HAK ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, Türkiye’de Kürt sorunun 30 değil, 200 yıldır var olduğunu öne sürerek, çözümün Kürt federal yapısının kurulması olduğu söyledi. Burkay, federal yapının bölünme değil, birada yaşamak demek olduğunu da iddia etti.
HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, partisinin Manisa İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Son Siyasi Gelişmeler Işığında Kürt Sorunu ve Demokrasi' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Manisa Öğretmenevi’nde düzenlenen konferansta Burkay,  Kürt sorunun 30 yılık bir çatışmadan doğan bir sorun olmadığını, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinden gelen, 200 yıllık bir mesele olduğunu ileri sürdü. 30 yıllık çatışma döneminde hem Türk'lerden hem de Kürt'lerden yaklaşık 50 bin insanın yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Burkay şunları söyledi:
"Bu süreçteki çatışma demokratikleşmeyi engelledi. Ekonomik bedeller ödendi. Söylenene göre 400 milyar dolar harcanmış. Eğer bu para savaşa değil, barış için harcansaydı hem Kürt, hem de Türk kısmı gelişmiş olacaktı. Eğer bir yerde savaş varsa orada insan haklarından, özgürlüklerden ve demokrasiden bahsedemezsin. Demokrasi ile barış birbirine bağlıdır." 
'FEDERAL ÇÖZÜM BÖLÜNME DEĞİLDİR'
Burkay, AK Parti iktidarı döneminde başlatılan Çözüm Süreci’nin yeterli olmadığını, sadece PKK’nın silah bırakmasıyla çözümün olmayacağını savundu. Burkay şöyle devam etti:
"Federal yapının oluşturulması gerekir. Böylece Kürt halkı ile Türk halkı yine birlikte yaşayabilir. Kürt halkı özgür olursa içinde bulunduğu halk ile barış içinde yaşayabilir. Demokratikleşmek, her kesimin hak ve özgürlüklerini tanımak zorundayız. Sorunun çözümü federal bir yapının oluşturulmadır. Kürt nüfusunun yoğun olduğu bölgede, bugünkü Kürdistan coğrafyasıdır orası, federal yapı oluştururlar. Kendi kendini yönetirler, dilleri Kürtçe olur. Kürtçe kamu alanında kullanılır. Böyle olmakla Türkiye parçalanmaz. Federal çözüm bölünme değildir."
Konuşmasının sonunda konferansa katılanların sorularını yanıtlayan Burkay, ardından partisinin Manisa İl Teşkilatı’nın yeni hizmet binasının açılışını yaptı.