Ömür AVCI- Muhammet KAÇAR/HOPA (Artvin), () - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 yıl önce otobüsünün taşlandığı Artvin'in Hope İlçesi'nde, sol partiler arasında oylar bölününce belediye başkanlığı seçimini 15 oy farkla Ak Parti adayı kazandı. CHP'nin itirazı üzerine Hopa'da oyların yeniden sayımına başlandı.
2011 yılındaki olayların ardından Ak Parti’ye büyük tepki gösterilen Hopa’da, iktidar partisinin başarısız olacağını tahmin edenler yanıldı. Pazar günü yapılan seçimde Ak Parti adayı Nedim Cihan, kesin olmayan sonuçlara göre 4 bin 536 oy ile 40.3’lük bir yüzdeye ulaşırken, mevcut belediye başkanı ve CHP adayı Turan Kasımoğlu ise 4 bin 521 oy ile oyların yüzde 40.2’sine sahip oldu. Böylece rakibine 15 oy fark atan Ak Partili Nedim Cihan, kıl payı belediye başkanlığına seçildi. Hopa’da diğer sol partiler ÖDP'nin 831, HDP'nin ise 623 oy almasıyla sol oyların bölünmesinin AK Partiyi başarıya taşıdığı gözlendi.
Seçim sonucuna CHP itiraz etti. Bunun üzerine ilçe seçim kurulunda sandıklardaki oyların yeniden sayımına başlanırken, Hopalılar da meydanda toplanıp yeniden sayım sonucunu beklemeye başladı.
BAŞBAKAN'IN OTOBÜSÜ TAŞLANMIŞTI
Milletvekili seçimi kampanyasında Ak Parti'nin 31 Mayıs 2011 tarihinde Hopa mitingi öncesi ve sonrası çıkan olaylarda kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu yaşamını yitirdi, Başbakan Erdoğan'ın bulunduğu Ak Parti seçim otobüsünden düşen Başbakanlık Koruma polisi Servet Erkan ağır yaralandı. Uzun süre gündemde kalan ve Başbakan Erdoğan’ın “Eşkıya Hopa’ya inmişti” sözleriyle eleştirdiği olayların ardından başlatılan soruşturma kapsamında 70 kişi gözaltına alındı, 16’sı tutuklandı, bu kişiler daha sonra yargılandı, serbest kaldı. Başbakan’ın gezisinin ardından Artvin Emniyet Müdürü Muhsin Armağan merkeze, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Nasif de Jandarma Genel Komutanlığı emrine alındı.
10 YILDIR SOL İKTİDARDAYDI
Hopa’da 2004 yılındaki yerel seçimde Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) adayı Yılmaz Topaloğlu belediye başkanlığına seçildi ve Türkiye’de bir ilki başardı. 2009 yerel seçimlerinde de CHP adayı Turan Kasımoğlu, Ak Partili rakibine yaklaşık 8 puan fark atarak yüzde 38 oy oranıyla başkanlığı kazandı.

ÖA(TM/ESM) (FOTOĞRAFLI)