TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, yerel seçim öncesinde siyasilere çağrı yaptı. Başkan adaylarına seslenen Geriter, şehir içindeki büyük marketler nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, küçük esnafı mağdur etmeyecek adımlar atılmasını istedi.
Hasan Geriter, Manisa'daki 44 bin küçük esnafın siyasilerden isteklerini açıkladı. Yerel seçimler öncesinde esnafın da isteklerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Geriter, belediye başkan adaylarının esnafı ikna ederek seçim kazanabileceğini söyledi. Belediye meclislerinde esnaf oda yönetimlerinden kişilerin yer alamayacağını hatırlatan Geriter, "Biz sorunlarımızı bilen ve oda yönetimlerinde görev alan kişilerin mecliste de bulunmasını istemiştik. Bu döneme kadar biz bu sayede söz sahibi oluyor, sorunlarımızı iletebiliyorduk. Bu dönem maalesef yüksek seçim kurulunun almış olduğu bir kararla meslek odalarında görev yapan kişilerin seçilmeleri engellendi" dedi. Geriter, oda yönetimlerinden olmasa bile esnaflık yapan, esnafın sorunlarını bilen kişilerin yer aldığı belediye meclisleri kurulmasını istedi.
'BÜYÜK MARKETLERE DUR DEYİN'
Esnafın en büyük sıkıntılarından birinin alışveriş merkezleri olduğunu ifade eden Geriter, sermayeye karşı olmadıklarını, ancak küçük esnafa uygulanan kuralların alışveriş merkezleri için de geçerli olması gerektiğini ifade etti. Geriter, "Alışveriş merkezlerinin şehrin belirli dış alanlarına yerleştirilmesi ve yasal çerçeveye oturtulmasını istiyoruz. Açılma ve kapanma saatleri belli olmalı" dedi.
Şehir içindeki büyük marketlere yerel yönetimlerin ruhsat verirken daha hassas olmasını isteyen Geriter, "İsteyen istediği yerde bu marketleri açamamalı" diyerek marketlerde 200 kolun üzerinde malzeme satılmasının esnafı engellediğini dile getirdi. Geriter, "Bu tür işyerlerinin açılmasında yerel yönetimlerin kural ve ölçü koyması gerekiyor. Bir sokakta yeteri kadar işyeri açılabilmesi için ruhsat veren belediyeler denetimi arttırmalı. Bir mahallede 5 bakkal, 10 berber olduğunu görüyoruz" diye konuştu.