ANKARA, () - DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Hollanda'ya ait patriot füze savunma sistemleri görevinin 31 Ocak 2015 tarihinde sona ereceğini söydedi.
Sözcü Tanju Bilgiç, 2013 yılında Türkiye'ye yerleştirilen Hollanda'ya ait 'patriot' füze savunma sistemlerinin çekilme tarihine ilişkin haberler üzerine bir açıklama yaptı. Bilgiç, Hollanda Hükümeti'nin parlamentoya yaptığı bildirimde Adana'da bulunan patriot bataryaları görevinin 31 Ocak 2015 tarihi itibariyle sona ereceğini ilettiğini söyledi. Patriot bataryalarının Ocak 2013'ten buna yana Türkiye'de bulunduğunu hatırlatan Bilgiç; şöyle dedi:
''Hollanda Hükümeti, 25 Ağustos 2014 tarihinde Hollanda Parlamentosu'na yaptığı bildirimle, söz konusu konuşlandırmanın 31 Ocak 2015 tarihinde sona ereceğini açıklamıştır. Bu husus, 25 Ağustos 2014 günü Ankara, Brüksel ve Lahey'de Hollanda makamlarıyla üst düzeyde ele alınmıştır. Bahse konu görüşmelerde Hollanda makamları, bu kararın Türkiye'de konuşlu olan ve Hollanda'nın elinde bulunan Patriot sistemlerinin yaklaşık tamamını teşkil eden teçhizatın mutlak ve kapsamlı bakım ve onarım ihtiyacı ile personel yetersizlikleri temelinde açıklamışlardır. Bu hususlar, Hollanda Dışişleri ve Savunma Bakanlarınca Hollanda Parlamentosuna yapılan yazılı bildirimde de ayrıntılı olarak belirtilmektedir. Yapılan görüşmeler sırasında Hollanda makamları ayrıca, Türkiye'yle dayanışmalarının en güçlü şekilde devam edeceğini vurgulamışlardır."
Ayrıca Bilgiç, Hollanda'ya ait bataryaların çekilmesinin ardından ikamenin nasıl yapılacağına yönelik çalışmaların NATO makamlarınca sürdürüldüğünü kaydetti.