DENGE ve Denetleme Ağı sivil inisiyatifi tarafından Kayseri’de 23 STK yöneticisinin katıldığı çalıştaydan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak, "Hükmeden değil, toplumu kapsayıcı olmalı, sorunları, çıkmazları, duruşu ve girişimleri kendi insiyatif ile çözebilecek, iktidarla da muhalafetle de ilişki kurabilecek bir cumhurbaşkanına gereksinim vardır’’ sonucu çıktı.
Denge ve Denetleme Ağı sivil inisiyatifi tarafından Kayseri’nin önde gelen 23 sivil örgüt temsilcisi ve kanaat önderinin katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgil bir çalıştay düzenlendi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Kasım Karagöz ve Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Bülent Yavuz’un yaptığı sunumdan sonra katılımcılar, cumhurbaşkanını halkın seçmesinin kazanım olduğu, sonuç ne olursa olsun halkın kararına saygı duyulmlasını istedi. Toplantıda şu konuda görüş birliğine varıldı:
"Aktif ancak yürütmenin başı olarak kucaklayıcı, denge ve denetleme unsuru olmalıdır. Hükmeden değil, toplumu kapsayıcı olmalı, sorunları, çıkmazları duruşu ve girişimleri kendi inisiyatif ile çözebilecek, iktidarla da muhalefetle de ilişki kurabilecek bir cumhurbaşkanına gereksinim vardır. Seçilen kişinin tarafsız davranması ve hukukun üstünlüğünü gözetmesi istenmektedir. Cumhurbaşkanı, Anayasa, siyasi partiler kanunu, seçim sisteminin değiştirilmesi için yasal bir çerçeve oluşturmalıdır. Cumhurbaşkanının dengelenmesi için medyaya gönemli görev düşmekte, kamu denetçiliği de devrede olmalıdır. Seçilecek cumhurbaşkanının halka karşı hesap verme sorumluluğu ve çıkacak sorunları tüm taraflara eşit durarak, çözebilme gayreti içinde olmalıdır’’

FOTOĞRAFLI