Mustafa OĞUZ/İZMİR, ()- HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Osman Özçelik ve eş başkan Belediye Meclis üyesi adayı Pınar Türk, partilerinin 2014 yerel şeçim bildirgesini düzenledikleri basın toplantısı ile açıkladı. Özçelik ve Türk çevre sorunlarından, ulaşıma sağlığa kadar birçok projelerini anlattı.
HDP Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyesi adayı Pınar Türk, İzmir Körfezi'nin canlıların yaşam kaynağı olduğunu, İzmir’e 'Denizi getireceklerini' söyledi. Türk, şöyle konuştu:
"Kente denize girilmiyor ve insanlar denize girmek için ilçelere gidiyor. Körfez’deki deniz dibi akıntılarını engelleyerek dip çamurunda uyumaya yatan ağır ve zehirli metalleri harekete geçirecek körfezin ölümüne yol açacak Üçkuyular kruvaziler limanı ile Bostanlı Üçkuyular arasında da tüp geçit yapma hayallerini Körfez suyuna gömeceğiz. Temel projelerimiz; yerel yönetimleri özerkleştirmek, demokratikleştirmek ve toplumsal barışı gerçekleştirmektir. Bizim çılgın betonşehir projelerimiz yok. Kent mekanlarının tasarımını insana ve kollektif ihtiyaçlara öncelik veren, pozitif ayrımcı bir yaklaşımla yapacağız. 10 metreküpe kadar su kulanımı ücretsiz olacak. İzmir’de daha çok park, daha çok yeşil alan yapacağız. Mahallere dönüştürülen köylerin toprak, harmanyeri ve yaylak gibi ortak varlıklarını rant talanından koruyan bir yerel yönetim olacağız. Sağlıklı, doğal, ucuz gıda üretimi ve tüketimi için çalışacağız, şirketlerle değil koperatiflerle dayanışacağız."
HDP İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Osman Özçelik ise, yapımı devam eden konak tünelini raylı sisteme dönüştüreceklerini anlattı. Özçelik, özel otomobillerin kenti işgal etmesine izin vermeyeceklerini bildirirken, şöyle devam etti:
"Bu kent toplu taşımaya odaklanacak. Arabara değil yayalara hürmet edeceğiz. Kaldırımsız yollar, sesli trafik ışıkları, görme engelliler için yaya çizgilere kentin bütün cadde ve sokaklarında yaygınlaştırılacak. İzmir’de konuşulan Türkçe, Kürtçe, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Çerkez, Lazca ve Romca dillerinde kurslar yaygınlaştırılıp, belediye tarafından çıkartılan fatura evraklarının İZSU faturası abonenin istediği dillerde ön ve arka yüzleri aynı içerekli iki dilde hazırlanacak ve adreslere bırakılacak. Sesli anonslar, metro İZBAN otobüslerde çok dilli yapılacaktır."

MO(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)