GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriyeliler konusunda vatandaşlara sağduyulu olmaları yönünde çağrıda bulundu. Suriyelilerin bomba, zulüm ve ölümden kaçtığını ifade eden Şahin, "Zulümden, bombadan, baskıdan kaçıştı. Yaşayabilmesi için bunu yapması gerekiyordu. Dolayısıyla bu tepkiyi veren arkadaşlarımızın kendi vicdanında, kendilerini onların yerine koyarak düşünmesi gerekiyor" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Fatma Şahin, ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçarak kente gelen Suriyeliler konusunda vatandaşların sağduyu olması gerektiğini söyledi. Suriyelilerin zorunlu olarak Türkiye ve Gaziantep'e geldiğini belirten Şahin, bütün Suriyelileri aynı kapsamda değerlendirmenin yanlış olduğunu ifade etti Suriyeliler konusunda empati kurulması gerektiğini anlatan Fatma Şahin, şunları söyledi:
"Şimdi tabi bu iş nasıl bu hale geldi. Bunlar keyfi olarak mı buraya geldi yoksa bir tercihle mi buraya geldiğinin cevabını çok iyi vermek gerekiyor. Bu bir zorunluluktu. Zulümden, bombadan, baskıdan kaçıştı. Yaşayabilmesi için bunu yapması gerekiyordu. Dolayısıyla bunlara tepki verenlerin kendi vicdanında, kendilerini onların yerine koyarak düşünmesi gerekiyor. Bir de, 'bütün Suriyeliler' diye bir genellemenin çok yanlış olduğunu düşüyorum. Genelde kendi içinde gelip kimseye zarar vermeden yaşayan çok sayıda Suriyeli kardeşimiz, mülteciler var."
'YENİ KAMP KURULUYOR'
Kent merkezinde ekonomik durumu iyi olmayan ve bu nedenle yaşamlarını sağlıklı sürdüremeyen Suriyeliler için İslahiye ilçesine yeni bir kamp kurduklarını söyleyen Fatma Şahin, barınma sıkıntısı yaşayanların kurulacak yeni kampa yerleştirileceğini belirterek şöyle konuştu:
"Kendi başına şehirde yaşayamayacak olan sosyal hizmete ihtiyacı olan, ayağı üzerinde duramayacak olanlar için de biz zaten gerekli tedbiri alıyoruz. Yeni bir kamp kuruyoruz. Bugün halkımızın, hemşerilerimizin şikayet ettiği grup, genelde bu grup. Daha çok şehrin içerisinde ekonomik anlamda yaşayamayacak olanların bizim kendi vatandaşlarımızın yaşam kalitesini etkileyen grup. İslahiye'ye yeni bir kamp kuruluyor ve şikayet konusu Suriyelileri hızlı bir şekilde buraya taşıyacağız"
Suriyeliler konusunda sosyal medya üzerinden örgütlenen Türk vatandaşlarının çok daha hassas davranmasını isteyen Fatma Şahin, "Özellikle sosyal medya üzerinden bunu büyük bir kampanyaya dönüştürülmesini de insani ve vicdani bulmuyorum. Bu konuda çok daha hassas olunması gerektiğini, Ramazan ayının manevi iklimine uygun şekilde davranılması gerektiğini düşünüyorum. En önemli şeyin empati olduğunu, hoşgörü ve sabır olduğunu düşünüyorum. Zaten hükümetimiz, ilgili kurumlarla yapısal dönüşümler, gelecekte yaşanan sorunları çözecek daha önemli uzun soluklu politikalar üretmeye başladı. Bunlar hayata geçtiği zamanda bugün yaşanan birçok sorunu çözebilecek duruma gelmiş olacağız. Bizde, yerel yönetimler olarak bu sürecin daha az zararla geçmesi ve kendi vatandaşlarımızın daha az mağdur olması konusunda bütün gücümüzle hemşerilerimizin yanında yer alarak bu süreci yönetiyoruz" diye konuştu.
'KONUT SORUNUNU ÇÖZÜYORUZ'
Suriyelilerin kente yerleşmesiyle beraber konut sorunu oluştuğunu ve bu nedenle kira fiyatlarında artış olduğunu hatırlatan Fatma Şahin, bu sorunun çözümü içinde çalışmalara başladıklarını söyledi. Bekleyen arazileri imara açarak konut sıkıntısının giderilip fiyatların düşeceğini anlatan Şahin, şöyle konuştu:
"Şimdi tabi bu konuda biz zaten tek Suriyelilerle alakalı değil, herkesin istediği tipte ve kalitede barınabilmesi için iki şeyi çok iyi yapmaya başladık. Birincisi; çok fazla yeri imara açacağız dedik. Geldiğimiz günden beri bekleyen bütün yerleri imara açtık. Önümüzdeki belediye meclisinde yeni imar alanları açacağız. Bir taraftan imara açılan yerin alt yapısı çok önemli. Daha konutlar yapılmadan o bölgenin konutlaşmasını sağlayacak alt ve üst yapı ile yol yapım çalışmalarını yapmaya başladık. İkincisi; TOKİ ile beraber, hazine arazileri üzerinden sosyal konutlar, her gelir grubuna göre konut üretmek için çalışmalara başladık. Üçüncüsü ise; biz başkanlık olarak şirketlerimiz üzerinden sosyal konutla beraber her gelir grubuna göre konut üretmek işine giriyoruz. Böylece bugün şikayet edilen; yüksek kira ve ev fiyatlarını tölere edecek, arz-talep dengesini sağlayacağız. Çok konut olduğunda bu ihtiyaçlarda karşılanacak ve fiyatlarda düşecek. Bekleyen alanları imara açınca özel sektörde bu işe girecek ve daha çok konut olacak. Biz sorunun farkındayız, vatandaşlarımız biraz sabrettiği zaman bütün gücümüzle sorunları çözmek için çalışmaları yürütüyoruz."

FOTOĞRAFLI