CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Hamzaçebi, " Yeniden yargılama ile ilgili biz görüşümüzü açık şekilde ortaya koyduk. Bu konuda Hükümet'ten veya iktidar partisinden bize gelen herhangi bir öneri olmamıştır" dedi.

"Çok sayıda savcının görev yeri değiştiriliyor ki gerçek niyet biraz gölgede kalsın" diyen Hamzaçebi, "Gerçek niyet, yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınması, bir başka göreve kaydırılmasıdır. Ancak ne yapılırsa yapılsın; yolsuzluk ve rüşvet iddialarının soruşturulması hiçbir şekilde önlenemeyecektir. Bunun hesabı sadece sandıkta değil, hukukta da yargıda da sorulacaktır. Parlamento mutlaka üzerine düşen görevini, Meclis soruşturması görevini yapacaktır. Parlamento'nun bu görevini yapmasını hiçkimse, hiçbir siyasi güç engellemeyecektir" diye konuştu.

"YOLSUZLUK VE RÜŞVET İDDİALARINI HİÇKİMSE ÖRTEMEYECEKTİR"

Başbakan Erdoğan'ın TÜSİAD ile ilgili sözlerine değinen Hamzaçebi, ""Hükümet'i överken vatansever, eleştirirken vatan haini.Başbakan, 17 Aralık'ta Hükümet'e darbe yapıldığını söylüyor. Varsayalım ki darbe yapıldı. O zaman Başbakan, neden 4 bakanını görevden aldın? İnsan darbecilere papuç bırakır mı? 27 Nisan e-bildirisinde karşı kendince taviz vermedin, peki şimdi Hükümet'e silahlı kuvvetler tarafından da değil yargıda varolduğu iddia edilen oluşum tarafından darbe teşebbüsü vardır, o halde bu darbe teşebbüsüne papuç bırakmasaydınız, o bakanları da görevden almasaydınız. Başbakan'ın bu savunmasının hiçbir geçerli yanı yoktur. İkinci bir Deniz Feneri vakasıyla karşı karşıyayız. Bu yolsuzluk ve rüşvet iddialarını hiçkimse örtemeyecektir" dedi.

"BAŞBAKAN EKONOMİNİN TEMEL KURALINI KENDİ YÖNTEMİYLE ALT ÜST EDİYOR"

Hamzaçebi, "Madem faiz artışıyla enflasyon artacaktı, o zaman artırmayın. Hem bunu söyleyeceksiniz hem Merkez Bankası bağımsızdır gerekçesiyle onun faiz artırımına seyirci kalacaksınız. Daha önce artırım taleplerini geri çeviriyordunuz. Başbakan'ın 'faiz nedendir, enflasyon sonuçtur' değerlendirmesinin ekonomide yeri yoktur. Nominal faiz eşittir reel faiz artı enflasyon...Enflasyondaki artış faizi belirler. Başbakan herhalde ekonominin bu temel kuralını kendi yöntemiyle alt üst ediyor. İnşallah onun ekonomiye yaptığı katkı literatürde yerini alır, herkes yeni bir şey öğrenmiş olur" diye konuştu.

YENİDEN YARGILANMA

Yeniden yargılanma konusunda hükümet ile görüşülüp görüşülmediğini sorusuna Hamzaçebi, "Ben de bunu gazetede gülümseyerek okudum. CHP'nin Hükümet ile görüşmesi konusunda birisinin veya Sayın Feyzioğlu'nun aracılığına ihtiyaç mı var? İkisi de burada, çok rahat görüşmeleri yapabiliriz. Böyle bir görüşme olmamıştır. Yeniden yargılama ile ilgili biz görüşümüzü açık şekilde ortaya koyduk. Bu konuda Hükümet'ten veya iktidar partisinden bize gelen herhangi bir öneri olmamıştır" dedi.

ÖYM'LERİN KALDIRILMASI

ÖYM'lerin kaldırılması ile ilgili olarak Hamzaçebi, "Ne zaman ki 17 Aralık soruşturmasıyla hedefe Hükümet, bakanlar ve yakınları konmuştur, Başbakan o zaman hatırlamıştır hukukun üstünlüğünü, adil yargılama, savunma hakkını. Kesinlikle demokratik nedeni yoktur. Sadece 17 Aralık soruşturmasını Hükümet'e vereceği hasara azaltmaya, onu etkisizleştirmeye çalışmaktadır. Hiçbir şekilde inandırıcı, samimi değildir. Şunu beklerdik Başbakandan; fezlekeler suratle Meclis'e intikal ettirilir, burada Meclis soruşturma komisyonları kurulur, ondan sonra Başbakan'ın iddia ettiği diğer hususlar getirilir ve gereken şeyler varsa yapılır. Ama öyle bir şey yok. Dün Adalet Bakanı'nın fezlekesi TBMM Başkanı bunu iade ediyor. Usule ilişkin eksiklik varsa, Meclis Başkanlığı bunu Adalet Bakanlığı'na sorar görüş alabilir, o görüş çerçevesinde işlem yapar. Başbakan'ın demokratik bir hareket noktası yoktur. Olsaydı, demokratikleşme paketinde Gezi eylemcilerinden intikam denilebilecek düzenlemelere yer vermezdi. O pakete göre bir toplantı ve gösteri yürüyüşünde bir otobüs seferi aksasa dahi onu yapanlar hapse girecektir. Demokratikleşme Paketi, bir daha Taksim Meydanı'nı herhangi bir gösteriye, toplantıya izin vermeme paketidir, onları Kazlıçeşme'ye gönderme paketidir. Taksim'de olsa kamu hayatında bir takım aksama olabilir, bu işin mahiyetinde var. AİHM dahi 1 Mayıs kararında bunu çok doğal karşılıyor. Başbakan demokratik arzuyla, insan hak ve özgürlüklerini merkez alan istekle hareket etmiyor. HSYK teklifini demoklesin kılıcı gibi TBMM'de tutuyor, bunu arkasına alarak yargıda istediği tayin ve atamaları yapıyor" diye konuştu.