MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "İşte AKP'nin Başkanlık sistemi ile özlediği vesayet buydu, AKP Anayasa değişikliğine ihtiyaç duymadan yönetmelikle bunu yapmıştır" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ile birlikte basın toplantısı düzenledi. AK Parti'nin, komisyonun 19 Kasım ve 25 Kasım tarihli iki toplantı ile bugün yapılan toplantısına mazeret bildirmeden katılmadığını ifade eden Bal, "Dolayısıyla Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını gösteren 15. maddeye göre, AK Parti komisyondan çekilmiş sayıldı ve bu nedenle de komisyon görevini tamamlamış oldu, görevi sona erdi. Bunun anlaşılması gereken adı 'AKP masadan kaçmıştır, AKP Türkiye'yi, herkesin şikayet 12 Eylül darbe Anayasa'sına mahkum etmiştir" dedi.

Faruk Bal, "AKP, o kadar zor bir duruma düşmüştür ki yönetmelikle kuvvetler ayrılığı ilkesini değiştirmiştir. Yargıyı, olduğu gibi Başbakana, bakana, valiye, emniyet müdürüne bağlayacak bir yönetmelik değişikliği yaptı. AKP bu değişiklikle, yolsuzluklar nedeniyle ortaya çıkan delilleri ortadan kaldırabilmek amacıyla yargıya ve yargı görevini yapan adli zabıtaya müdahalede bulunulmuş, 100'e yakın emniyet görevlisi değiştirilerek kızağa alınmış, soruşturmayı yürüten savcının yanına iki tane daha savcı eklenerek, yargı iktidarın kontrolüne sokulmuştur. İşte AKP'nin Başkanlık sistemi ile özlediği vesayet buydu, AKP Anayasa değişikliğine ihtiyaç duymadan yönetmelikle bunu yapmıştır" dedi.

İstifa eden Erdoğan Bayraktar'ın "Başbakan da istifa etmelidir' dediğinin" anımsatılması üzerine, Faruk Bal, "Bu mesaj, AKP'nin iki tutumunu ortaya koymaktadır. Birincisi balık baştan kokmuş, Bayraktar'ın söylemek istediği budur, operasyonun hedefi daha yüksek kademelere kadar gidecektir. İkincisi, AKP'nin demokratik değerleri ortadan kaldıran, doğrudan soruşturma makamlarına müdahale etmesinin sebebi hikmeti de demek ki baştan kokan balığı, koktuğu yerden kesebilmekti. İşte bu nedenle bakanların istifası gecikmiştir" diye konuştu.