AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, TBMM'de yaptığı basın toplantısında gazetecileri 'Zazaca' konuşması ile selamladı.

Taş, "Zazaca ülkemizin her köşesine dağılmakla birlikte esas itibariyle yukarıda Fırat-Dicle havzasında Bingöl, Tunceli, Elazığ, Erzincan, Muş, Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yoğun olarak konuşulmaktadır.128 bin 195 Bingöllünün yaşadığı İstanbul, Bingöl'den sonra Zazaca'nın en yaygın konuşulduğu ildir. Yozgat, Aksaray, Erzurum, Bitlis ve Siirt'de Zaza köyleri vardır.Türkiye içinde en az 3 milyon kişi Zazaca konuşmakta, iletişimini Zazaca yapmaktadır. Almanya ve Fransa başta olmak üzere yurtdışındaki Zazaları da dahil ettiğimizde ile milyon kili Zazaca konuşabilmektedir." dedi.

Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cumhuriyet'in Osmanlı bakiyesinden bir ulus-devlet yaratma gayreti ne yazık ki Zaza dil ve kültürünün de yok sayılmasına neden olmuştur. Ana dil yasaklarla yok edilemez. Zazaca da yok edilememiştir. Fakat gelişmesi ve zenginleşmesi engellenmiş hatta unutulması istenmiştir."

UNESCO raporuna göre Türkiye'de 18 dil, Dünya'da ise 2 bin 473 dil kaybolmaya yüz tutmuştur. Türkiye'deki dillerden Zazaca'nın da bu tehlike kapsamında olduğunu ve devletin bu dile sahip çıkması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Halkımızı da bu konuda hassasiyete davet ediyoruz" dedi.

Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde tüm dillerin yaşatılması ve geliştirilmesinin anayasal güvenceye alınması gerekmektedir. Resmi dil dışındaki dillere pozitif ayrımcı davranılmalı. Bunlar, okul müfredatlarına eğitim dili olarak konmalıdır" dedi. (MV/FK)