CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Japon Büyükelçiliği'nin resepsiyonunda konuşmasına müdahale etmesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Japon Büyükelçiliği'nde yaşanan olayların hoş olmadığını belirten Koç, " CHP, Zeyid Aslan'a AKP ne yaptıysa Kamer Genç'e onu yapar" dedi.

Haluk Koç, "Japon Büyükelçiliği'nde yaşanan bazı olaylar var. Bunlar hoş olaylar değildir. Bunların onaylanması ve takdir edilmesi hiç kimse tarafından düşünülemez. Bunu öncelikle söyleyeyim. Kadının toplumun ve yaşamın her alanında söz sahibi olmasını savunan bir partiyiz. Kadını öteleyen ve sonraki konumuna getiren her tavra karşıyız. Bu bizim kendi siyasi doğrularımız" dedi.

"BAŞBAKAN'IN SAYIN EŞLERİNİN TEMSİL YETKİLERİ YOKTUR"

Başbakan'ın sayın eşlerinin temsil yetkileri olmadığını belirten Haluk Koç, "Resmi temsil yetkileri yoktur. Sosyal alanlarda özel temsil durumları ve konumları vardır. Yabancı devletlerin ulusal günlerinde o ülkelerin büyükeçiliklerinde verilen resepsiyonlarda o ülkenin büyükelçisi konuştuktan sonra davette bulunan en yüksek yetkili resmi Türk davetli, genellikle konuşur ve teamül budur. Bildiğimiz kadarıyla Japonya Büyükelçiliği'nin resepsiyonunda iki Bakan var. Resmi sıfatı olmamasına rağmen Başbakan'ın sayın eşlerinin konuşma yapması aslında yadırgatıcı bir durum. Açıklamaya göre Japonya Büyükelçiliği'nin böyle bir isteği ve talebi olduğu da ifade ediliyor. Hoş olmayan bir olay. Ama teamülleri de söylüyorum" diye konuştu.

"JAPONYA TOPRAKLARINDA TÜRK KORUMALARIN MÜDAHALESİ ASLA KABUL EDİLEMEZ"

Haluk Koç, "Japonya Büyükelçiliği diplomatik kıstaslar içerisinde Japonya'nın resmi topraklarıdır. Orada Türk korumaların bir milletvekiline yaka paça saldırarak darpa yakın eylemlerde bulunması asla kabul edilemez. Bunun tevhil edilecek hiçbir yanı yoktur. Bir Bakan'ın hakarete varan sözler ifade etmesi bu da hoş değildir" dedi.

"SORU ÖNERGESİ VERİLDİ, YANIT VERİLMİYOR"

Haluk Koç, "Demokratik bir ülkede Başbakanların eşleri, oğulları, kızları temsil pozisyonunun dışında resmi devlet görevlisi statüsü taşıyamazlar. Bu görüntülerin Başbakan Erdoğan'ın çok yakınlarının birçok resmi devlet gezisinde de sergilendiğini görüyoruz. Birçok soru önergesi soruldu. Bunlara yanıt verilmiyor" dedi.

"CHP, ZEYİD ASLAN'A AKP NE YAPTIYSA ONU YAPAR"

Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik yönetim tarzına sahip olduğunu ifade eden Haluk Koç, "Hanedanlık, padişahlık ve diktatörlük değildir. CHP ne yapar ? Zeyid Aslan'a AKP ne yaptıysa onu yapar. TBMM'nin ortasında en ağza alınmaz küfürleri edenler AKP'nin süzgecinden nasıl değerlendirdiler ? Kamer Genç, bir küfür etmiyor. Biz sözlü tepkide bulunuyor ve kendisine yapılanların da diplomatik teamüller çerçevesinde Japon Elçiliği'nin konumunu hatırlatarak uygun ve şık düşmediğini, hoş karşılanmaması gerektiğini onu da ifade ettim. Olaylara hep tek yanlı bakma gibi bir alışkanlığımız var. Bunun da altını çizmek istiyorum" dedi.