ANKARA, () - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik , parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan'ın bir markette Taner Kuruca isimli vatandaşa yumruk atmasıyla ilgili konuşan Çelik, "Taner Kuruca veya bir başka bir şey. Başka birisi bir iddiada bulunuyor. Bununla ilgili elde bir görüntü yok. O sizin görüntü dediklerinizi ben de seyrettim. Böyle bir görüntü yok. Siz onun beyanlarına itibar ediyorsunuz. Ama Başbakanın, Başbakan’ın etrafında olan yüzlerce kişinin iddialarına, ifadelerine itibar etmiyorsunuz. Bu size kalmış bir şey. Sizin takdiriniz" dedi.

Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in Soma'daki durumu protesto eden bir vatandaşa tekme atmasıyla ilgili Çelik, "Yusuf Yerkel,'in yaptığı bir açıklama var. Tek fotoğraf karesinden yola çıkarak bütün bir gerçeği tespit etmeniz, saptamanız, hüküm vermeniz doğru değil. İki tarafı birden dinleyeceksiniz. Yerkel, tekmelediği kimsenin kendisine şiddet uyguladığını, saldırdığını, yaraladığını, doktora gittiğini, doktordan 7 günlük rapor aldığına dair açıklama yaptı. Ben de Hüseyin Çelik olarak diyorum ki: Keşke Yusuf Yerkel, hissiyatına mağlup olarak böyle bir şeyin içerisinde olmasaydı. Bunu ifade etmiştir" dedi.

Soma Holding Yönetim Kurulu tarafından yapılan toplantının 'curcuna' içinde yapıldığını söyleyen Çelik, "Bu maden Soma Holding tarafından 2009 yılından beri işletilmektedir. Curcuna içerisinde yapılan bir basın toplantısıydı. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Orada belki daha net taşlar yerine otururdu. 20 kişinin birden soru sorduğu maalesef hoş olmayan görüntüler. Onlar kendi cephelerinden meseleyi izah etmeye açlıştılar. Madenle ilgili olarak, nihai söz söylenecektir. Konu ile ilgili olarak idari ve adli yönden kazaya sebebiyet veren amirler araştırılmaktadır. İhmali, kusuru, aymazlığı olan kim varsa bunlarla ilgili gerekeni yapmak bizim yasal, kanuni, siyasi, insani, vicdani namus borcumuzdur" diye konuştu.

"SOMA'DA ACILAR YANARDAĞDIR, YANARDAĞ, LAV PÜSKÜRMEYE DEVAM EDİYOR"

Soma'daki maden ocağı kazasına ilişkin suçlu arama zamanı olmadığını belirten Çelik, "Ateş düştüğü yeri yakar. Soma'da annelerin, babaların, çocukların acıları yanardağdır, yanardağ, lav püskürmeye devam ediyor adeta. Ailelerin yüreğine kor, köz düşmüştür. Son derece trajik bir durumdur. En büyük maden facialarından biridir. Millet olarak büyük yas ve matem içerisindeyiz. Birazcık vicdan sahibi olan insan bu olay karşısında ızdırap duymaktadır. 284 kişi hayatını kaybetti ama yaralı insan sayısı vicdan sahibi kadardır. Suçlu aramak zamanı değil önce yaraları saracağız sonra hesap soracağız" ifadelerini kullandı.

"2009'DAN BERİ BU MADEN 11 KERE SIKI DENETİMDEN GEÇİRİLMİŞTİR"

Türkiye'de, iş sağlığı ve güvenliği yasası ve denetimler konusunda herhangi bir yasal boşluğun olmadığını belirten Çelik, "2012 'de iş sağlığı ve güvenliği yasası, AB mevzuatına uygun olarak çıkmıştır. Alevler göklere yükselirken, yangının içinde daha evladımız varken, bu yangını kim çıkardı? Birisi kibrit mi çıkardı? Sigaradan mı oldu? Elektrikten kıvılcım mı oldu? sorularının zamanı değil. Suçlu aramak zamanı değil. Önce yaraları saracağız. Sonra elbetteki hesabını soracağız. Vatandaşın hesap sormaya hakkı vardır. Yetkililerin hesap sormaya hakkı vardır. Yetkili konumundakilerin de tabiki hesap verme zorunluluğu vardır. Bunun yabana atılır tarafı yok. Madenlerle ilgili, iş güvenliği ve sağlığı konusunda yasal bir boşluğumuz yok. Gereken yapılmıştır. Denetim yapılmıştır. 2009'dan beri bu maden 11 kere sıkı denetimden geçirilmiştir. Daha önce 3 büyük eksiklik tespit edilmiş ve bunlar giderilmiştir. Burada, elle tutulur bir problem görülmemektedir" açıklamasında bulundu.

"CHP ÖNERGE VERMİŞTİR BU REDDEDİLMİŞTİR VE FACİA OLUŞMUŞ GİBİ ALGI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR"

CHP'nin maden ocaklarına yönelik Meclis'e sunduğu soru önergelerini de değerlendiren Çelik, "CHP önerge vermiştir bu reddedilmiştir ve facia oluşmuş gibi algı oluşturulmaya çalışılıyor. TBMM'de binlerce araştırma önergesi verilir. Bunların büyük kısmı muhalefet tarafından gündemi tıkama, engelleme çabalarına yöneliktir. Bundan önce madenle ilgili olarak araştırma komisyonu kurulmuştur bunlar ele alınmıştır. 2012 'de iş güvenliği ve sağlığı yasası çıkmıştır ve Türkiye seferber olmuştur" diye konuştu.



"O SİZİN GÖRÜNTÜ DEDİKLERİNİZİ BEN DE SEYRETTİM BÖYLE BİR GÖRÜNTÜ YOK

Başbakan Erdoğan'ın bir markette Taner Kuruca isimli vatandaşa yumruk atmasıyla ilgili konuşan Çelik, "Taner Kuruca veya bir başka bir şey. Başka birisi bir iddiada bulunuyor. Bununla ilgili elde bir görüntü yok. O sizin görüntü dediklerinizi ben de seyrettim. Böyle bir görüntü yok. Siz onun beyanlarına itibar ediyorsunuz. Ama Başbakan’ın, Başbakan’ın etrafında olan yüzlerce kişinin iddialarına, ifadelerine itibar etmiyorsunuz. Bu size kalmış bir şey. Sizin takdiriniz" ifadelerine yer verdi.

"YERKEL, DOKTORDAN 7 GÜNLÜK RAPOR ALDIĞINA DAİR AÇIKLAMA YAPTI"

Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in Soma'daki durumu protesto eden bir vatandaşa tekme atmasıyla ilgili Çelik, "Yusuf Yerkel'in yaptığı bir açıklama var. Tek fotoğraf karesinden yola çıkarak bütün bir gerçeği tespit etmeniz, saptamanız, hüküm vermeniz doğru değil. İki tarafı birden dinleyeceksiniz. Yerkel, tekmelediği kimsenin kendisine şiddet uyguladığını, saldırdığını, yaraladığını, doktora gittiğini, doktordan 7 günlük rapor aldığına dair açıklama yaptı. Ben de Hüseyin Çelik olarak diyorum ki: Keşke Yusuf Yerkel, hissiyatına mağlup olarak böyle bir şeyin içerisinde olmasaydı. Bunu ifade etmiştir" diye konuştu.

"KAMERAN HADİ SURATIMIN DİĞER TARAFINA DA VUR DEMİYOR"

Çelik, "Diyelim ki polise gösterici saldırır. Polisi döver, yaralar, ama polis buna karşılık verdiği zaman biz polisi defe koyar çalarız. Yarın aynı şey sizin başına geldiği zaman çoğu zaman şahit oldum. Kameraman arkadaşa birileri tepki gösteriyor. İşini yaparken ona saldırıyor. Kameraman kendisini müdafaa ediyor. Kameran hadi suratımın diğer tarafına da vur demiyor. İşin şekli bu" dedi.

() (HT)