Arzu KAYA / İSTANBUL, () - 1 Eylül Dünya Barış Günü öncesi Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Türk Mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla Kadıköy'de toplandı.

"MEYDANLARI HALKLARA YASAKLAMAK İSTİYORLAR"

Sloganlar atarak ellerinde flamalarıyla Kadıköy Meydanı'na gelen sivil toplum kuruluşları üyeleri, halay çekti. Sivil toplum kuruluşlarının ortak basın açıklamasının okunduğu mitinge HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de katıldı. Devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Kadıköy Meydanı'nda bulunduklarını belirterek, "Burada bir miting gerçekleştirecektik ama ne yazık ki İstanbul Valiliği'nin yasaklamasıyla karşı karşıya kaldık. İstanbul Valiliği Kadıköy'de yapacağımız bu mitingi 'trafik engellenir' gerekçesiyle yasakladı. Ama biz biliyoruz ki asıl yasaklama gerekçesi trafik değil. Onlar, meydanları halklara yasaklamak istiyorlar. Bütün antidemokratik uygulamalara karşı 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bulunduğumuz her alanda barış talebimizi ifade edeceğiz" dedi.

"BURADAN ÇIKSA ÇIKSA SAVAŞ ÇIKAR"

Ortadoğu'da halkların kardeşliği, eşitliği sağlanmadan gerçek anlamda barış olamayacağını ifade eden Tuncel, "Filistin'de, Şengal'de, Rojova'da yaşamını yitirenlerin önünde saygıyla eğiliyor, bu katliamları bir kez daha kınıyoruz. Katliamlar karşısında sessiz kalmayacağız, hesabını hep birlikte soracağız. Türkiye'de de bir çözüm süreci var. Müzakere ve çözüm sürecinin geleceği açısından görüşlerimizi paylaşmak istiyorum. Bugün AKP hükümetinin Ortadoğu politikası, Türkiye barışının da geleceğini etkiliyor. Şu an Başbakan olan Davutoğlu aynı zamanda Ortadoğu politikasının, Rojova politikasının baş mimarıdır. Eğer Başbakanken de Dışişleri Bakanlığı'nda olduğu gibi politikalarını devam ettirecekse buradan barış çıkmaz. Buradan çıksa çıksa savaş çıkar, çatışma çıkar. Bir kez daha AKP hükümetini uyarıyoruz. Ortadoğu, Filistin, Rojova politikasını derhal değiştirmesi gerekir" diye konuştu.

Tuncel'in konuşmasının ardından miting sona erdi. Gruplar olaysız bir şekilde dağıldı.

 

(FOTOĞRAFLI)