyor. Ama o sonra değişecek. Bu kadar imkân varken bu şiddet, bu vandalizm neden? Bu gerçekten Türkiye’ye yakışmıyor, bize yakışmıyor." 
Kendilerinin, ifade özgürlüğünün önünü açtığını fakat düşüncesi olmayanların, eylemlerle kendilerini ifade etmek istediğini söyleyen Bakan Ala, şöyle devam etti:
"Ona da izin veremeyiz. Bu yanlıştır, bunun kimseye faydası yoktur. Bakın insanlar, hepimiz aklımızı başımıza alalım. İnsanlar ölüyorlar orada, polise saldırılıyor. Polis araçlarının içerisine molotof kokteyli atılıyor. Türkiye bunlara layık değil, bunları kaldıralım. Bunlara izin vermeyiz, böyle şeyler olamaz, olmamalı. Bunun tedbirlerini biz alıyoruz. Arzu ediyoruz ki CHP milletvekilleri de o göstericiler içerisine girmesinler, oradan güç alıyorlar bunlar."
Bu göstericilerin milletvekili olunca güç aldığını belirten İçişleri Bakanı Efkan Ala, şöyle devam etti:
"CHP hükümete, millete bir şey söyleyecekse, 2,5 milyon kişinin alınacağı bir meydanı tahsis ederiz. Gitsin Kazlıçeşme’de söylesin. 'Onu da mı dolduramıyor' Diyelim ki, o zaman 1,5 milyon alan Yenikapı’ya gitsin. Onu da mı dolduramıyor, o zaman kendini gözden geçirsin. Nasıl oluyor da AK Parti 2,5 milyon kişinin aldığı meydanı dolduruyor da CHP 1,5 milyon alan meydanı dolduramasın. Kendini gözden geçirsin, sokaklarda vatandaşlarımızı tahrik edecek her türlü yanlış düşünceden, yanlış sözden vazgeçilmelidir. Bu doğru bir yöntem değildir, doğru bir yol değildir. Kitle iletişim araçları var, kitle partileri kurmak mümkün. Batı standartlarındaki demokrasilerle aynı ligde olan daha ileri bir demokrasiye varacağız. Bunu söylüyoruz. Biz bunu neden söylüyoruz. Türkiye’deki sistem yetmezliğini, demokrasi yetmezliğini biz de biliyoruz. Şimdiye kadar biz unu ilerlettik. Bundan sonra daha çoğul yapacağız. Bunun adına da hedef koyduk. İleri demokrasi dedik. Gelişmiş ülkeler standartlarında bütün argümanlar olacak. Oluyor da ama buna katkıda bulunmak lazım. Bunu engelleyecek şiddet eylemlerine benzer eylemler yapmak son derece yanlıştır. Kimseye bir faydası yoktur."
Bakan Ala, İçişleri Bakanlığı’ndaki düzenleme ile ilgili soruya ise, “Reforma ihtiyacı olmayan herhangi bir devlet bulmamız aşağı yukarı yoktur. Onun için hepsinin reforma ihtiyacı var. O alanda da jandarma, polis, sahil güvenlik ve nüfus alanıyla ilgili çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Ama 'tamamlanmış' diyemiyoruz. O konularla ilgili paketimizi de önce bakanlar kurulumuza, sonra da TBMM’ye sunacağız." yanıtını verdi.

SG(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)