GAMBİYA Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye'ye resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh’i Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh heyetler arası toplantıya geçti. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkiler çeşitli boyutlarıyla ele alınarak başta Afrika kıtasını ilgilendiren konular olmak üzere, güncel bölgesel ve uluslararası gelişmelere dair görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmelerin ardından iki Cumhurbaşkanı huzurunda, Türkiye ile Gambiya arasında anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi.

İKİ ÜLKE ARASINDA İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Törende, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması, Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliği Anlaşması, Güvenlik İşbirliği Anlaşması, Savunma Alanında Sanayi ve Teknik İşbirliği Çerçeve Anlaşması ile Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması imzalandı. ---KUTU---

YAHYA ABDUL-AZZİZ KİMDİR ?

Yahya Abdul-Azziz Jemus Junkung Jammeh Gambiya Devlet Başkanı. 1994 yılında bir askeri darbe ile ülkenin kontrolünü ele aldı ve o zamandan beri sürekli görevde kalmıştır. Jammeh, Gambiya bir lise eğitimi aldı ve Gambiya Ulusal Ordusuna 1986 yılında katıldı. 1989 yılında Teğmenliğe terfi etti ve 1992 yılında Gambia Askeri Polis komutanı oldu. İktidarı ele geçirmesinden kısa bir süre önce School of the Americas (Batı Yarımküre Güvenlik İşbirliği Enstitüsü)'da eğitim gördü. Nisan 2004 yılında, gazetecilere hükümetine itaat 'veya cehenneme gidin' çağrısında bulundu. Haziran 2005 yılında radyo ve televizyon'da ülkenin 'çok fazla ifadesi' izin verdiğini belirtti.

2008 yılında, İtalya Palermo'da Güvenlik ve Barış (IPSP) Uluslararası Parlamentosu'nun barış arayışı ödülünü aldı. 2008 yılında Kentucky'de ABD Dışişleri Valisi Steven L. Beshear Jammeh'i fahri Kentucky albayı yaptı.