SELİMİYE MEYDANI'NDA EDİRNELİLER'E KONUŞTU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Edirneli işadamları ve sivil toplum örgütleri yöneticileri ile yaptığı sabah kahvaltısının ardından Başbakanlığa ait otobüsle Selimiye Camii Meydanı’na geldi. AK Parti Edirne İl Başkanlığı’nın hazırladığı, 'Hızlı treni gönder, Edirne halkı da hızlansın be usta', 'Otel konforundaki yurtlar için teşekkür ederiz', 'Öğrencilere sağladığın bedava internet için teşekkür ederiz' pankartları ile karşılandı. Selimiye Camii’nin duvarına ise yan yana Fatih Sultan Mehmet ve Erdoğan posterleri asıldı. Fatih'in posteninin altına 'Osmanlı’nın Fatihi', Başbakan Erdoğan’ın posterinin altına ise '21. Yüzyılın Fatihi' yazılarının yer aldığı görüldü. Erdoğan, dana sonra alanda toplanan yaklaşık 5 bin kişiye konuştu.
Edirne'den, 81 vilayetin tamamına, 76 milyona seslendiğini söyleyen Erdoğan, "Şunun bilmesi lazım; Türkiye’de karar milletin, söz milletindir. Yetki milletindir. Türkiye’nin istikametini millet çizer, millet ne derse o olur. Millet neyi arzu ederse nasıl istikamet ederse o yerine getirilir. Türkiye’de çetelerin dönemi sona erdi. Sermayenin, medyanın karanlık örgütlerin hükümet kurma dönemi sona erdi. Meclisi siz şekillendirir, hükümetleri siz göreve getirir, siz görevden alabilirsiniz. Milli irade üzerinden Allah'tan başka hiçbir güç yoktur" dedi.
'AHDE VEFASIZLAR'
Mahalli seçimlere 3.5 ay kaldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Seçim öncesi Türkiye’de uygulanmak istenen kirli senaryolar yeniden devreye girdi. Her seçim öncesinde oluşturulmak istenen kaos ve kargaşa ortamı bugünlerde yine sahne alma niyetini belli ediyorlar. Her seçim öncesi milli iradenin, özgür iradenin üzerine ipotek koyma girişimi bugünlerde yeniden hareket geçti" diye konuştu.
Hükümetin 11 yılda 3 genel, 2 mahalli, 2 halk oymasına girdiğinin altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Her birinin öncesinde bu bayat çirkin oyunlar oyandı. Hamdolsun milletim 7 seçimde de buna prim vermedi. Bundan sonra da vermeyecek. Millet iradesine çok güçlü şekilde sahip çıkıyor. Bundan sonra da sahip çıkacak. Onların tuzağı varsa, merak etmesinler milletinde bir tuzağı var. Onların hesabı varsa hiç merak etmesinler Allahın da bir hesabı var. Bütün kirli ittifakları, kirli hesapları millet darmadağın etti. Bundan sonra da darmadağın edecek. Kirli ilişkiler, nankörlükler, ahde vefasızlar, kanunuz, çirkin olan tehditler var. 30 Mart’ta bir kez daha sandıkta gömeceğiz."
'MANŞETLERLE HÜKÜMETE DİZ ÇÖKTÜRMEK İSTİYORLAR'
Milletin meclisine, o meclisin içinden çıkmış hükümete bu güne kadar diz çöktüremediklerini kaydeden Erdoğan, "Bundan sonra da diz çöktüremeyecekler. Bu ülkede sermayenin değil, manşetlerin değil, çetelerin değil. Artık sadece milletin dediği olacak. Milletin arzusu olacak" diye konuştu.
Balkan Savaşları'nın 100 yılının geri kaldığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:
"Balkan Savaşları'nda çok büyük acılar çektik. Edirne’ye düşman işgali için birileri ne diyordu? Bunu iyi dinleyin sonra da anlatın gençler. Edirne’de yaşayanlar. 'Edirne’ye Enver gireceğine Bulgar girsin' diyorlardı. 100 yıl önce bu densizliği yapanlar bugün de aynısını yapıyor. 'Türkiye o eski Türkiye olsun' diyorlar. 'Küçük olsun ama bizim idaremizde, bizim kontrolümüzde olsun' diyorlar. Bunlar bizim güzelim tarihi eserlerimi yıkanlar değil mi, CHP zihniyeti camileri yıkıp satanlar değil mi? 'Türkiye bizim olsun, içine kapansın, biz hükmedelim, geri kalsın. Yeter ki biz kazanalım, millet ülke kaybetsin' diyorlar. Biz buna izin vermedik vermeyeceğiz. Türkiye kazanacak, kazanmaya devam edecek, onlar da kaybetmeye devam edecek."
'TÜRKİYE BÖLÜNMÜYOR, NORMALLEŞTİK'
Türkiye’nin bölünmediğini, parçalanmadığını dağılmadığını söyleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tam tersine güçleniyor, büyüyor. 10 yıllar boyunca bu ülkenin insanını, 'irtica' diyerek, 'gericilik, bölücülük' diyerek en temel dini haklarından, milli değerlerinden koparmaya çalıştılar. Tüm okullarda şimdi özgürce seçiyor. Kuran-ı Kerim okuyor. Peygamber efendimizin hayatını öğreniyor. Bölündük mü, parçalandık mı? Bırakın ya okusunlar. Katsayı getirdiler, biz kaldırdık. Ne oldu parçalandık mı, bölündük mü? Normalleştik. Başörtülü kızları geri çevirdiler ne oldu? Şu anda üniversitelere rahatlıkla giriyor. Ne oldu, dinamit mi oldular, molotof mu attılar? Niçin bu kadar çekindiniz, korktunuz? Onların eğitim öğretim özgürlüğünü niye aldınız? Devletin kurumlarında başörtülü- açık beraber çalışıyor. Ne oldu, yıkıldık mı, bölündük mü, parçalandık mı? Tam aksine haklarını iade ettik. Bu bir lütuf değildi. Devletin yerine getirmesi gereken bir görevdi, normalleşti. Türkiye şimdi normalleşiyor, demokrasi bu. 'Demokrasi' dediler, kendileri müsaade ettiği kadar düşündürdüler, kendileri istediği kadar hareket alanı verdiler. Bunlar yanlış ve kenara koyup doğrularla yolumuza devam ediyoruz. Böyle gideceğiz. Kimsenin durdurmasına müsaade etmeyeceğiz."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve bakanlarla birlikte Edirne'de yapımı tamamlanan tesisilerin toplu açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, mitinge katılanlara satranç takımı dağıttıktan sonra, Uzunköprü İlçesi'ne hareket etti.
'SINIRSIZ AF OLMAZ'
Bu arada, Başbakan Erdoğan kürsüde konuştuğu sırada iki kadın, genel öğrenci affı istedikleri yöründe bağırdı. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, talepte bulunan iki kadına dönerek, bundan sonra sınırsız bir af çıkarılmasının söz konusu olmadığını söyleyerek, "Kardeşim sınırsız af yok. Af getirdik. Aftan gelenler üniversiteleri terör alanını çevirdiler. Bundan sonra buna müsaade etmeyeceğiz. Beli bir yılda bitiren bitirecek. Bitirmeyen kusura bakmasın. 6 yılda bitiren bitir. Öyle 7 yılda 10 yıl sınırsız olur mu?" dedi. 2 kişinin bu kez üniversitelerden harç alındığı yönündeki sözleri üzerine ise Erdoğan, "Harç dediler haç kalktı. Harcın kalkmasını isteyen malum çevreler terörist gibi hareket ediyor. Devlet üniversitelerinde harç alınmıyor. Hangi üniversitede alınırsa bize söyleyin, biz gereğini yaparız. Lütfen dürüst olalım, hiç bir üniversitede harç alınmıyor" diye konuştu.
Tepkilerini sürdürmeye devam eden 2 kadın, daha sonra polis tarafından gözaltına alındı.
Lütfü KARAKAŞ- Engin ÖZMEN- Mehmet YİRUN- Ali Ümit ÜLKER, EDİRNE, ()