ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Koç, "Recep Erdoğan, bundan 4 yıl önce, Zonguldak'taki maden ocağında 30 işçiyi kaybettiğimizde, madenciliğin kaderinde böyle olaylar ölümler vardır açıklamasını yapmıştı. Aynı zat Soma'da da acılı insanların önünde literatürde iş kazası diye bir şey vardır diyebilmektedir. Geçen 4 yıl içinde bu ilkel zihniyetinde hiçbir şeyin değişmediğini değişme ihtimalinin de olmadığını gösteren sözlerdir. Geleneksel kaderciliğe sığınıyor" dedi.

Koç, "Siyasi iktidarın başında, Somadaki olaylar sırasında, o acılı insanların bulunduğu ortamda söylemek durumundayım: Siyasi iktidarın başında öfke, denge, makullük, sağ duyu gibi kavramlarda kontrolünü kaybettiği açıkça belli bir kişi bulunmaktadır. Bütün denge fren sistemleri boşalmıştır. Bu kişinin artık yönetme yeteneğini kaybettiği yaşadığımız her olayda net bir şekilde ortaya çıkmaktadır" dedi.

Soma'daki maden ocağı kazası sonrası Akhisar Cumhuriyet Savcısı'nın yaptığı açıklamalarını hatırlatan Koç, "Facianın hemen ardından Akhisar Cumhuriyet Savcısı'nın 19 Mayıs 2014 günü yaptığı bir açıklama var. Ölümlerin karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı geliştiği ifade ediyor. Aynı savcı, bilirkişi heyetinin verdiği ön rapora dayanarak, olayın trafo patlamasından meydana gelmediğini yer altında yanan kömürün çökmesi ve karbonmonoksit gazının ocağı kaplaması sonucu meydana gelmiş olabileceğini bilir kişiler tarafından ifade edilmiştir cümlesi ile 19 Mayıs'taki açıklamasına devam ediyor. Olayın teknik boyutu irdelenecektir. Yakından takipçisi olacağız" diye konuştu.

"BÜTÜN DENGE FREN SİSTEMLERİ BOŞALMIŞTIR"

Koç, "Siyasi iktidarın başında, Somadaki olaylar sırasında, o acılı insanların bulunduğu ortamda söylemek durumundayım: Siyasi iktidarın başında öfke, denge, makullük, sağ duyu gibi kavramlarda kontrolünü kaybettiği açıkça belli bir kişi bulunmaktadır. Bütün denge fren sistemleri boşalmıştır. Bu kişinin artık yönetme yeteneğini kaybettiği yaşadığımız her olayda net bir şekilde ortaya çıkmaktadır" dedi.

"GEZİ'DEN SOMA'YA KADAR AYNI DAVRANIŞ ÖRNEĞİ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sert bir dille eleştiren Koç, "Recep Erdoğan'ın benzer sosyal olaylarda eleştiri ve tepkiler oluştuğunda, karşısındakine açıkça sövmekle başlayan eylemleri hatırlayacaksınız Mersin'deki çiftçi olayını dha sonra Danıştay'daki tören sırasında söz kesme ve tahammülsüzlük gösterileri ile devam etmiş. Soma'da ise zirve yapmış yumruk atmaya varacak kadar fiziki darbe yapacak boyuta ulaşmıştır. Bu açık bir küstahlık örneğidir. Bu şekilde korku salarak, tehdit, hakaret ederek sorumluluklarını unutturmak isteyebilir. Şimdiye kadar her süreci bir yapay darbe mağduriyeti algısı yaratarak emrindeki kalemlerle, yorumcularla aşmaya çalışmış, sebep olduğu mezalimin faturasını unutturmaya çalışmıştır. Gezi'den Soma'ya kadar aynı davranış örneğini maalesef sergileyebilecek tıynette birisidir. Çaresiz insanlara karşı kendisinin ve yanındaki bazı magandaların tavırları attıkları yumruklar savurdukları tekmeler en hafif ifadeyle ağır bir suçluluk ifadesidir" diye konuştu.

"KÜSTAHLIK VE ZORBALIK FİİLİYATA DÖKÜLMÜŞ DURUMDADIR"

Kazanın kader olmadığını söyleyen Koç, "Küstahlık ve zorbalık fiiliyata dökülmüş durumdadır. Bütün bir milletin önünde aciz ve suçlu bir despotun denetimden çıkmış görüntüleri milletin acısını daha da taşınamaz hale getirmiştir. Recep Erdoğan, bundan 4 yıl önce, Zonguldak'taki maden ocağında 30 işçiyi kaybettiğimizde, madenciliğin kaderinde böyle olaylar ölümler vardır açıklamasını yapmıştı. Aynı zat Soma'da da acılı insanların önünde literatürde iş kazası diye bir şey vardır diyebilmektedir. Geçen 4 yıl içinde bu ilkel zihniyetinde hiçbir şeyin değişmediğini değişme ihtimalinin de olmadığını gösteren sözlerdir. Geleneksel kaderciliğe sığınıyor" ifadelerini kullandı.

"AKP FAŞİZMİNİN TÜM YÖNLERİYLE SORUMLULUKLARININ PAYI YOK MU?"

Koç, "Buraları alan işletmecilerin sana ve partine sağladıkları siyasi desteğin sorgulanmasının, bu kişilerin oluşturduğun rüşvet ve yağma havuzlarına para aktarmalarını, senin siyasi faaliyetlerini finanse etmelerini, kar hırsı uğruna karşılıklı bu pis çıkar ilişkilerinin tarafından kurulmasının bu düzenin bozulmaması için polis şiddeti ile oluşturduğun korku devletinin ve taraflı olmaya zorladığın yargı kurumunun sonuç olarak ortaya çıkan AKP faşizminin tüm yönleriyle sorumluluklarının payı yok mu? Senin fıtratında bunların yeri yok mu? Ne utanmaz, arlanmaz adamsın sen. Şu söylediklerine, yaptıklarına bak. Sorumlu doğrudan sensin" dedi.

"BU İŞİN VEBALİ DE GÜNAHI DA YASAL SORUMLULUĞU DA SENİN OMUZUNDA"

Ak Parti hükümetini ve Başbakan Erdoğan'ı sert bir dille eleştiren Koç, "Bu çetenin başı sensin. Bu işin vebali de günahı da yasal sorumluluğu da senin omuzunda. Milletin başına bela olmaya mı geldin? Affedilmez hataları kader diye fıtrat diye örtmezsin. Eli kanlı olan temel sorumlu AKP'nin uygulamaları ve ona yön veren başındaki diktatördür. Hiçbir zaman rahat uyuyamayacaksın bundan sonra. Herkesten korkuyorsunuz. Bundan sonra daha saldırganlaşacak, zulmünü arttıracaksın. Hepiniz defolup gideceksiniz. Markete sığınabildin kaçabildin. Bu tutumun devam ettiğinde kaçacak market de bulamayacaksın" açıklamasında bulundu.

"YİNE MEDYAYA TALİMAT VERİYOR İNFAZ İSTİYOR HEM SUÇLU HEM KÜSTAH HEM ZORBA"

Koç, "Yine medyaya talimat veriyor. İnfaz istiyor. Hem suçlu, hem küstah, hem zorba" dedi.

"HEPİNİZ AYNI KUMAŞIN PARÇALARISINIZ"

Koç, "Sayın cumhurbaşkanı her zaman ki gibi ne kokuyorsun ne bulaşıyorsun. Yetkine dayanarak bir araştırma yaptırdın, zahmet edip sonuçları nelerdir. Diye baktın mı? Noterlik yapmaktan zamanın yok. Hepiniz aynı kumaşın parçalarısınız. Hiç birinizin birbirinizden farkı yok" dedi.

"SEN BENİM MANİSA MİTİNGİM VE ÇEVRESİNDEKİ SİYASİ FAALİYETLERİMİ FİNANSE ET"

Koç, "Soma Holding orada al takke ver külah. Sana verdim Soma'nın işletmesini, sen benim Manisa mitingim ve çevresindeki siyasi faaliyetlerimi finanse et. Başa ne ihaleler verdin. Havuzlara ne aktartın. Böyle bir kirli ilişki yumağının içinde geçiyoruz. Nasıl oturacaksınız o villalarınızda?" diye sordu.

"SİZLER MÜNAFIKSINIZ"

Koç, "Sizler münafıksınız. En kutsal duygularla bu insanları kandırdınız. Milletin aklıyla hem alay edecek pişkin edeceksin. Ondan sonra da 1500 koruma ile markete sığınacaksın" dedi.

"NASIL OLSA BU DA GELİR GEÇER BUNUN DA ÜSTÜNE YATARIZ"

CHP'deki milletvekilleri istifalarını değerlendiren Koç, "Bazı milletvekillerimiz yaşanan tüm bu olaylar karşısında sorumluların kılını kıpırdatmaması üzerine, bir sanatçı, kadın duyarlılığı göstererek böyle bir talebi dile getirdiler. Onların mesaj verdiği kılını kıpırdatmayan gözünü karatmış bu işin siyasi sorumluları. İstifa etmeyi düşünmüyor musunuz? Mesaj odur. Nasıl olsa bu da gelir geçer bunun da üstüne yatarız. Hesapları o" diye konuştu.

"DEVRİ İKTİDARINDA 14 BİN İŞÇİNİN ÖLDÜĞÜ BİR HÜKÜMETTEN BAHSEDİYORUZ"

Koç, "Devri iktidarında 14 bin işçinin öldüğü bir hükümetten bahsediyoruz. Arkadaşlarımız bunu hatırlatmak istiyorlar. İstifa etmesi gereken o önergeye hayır oyu veren Manisa milletvekilidir" dedi.

"'ALO FATİH' TELEFONU İLE CHP'NİN SESİNİ DUYURTMAMAK İÇİN TALİMAT ALANLAR"

Medyayı eleştiren Koç, "Karartma bütün hızıyla devam ediyor. AKP sözcülerine bütün kanallar açık. CHP sözcüsüne, belli kanallar açık. Sizin ayıbınız dolaylı olarak sorumlusunuz. Nereye kadar saklayacaksınız. Siz de değilsiniz emekçiniz 'Alo Fatih' telefonu ile CHP'nin sesini duyurtmamak için talimat alanlara ve uygulayanlara" diyerek tepki gösterdi.

() (HT) (FOTOĞRAFLI)