AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin, Türkiye'de çocuk yaşta evliliklerin ve çocuk gelinlerin önüne geçilmesinin kızların eğitim içerisinde kalmasıyla mümkün olduğunu söyledi. 12 yıllık zorunlu eğitim ile çocuk gelinlerin oranında azalma olduğunu anlatan Bakan Şahin, "Çocuk gelinlerin panzehiri eğitimdir" dedi.
Yerel seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve kentte seçim çalışmalarını sürdüren Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Bürosu'nu ziyaret etti. Şahin'e ziyaretinde Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer ile partililer de eşlik etti.
Yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgiler veren ve 30 Mart'ta, Gaziantep'te Büyükşehir ve tüm ilçeleri AK Partili adayların kazancağına inandıklarını anlatan Fatma Şahin, göreve seçilmesi durumunda 'Dezavantajlı grup' olarak niteledikleri kadın, çocuk ve engellilere özel projeler yürüteceklerini kaydetti.
Bölgenin 18 yaş altı evliliklerle gündeme geldiğini ve bakanlığı döneminde bunun önlenmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Şahin, yerel yönetimlerin de bu sorunun sonlandırılması noktasında görevleri bulunduğunu ifade etti. Türkiye'de 1950'li yıllarda 18 yaş altı evliliklerin yüzde 50'nin üzerinde olduğunu hatırlatan ve son yıllarda yapılan çalışmalarla TÜİK verilerine göre oranı yüzde 9'lara indirdiklerini kaydeden Şahin şöyle konuştu:
"Çocuk yaşta evliliklerle alakalı bakanlığım döneminde eylem planı oluşturduk. Öncelikle Türk Ceza Kanunu'nda köklü yasal dönüşümlerle pozitif ayrımcılık uyguladığımız kadın ve çocuklara yönelik suçlara ciddi cezalar vererek caydırıcılığı artırdık. Bunun yanında özellikle zorunlu eğitimi 12 yıla çıkararak kızlarımızın eğitimin içinde kalmasını sağladık. Çünkü kızlarımızın eğitim içinde kalma oranı yükseldikçe kız çocuklarında 18 yaş altı evliliklerde ciddi azalma oluştu. Şu anda TÜİK verilerine göre çocuk gelinlerin oranı yüzde 9'larda. Biz hazırladığımız ve yürütülen eylem planı ile bu sorunu sıfırlamak istiyoruz. Ortada olan bir gerçek var; kız çocuklarının eğitimin içinde kalmasını sağlamak çocuk evliliklere karşı en büyük panzehir."
Zorunlu eğitimin 8 yıl olduğu dönemde liseye devam eden kızların oranının yüzde 68.5 olduğunu, zorunlu sürenin 12 yıla çıkarılmasıyla oranın yüzde 98.5 olduğunu anlatan Şahin, şöyle devam etti:
"Zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkararak daha önce okula gitmeyen kızlarımızı eğitimin içine aldık. 12 yıl ile birlikte eğitimin içindeki kızlarımızın oranını yüzde 68.5'tan yüzde 98.5'e yükselttik. Analizlerini yaptığımızda çocuk evliliklerin 8 yıllık eğitimin ardından oluştuğunu belirledik. Yani bugün eğitimin içinde yer alan yüzde 30'luk oranın karşımıza çocuk gelinler olarak çıktığını gördük. Çünkü 13-14 yaşında okulu bırakan kızların evlilik oranı fazlaydı. Şimdi zorunlu eğitim 12 yıla çıkınca kızlar eğitim alanında kaldı ve çocuk evlilikler azaldı."
Şahin, genel politikalar ile toplum bilinci ve farkındalık oluşturulduğunu, yerel yönetimlerin de oluşturacağı takip sistemi ile dezavantajlı veya risk altındaki kız çocuklarıyla bire bir ilgilenerek sorunun minimum düzeye indirileceğini kaydetti.