CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Gaziantep Üniversitesi'nin İslahiye'deki fakültelerinde okuyan öğrencilerinin polis tarafından fişlendiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Tankrıkulu'nun iddialar ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan'a verdiği soru önergesi şöyle:

"Gaziantep Üniversitesi'nin İslahiye'deki fakültelerinde okuyan öğrencilerinin polis tarafından fişlendiği, günlük sosyal etkinliklerinden özel hayatlarına kadar her anlarının takip altına alındığı ortaya çıkmıştır. 12 Eylül 2010'daki Anayasa referandumu öncesi ve sonrasında fişlemelerin son bulduğuna dair beyanatların gerçeği yansıtmadığı da bir kez daha anlaşılmıştır. Basına yansıyan fişlemelerin “özetö bölümleri, üniversite öğrencilerinin izlenmesinin sadece “siyasiö faaliyetlerinden ötürü olmadığı, basındaki ifadeyle “ahlakiö açıdan da fişlendikleri görülmektedir. Öte yandan söz konusu fişlemelerin özeti bile kamuoyunda ciddi bir tepki yaratmışken, Gaziantep Üniversitesi öğrencileriyle ilgili tutulan kayıtların ayrıntılarının çok daha büyük infial yaratacağı açıktır. Öğrencilere yönelik fişleme faaliyetinin sadece Gaziantep Üniversitesi'yle de sınırlı olmadığı tahmin edilmektedir.

Bu bağlamda;

1- Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, İçişleri Bakanlığı'nın emriyle mi takip altına alınmıştır?

2- Fişleme faaliyeti halen devam etmekte midir?

3- Basına yansıyan fişlemelerin “özetiö dışında, öğrenciler hakkında tutulan ayrıntılı fişleme raporlarında ne tür bilgiler bulunmaktadır?

4- Gaziantep Üniversitesi'nde toplam kaç öğrenci fişlenmiştir?

5- 2010 yılından beri Türkiye'de hangi üniversitede, toplam kaç öğrenci polis tarafından izlenmiş, kaçı hakkında raporlama veya fişleme yapılmış, bu fişlemeler hangi amaçla kullanılmıştır?

6- Fişleme sonucu elde edilen veriler nerede toplanmaktadır?

7- Üniversiteleri izlemek üzere bazı personellerin (Emniyet görevlisi, muhbir vb.) görevlendirildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise toplam kaç personel görevlendirilmiştir?

8- Basına sızan fişleme belgelerinde öğrencilerin fotoğrafı, T.C. kimlik numarası, anne ve baba adı, doğum yeri ve tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu yer yazılmaktadır. Bunun dışında belgelerde, takip edilen öğrencinin memleket adresi, İslahiye'de nerede kaldığı, telefonu, elektronik posta adresi, velisinin telefon ve adres bilgileri yer almaktadır. Polisin bu bilgileri elde etme yöntemi ve gerekçesi nedir?

9- 2010 yılından bu yana kaç öğrencinin telefonu, internet üzerindeki yazışmaları, adresleri izlenmiş veya dinlenmiştir?

10- 2010 yılından bu yana kaç üniversite öğrencisi gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmış, kaçı hüküm giymiştir?

11- 2010 yılından bu yana Türkiye genelinde üniversite öğrencilerinin kaçı siyasi, kaçı adli sebeplerden ötürü gözaltına alınmış, tutuklanmış veya hüküm giymiştir?

12- En çok gözaltı veya tutuklama kararı hangi üniversitenin öğrencilerine uygulanmıştır?

13- Halihazırda İçişleri Bakanlığı veya ilgili kurumlarda, kaç yurttaşın özel hayatına dair dökümler bulunmaktadır?

14- Kişilerin özel hayatını kayıt altına almak İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla yapılan bir uygulama değilse, bu faaliyeti yürüten personeli görevden alınacak mıdır?" (MV)