AK Parti'den istifa eden Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, 'AK Parti'den yeni istifaların olup olmayacağı' yönündeki soruya, "Elbette bizim kaygılarımıza benzer kaygılar duyan, soruşturmanın önünün kesilmesini değil, şeffaflıkla sürdürülmesini isteyen arkadaşlarımız vardır. Hangi eşikte duygularını dışarıya vuracaklar, ne kadar süre bu baskı ortamına katlanacaklar tamamen kendi vicdanlarına kalmıştır" dedi.
Günay,TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan HSYK yasa teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Ertuğrul Günay, "Bugünkü HSYK yapısı Anayasa'nın 159'ncu maddesine dayandırılıyor. Bu madde de 2010 yılı halk oylamasında kabul edilmişti. AK Parti bu değişiklik için milletten destek istemişti. Bugünkü değişiklik, çeşitli biçimlerde Adalet Bakanı'nın adalet üzerinde yetkili ve etkili hale getirmektedir. Adalet Bakanı yargının değil yürütmenin bir üyesidir" diye konuştu.
'FEZLEKELER MECLİSE İNTİKAL ETTİRİLMİYOR'
Günay, HSYK yasa teklifinin tümüyle geri çekilmesinin daha doğru olacağını düşündüğünü söyledi. Bakanlar hakkında hazırlanan fezlekelerle ilgili soruya Günay, "İlk kez cumhuriyet tarihinde 4 bakan hakkında fezleke hazırlanan bir dönem yaşıyorum. Fezlekeler meclise intikal ettirilmiyor" dedi.
Dün mecliste yaşanan arbedenin hatırlatılması üzerine Günay, "Ben bir yaptırım uygulandığını hatırlamıyorum. Eğer yaptırım olsaydı bugün daha farklı bir noktaya gelmiş olurduk. Hala özür dilemiyorsa arkadaşlar onların kişilikleriyle ilgilidir. Daha kurumsal bir özür dilenmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

FK(SS)