ERDOĞAN MİLAS’A GELDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Muğla ziyaretinin ikinci gününde, Fethiye’deki toplu açılış töreninin ardından son durağı olan Milas İlçesi’ne geldi. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Milas Halk oyunları ekibindeki çocuklar ve AK Parti'li kadınlar tarafından çiçeklerle karşılandı. Başbakan Erdoğan helikopterinin indiği Milas Şehir Stadı'ndan çıkarken kendisini görmeye gelen Tuğçe Demiryürek (16), kardeşi Vedat Demiryürek (13) ve Umut Çınar’a (7) oyuncak ve satranç takımı hediye etti. Erdoğan, daha sonra buradan Başbakanlık otobüsüyle toplu atılış törenin yapılacağı Atapark Meydanı’na hareket etti.
Törenin yapıldığı Atapark Meydanı’nı zaman zaman yağan yağmura rağmen dolduran, kimilerinin yöresel kıyafetler giydiği vatandaşlar, Başbakan Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. Boynuna, Milasspor atkısı takılan Başbakan Erdoğan, protokolde kendisine ayrılan yere geçmeden önce eşi Emine Erdoğan’la birlikte sahneye çıkarak kendisini bekleyen vatandaşlara el salladı, selamladı.
YATIRIMLARI ANLATTI
'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganyla kürsüye çıkan ve konuşmasının başında Milas’taki yatırımlardan detaylı olarak anlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Bugün açılışını yapacağımız tüm eserlerin Milas’a hayırlı olmasını diliyorum. Dün Muğla’da 168 milyon TL’lik yatırımın açılışını gerçekleştirdik. Bugün Fethiye’de ise 13 milyon TL’lik yatırımı hizmete açtık. Şimdi Milas’taki bu toplu açılışta farklı kalemlerde 25 milyon TL’lik yatırımı Milaslılar'ın hizmetine sunuyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum. Sizlere bir müjde vermek istiyorum. İller Bankası, İl Bank olarak Milas’ın tamamının kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesini 65 milyon TL’ye ihale etmiştir. Şu anda bunu yeniliyoruz. 200 kilometre uzunluğunda kanalizasyon, 45 kilometre uzunluğunda yağmur suyu şebekesini İller bankası olarak altı ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Milas, efeleriyle, yiğitleriyle, kahramanlarıyla, arkasında Sodra Dağı, önünde Güllük Körfezi’yle sadece Türkiye’ye değil dünyaya nam salmış müstesna bir ilçemiz. Milas bir medeniyet diyarı. Milas, hoşgörünün, kardeşliğin merkezi. Dünyanın hayran kaldığı Milas’ı yaptığımız yatırımlarla inşallah geleceğe çok daha farklı hazırlayacak, tarihte olduğu gibi yıldızını istikbalde daha da parlatacağız."
'76 MİLYONUN TAMAMINA HİZMET'
Türkiye’de yaşayan 76 milyonun tamamına hizmet getirmek için yola çıktıklarını söyleyen Erdoğan, "Her gününü, her anını Hakk'a ve halka hizmete adamış bir kadroyuz. Yola çıkarken dedik ki 'Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece.' Gideceğiz gündüz gece. Çünkü hizmetin gündüzü gecesi olmaz. 24 saat koşacağız. Dünyanın dört bir yanında koşacağız. Kadromuzla işadamlarımızla el ele koşacağız. Koşmazsak büyük devlet, yeni Türkiye olamayız. Onun için koşacağız. Türkiye’de şu an 786 milyar dolar milli gelire ulaştık. Yan gelip yatsaydık bunlar olur muydu? Dünyayı fellik fellik dolaşmasak bunlar olur muydu? Tüm bakanlar kurulumuz dünyayı dolaşıyor. Biz gittikçe onlar da bize geliyor. Sürekli olarak onun için Türkiye dünyanın gündeminde. Bu topraklardan başka bizim önceliğimiz yok" diye konuştu.
'MUHALEFET BOĞAZDAN SANDALLA GEÇSİN KARŞIYA'
Başbakan Erdoğan, konuşmasının devamında, şöyle konuştu:
"Ne demişler ayinesi iştir kişinin lafına bakmaz. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Eser eser. Şimdi muhalefet konuşuyor. Eserini konuş eserini. Başbakan'a hakaret etmekle bir yere varamazsınız. Ne ürettin bu ülkede onu söyle genelde yerelde ne ürettiniz? Ama biz ülkemizi sessiz devrimlerle geleceğe farklı taşıyoruz, her alanda sıçradık. Burası tarım, turizm şehri. Göreve geldik. Türkiye’de turizm için konuşulan şeyler farklıydı şimdi daha farklı. Hiçbir kardeşimizi birbirinden ayrı tutmadık. Her şehrimizi eşit şekilde kucakladık. Göreve geldiğimizden bu yana 79 senede Türkiye’de yapılan bölünmüş yolun üzerine 17 bin kilometre yol ilave ettik. Biz buyuz ya. Eğer bu yollar yapılmasaydı halimiz nice olurdu? İstanbul’un altına Marmaray’ı inşa ettik. Yüksek hızlı tren ve şu anda biz Pekin’i Londra’ya bağladık onunla. Büyük devlet böyle olunur. Eğer bunları yapmazsan büyük devlet olamazsın. Şimdi güneyinden otomobil geçişi yapıyoruz. 2015’te onu bitiriyoruz. Ama yine boğaza üçüncü köprüyü de bitiriyoruz. Şu an devam ediyor. Köprünün ayakları yükseliyor. Bakıyorsunuz ana, yavru muhalefet oralarda dolaşıyorlar, gösteri yapıyorlar 'İstemezük' diyorlar. Birinci köprüyü de istemedi onlar. Bunları da istemiyorsunuz. Size rağmen yapacağız, bitireceğiz. Aslında bu köprüleri onlar içinde yapıyoruz üstünden geçecekler. Onlar karşı çıkarlar sonra da gelip geçerler. Eğer samimi değilsen üzerinden geçmeyin. Sandalla geçin karşıdan karşıya. Birinci köprüye karşı çıkanlar şu anda sandala biniyor mu? Yine köprünün üzerinden geçiyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü grçekleştiriyoruz. Büyük devlet için ne gerekiyorsa onu yapacağız, ecdadımız ne yaptıysa biz de onu yapacağız. Marmaray’ı 15 gün ücretsiz yaptık. 300 bin kişi kullandı, Mesele bu. Daha idealini, güzelini yapacağız. Her şey yakışır bu ülkeye, Milas’a da yakışır. Bu toprakların özünde mayasında ne varsa bizim kültürümüzde anlayışımızda o var. Onun gereğini yapacağız. Bizim siyasetimiz, efendilik değil hizmet siyaseti."
'BİZİM HEDEFLERİMİZ VAR'
Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde değiştiğini, 2023, 2053, 2071 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlendiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Bizim hedeflerimiz var. On yıl sonra dünyanın ilk onu içerisinde olmayı hedefliyoruz. 2053 yılında başka bir Türkiye hedefliyoruz. 2071 yılında, Anadolu’nun fethinin bininci yıl dönümüne ayrı bir hedefle yürüyoruz. Bizim için bu milletin her ferdi kıymetlidir. Düşüncesi sözü görüşü bizim için değerlidir. Hiçbir zaman insanlarımız arasında ayrımcılık yapmadık. Hiçbir bölgeyi, yöreyi diğerlerinden ayırmadık, ayırmayız. Millete karşı ayrımcılık yapan, hor gören anlayışlara karşı, yorulmadan mücadele verdik. Benim Milaslı kardeşim hangi hassasiyetleri taşıyorsa biz de aynısını taşıyoruz. Bakın Sağlık Bakanım Manisa’ya gitti. Çünkü şehir hastanesinin temelini atıyor. Ve orada hastaneye girildiği andan itibaren hiçbir şey farklı yerde yapılmayacak, her şey o çatı altında olacak. Tıpta en ileri teknoloji orada kullanılacak. Bir diğer arkadaşım Enerji Bakanım Irak’a gitti. Durmak yok yola devam."
"Her alanda ezberleri bozuyoruz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Siyasetinde ezberini bozduk. Siyasete güveni getirdik. Milli iradeye güç kazandırdık. Meclisi yegane merci olarak kabul ettik, yükselttik. Türkiye’nin her meselesinin çözüm yeri meclistir. Meclis sizin. İktidarıyla muhalefetiyle meclisi siz oluşturdunuz. Oradaki vekilleri siz seçtiniz. Kararları beğenmediğinizde vekilleri değiştirirsiniz. Meclise sadece siz, millet hesap sorar. Sizden başka kimse hesap soramaz meclise. Milletin yetkilerini gasp edemez. Çetenin mafyanın Türkiye’ye istikamet çizme yöntemleri geride kalmıştır. Sermayenin medyanın millete rota çizme dönemini geride kalmıştır. İktidarı sadece millet getirir millet götürür. Cezayı da mükafatı da sadece millet keser. Bu ülkenin sahibi, bayrağın, vatanın, devletin sahibi sizlersiniz. Milli iradeye, kendi iradenize sahip çıkacak olan da sizlersiniz. Sizler iradenize sahip çıkarsanız yetkiyi kullanırsanız mührü ona göre vuracak olursanız bu ülke hep ileri gider, kimse geri götüremez."
'BÜTÜNLÜK' VURGUSU
"Burada da söylüyorum. Kuzey güney doğu batıda tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan diyorum" diyen Erdoğan, konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Ama Başbakan, Muğla’da söylediğini Hakkari’de Sinop, Konya’da da söylüyor. Ama muhalefet Sivas, Sinop’tan öteye gidemiyor. Gittikleri zaman Hakkari’de bayrağımızı sallayamıyor. Tek millet dedik. Türkü, Kürdü, Romanı, Gürcüsü var. Ben Türkü de Lazı, Çerkez’i, Kürdü de seviyorum. Neden. Beni yaradan Allah onları yarattığı için seviyorum, ayrım yok. Bizim tek bayrağımız var. Başka bir bayrak kabul mümkün değil. Parlamentonun çatısı altında olup kongrelerinde bayrağımıza saygısızlık yapanlar bu ülkede saygı göremezler. Bunu bilmeleri lazım. Bayrağımızın rengi şehidimizin kanıdır, hilalimiz bağımsızlığımızın işareti. Yıldızımız şehidimizin sembolüdür. Unutmayın bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Biz bu yola böyle çıktık. Böyle yürüyoruz. Üçüncüsü vatan dedik. 780 bin kilometrekareyle vatan. Bu vatanda operasyon kimseye yaptırmayız. Kimsenin de gücü buna yetmez. Bu topraklarda kardeşçe yaşacağız, oturacağız. Birileri rahatsız oluyor. Niye rahatsız oluyorsun? Bu topraklar hepimize yeter. Kürt’e, Türk’e. Bu rahatsızlık niye. Onun için biz yere sağlam basıyoruz, yolumuza böyle devam edeceğiz. Onun için milli birlik beraberlik dedik barış süreci dedik. Diyarbakır’ da 10 binler, Bismil’de 40 bin kişi. Hele hele bir gencin otobüste yanıma gelip 'Başbakanım artık barışa susadık' deyişi çok anlamlıydı. Üç ay sonra askere gidecek. İşte biz on binleri kucaklaştırmak için oradaydık. Barzani, Şivan Perver, Tatlıses oradaydı. Niçin? Bu ülkenin birliği beraberliği kardeşliği kucaklaşmak için oradaydık. Buna hasretiz. Bizi bölmek isteyenlere ne olur fırsat vermeyin, biz ne Türkçülük, ne Lazlık, ne Romanlıktan, ne Kürtçülük ne şundan ne bundan yanayız. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından yanayız. Bize bu yeter. Kürt, Türk’e, Türk Kürt’e saygı duyacak. Hepimiz birbirimize saygı duyacağız insan olduğu için. Biz milletimize söz verdik."
'ANA MUHALEFET KUMSALDA DOLAŞIYOR'
AK Parti’nin, Türkiye’nin partisi olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:
"Ama diğer partilere bakıyorsun, birisi etnik unsurun partisi. Ana muhalefete bakıyorsun nasıl anaysa... Sahilde kendine yer arıyor, dolaşıyor, kumsalda dolaşıyor, biz kumsalda da varız. Biz 76 milyonun iktidarı olarak varız. Milletten başka referans kabul etmiyoruz. Bizim tek derdimiz var, beraberlik kardeşlik bunu başaracağız. Bunun için koşturuyoruz. Bu adımları kararlı bir şekilde atıyoruz."
Muğla ve Milaslılar'dan ricada bulunup dua isteyen, büyük kardeşlik, yeni Türkiye projesini hep birlikte gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, iktidarlarındaki ve önceki dönemlerdeki faiz, enflasyon, dış borç rakamlarını karşılaştırarak anlattı. Başbakan Erdoğan, "Paramızın değerini biz arttırdık. Akşam sabah birin yanına sıfır koyuyorlardı, milleti böyle kandırdılar. Millet bakıyordu milyonlarla maaş ama alım gücü yok. Yatıp kalkıp para basıyorlardı, bizden öncekiler böyle yapıyorlardı. Hepsi aynısını yaptı para bastılar. Biz karşılıksız para basmadık. Karşılıksız para basmak milletin cebindeki parayı çalmaktır" dedi.
'BAKANIM ORAYA GİTTİ'
"Hakk'ın ve haklının yanındayız. Biz sizi yalnız bırakmayacağız, elimizden geleni bu yolda yapacağız. Hakkın, halkın yanında olan bu iktidar sizi yalnız komayacak" diyen Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Mansur Harmandar ve yöresel kıyafet giyen kadınlarla birlikte kurdele keserek, iki günde kentteki üçüncü toplu açılışı gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan, Irak’la ilgili son durumu sormak isteyen gazetecilere, "Bakanım oraya gitti" dedi.

Turaç TOP- Yaşar ANTER- Eray ARPAŞİN/MİLAS (Muğla), ()


--- KUTU 1 ---

28 kişi gözaltına alındı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ı Muğla'nın Milas İlçesi'ne gelişinden önce ve sonra, polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Özel Harekat ve Çevik Kuvvet’in bölgede kuş uçurtmadığı toplu açılış töreni öncesinde 6 ilden gelen çok sayıda polis güvenlik önlemi aldı. Tören öncesinde eylem hazırlığı yaptığı ileri sürülen toplam 28 kişi gözaltına alınarak, Emniyet'e götürüldü. Başbakan Erdoğan'ın helikopterinin indiği Milas Şehir Stadı’nın bulunduğu Kardelen Caddesi ve yan sokakları da 3 saat önceden trafiğe kapatıldı. Başbakan'ın gelişi nedeniyle ilçedeki 8 cadde ve 25 sokağın trafiğe kapatılması nedeniyle Milaslılar, sıkıntı yaşadı. Bazı vatandaşlar evlerine yürüyerek dönmek zorunda kaldı. Stadın çevredesindeki apartmanlardaki bazı balkonlara Türk bayrakları ve Atatürk’ün resmi bulunan posterle tişörtler asılması dikkat çekti.

--- KUTU 2 ----

Açılıştan notlar

Toplu açılış töreninin yapıldığı ilçedeki Atapark Meydanı’na, 'Anaların ağlamadığı, sevgi ve kardeşlik dolu Türkiye’nin Başbakanı Milas’ımıza hoş geldiniz', 'Dağlarından bal, ovalarından yağ akan Milas’a Hoşgeldin Büyük usta', 'Çırakların Bodrum’a bekliyor seni büyük usta', 'Ferhat dağları deldi Şirin için, sen Boğa yokuşunu deldin Milas için, Biz de seninleyiz Türkiye için' yazılı pankartlar asıldı.
Meydana, ay yıldızlı ve Muğla Valiliği amblemli balonlar asıldı. Tören alanında kadınlar öne, erkekler arka tarafa alındı. Vatandaşlara AK Parti ve Türk bayrakları dağıtıldı. Tören öncesi yöreye özgü müzikler çalındı. Sahneden protokole giden yola yeni uygulama gereği turkuaz renkteki halı serildi.
Başbakan Erdoğan, alana geldiğinde yöresel kıyafet giyen kızlar tarafından kendisine çiçek verildi.
Başbakan Erdoğan, açılışın ardından vatandaşlarla sohbet etti, oyuncak ve satranç takımı dağıttı.