DERSHANE AÇIKLAMASI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Hatay Valiliği ziyaretinin ardından dershanelerin kapatılmasıyla ilgili bir soruyu da yanıtladı. Ergün, yasalar henüz taslak halinde iken yapılan haberlerin ve yorumların çıkacak olan yasa hakkında yanlış yönlendirmelere yol açacağını söyledi. Bir problem çözülürken başka bir problem icat etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını belirten Ergün, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Eğitim sistemimizde sorunlarımız var. Çünkü yarışmacı bir liseye giriş sistemimiz var. Yarışmacı bir üniversiteye giriş sistemimiz var. Bu yarışma belli ki devam edecek. Yarışmanın şekli değişebilir, soruları değişebilir, yöntemi değişebilir. Bu yarışma devam ettiği müddetçe okulların dışında performansı arttırmak için birçok öğrenci özel okullardan bile dershaneye gitme ihtiyacını hissediyor."
Çok popüler özel okulların öğrencilerinin bile dershane yoluyla bu yarışmada performanslarını arttırmak istediklerini kaydeden Ergün, "Bu da zaman içerisinde soruna dönüşüyor. Yani 'okullar-dershaneler' şeklinde ikili bir eğitim sistemi. Bu ikili eğitim sistemini bir şekilde daha uygun bir modele dönüştürmek gerekiyor. Bunun için bir çalışma yapmak, bu ikili sistemi süreç içerisinde normal bir sisteme çevirmek çalışması kimsenin yadırgayacağı bir çalışma olmamalı" dedi.
Bir problemi çözerken başka problemler icat etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını söyleyen Ergün, "Var olan bir problemi çözerken birçok makul yol vardır. Bir tane yol yoktur. O makul yollardan bir tanesine ulaşılır, problem çözülür. Onun için bence ham metinlerden yola çıkarak çok büyük bir problem algılaması meydana getirmek de doğru değil. Onun için Türkiye'de birçok problem en nihayetinde makul yollarla çözülmüştür. Ham metinlerle çözülmemiştir. Onun için ham metinler sizi yanıltmasın" diye konuştu.