Birkan YILDIZ / ANKARA,() - CUMHURBAŞKANI Seçim Kanunu'na göre, tüm Cumhurbaşkanı adayları mal bildiriminde bulunmak zorunda. Ancak kanuna göre, yalnızca kazanan adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Türkiye, ilk turu 10 Ağustos'ta, eğer ilk turda adaylarda biri yüzde 50'yi geçmezse ikinci turu 24 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Cumhurbaşkanlığı için şu ana kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın adaylıkları açıklandı. Cumhurbaşkanlığına adaylık için YSK'ya yada TBMM Başkanlığına verilecek başvuru dilekçesine 20 milletvekilinin imza atması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adaylığı için son tarih ise 3 Temmuz Perşembe.

"9 AĞUSTOS CUMARTESİ SAAT 18:00'E KADAR PROPAGANDA SERBEST"

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu, seçimlerin propaganda dönemini düzenliyor. Buna göre, 'Propaganda dönemi, aday listesinin kesinleştiği gün başlar ve oylamaların yapılacağı günden önceki gün saat 18.00’de sona erer. Propaganda döneminde Başbakan, bakanlar ve milletvekilleriyle ilgili yasaklara ilişkin hükümler dâhil olmak üzere propagandaya dair diğer hususlarda 298 sayılı Kanun hükümleri kıyasen uygulanır' deniyor.

"ADAYLAR MAL BİLDİRİMİNDE BULUNMAK ZORUNDA"

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'na göre adaylar, başvurusu süresinin son tarihi olan 3 Temmuz'a kadar mal bildiriminde bulunmak zorunda. Kanuna göre, adayların mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanmıyor. Ancak seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından seçilen adayın mal bildiriminin Resmi Gazete'de yayımlanması öngörülüyor. Kanunun ilgili maddesi şöyle; " Adaylar, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek adaylık başvurusu süresi içinde mal bildiriminde bulunmak zorundadır. Seçilen adayın mal bildirimi, seçim sonuçlarının kesinleşmesini müteakip Resmî Gazetede yayımlanır.'

"ADAYLARIN ÖDÜNÇ PARA KABUL ETMESİ YASAK"

Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylara yapılacak nakdi yardım da kanunla belirlendi. Buna göre, 'her bir kişinin adaylara yapabileceği nakdî yardım miktarı, her bir tur için en yüksek Devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarını geçemez' ibaresi kanunda yer alıyor. Ayrıca adayların ödünç niteliğinde para kabul etmesi de kanunla yasaklandı. Alınan bağış ve yardımlar sadece seçim harcamalarında kullanılabilecek.