ERDOĞAN: ERCİŞ'İ MODERN İLÇE GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞTURDUK
Başbakan Erdoğan, leri altında Özalp'ten Erciş ilçesi'ne geldi. Helikopterin indiği alan ile mitingin yapılacağı Van Yolu Caddesi'ne kadar polis ekipleri, 100'er metre arayla güvenlik önlemleri aldı.
Başbakan Erdoğan, mitingteki konuşmasına, depremde hayatını kaybedenlere rahmet ve bir daha böyle afetler yaşanmaması dileyerek başladı. Deprem sonrası bölgede yaptıkları çalışmaları anlatıp, emeği geçenlere teşekkür eden Başbakan Erdoğan, şu ana kadar 18 bin 628 konut yapıp, hak sahiplerine teslim ettiklerini Erciş İlçesi'ne yaptıkları yatırımların toplam değerinin de 72 milyon lira olduğunu söyledi.
Depremden sonra Erciş'in modern bir ilçe görünümüne kavuştuğunu anlatan Başbakan Erdoğan, 2014 Mart'ında yapılacak yerel seçimlerine dikkat çekti. Erciş'in, Büyükşehir stasatüsüne kavuşan Van'ın en önemli ilçesi olacağını belirterek, becerikli liyakatlı ellerde Van ve çevresinin çehresinin değişeceğini belirtti.
'BAŞÖRTÜLÜLER ARTIK DEVLET DAİRELERİNDE'
Başbakan Erdoğan, daha sonra başörtüsü ile ilgili yaptıkları düzenlemeyi anlattı. Erdoğan, başörtülü kadınların artık devlet dairelerinde de görev almaya başladığını belirterek, "Ne oldu, Türkiye yıkıldı mı, battı mı? Buyur o da ekmeğini kazanıyor, bu da ekmeğini kazanıyor. Hepsi bu ülkenin vatandaşı, eşit şartlarda artık devlette görev almaya başladı. Hangi iktidarla? Bizim İktidarımızla. Bugüne kadar hep önümüze set çektiler, ama şimdi hamdolsun bu setler, bariyerler aşıldı" dedi.
BÖLGESEL MİLİYETÇİLİK YAPMAYACAĞIZ
Başbakan Erdoğan, asla etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik, dinsel milliyetçilik yapmayacaklarını da belirterek, "Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Zazasıyla, Romanıyla tüm etnik unsurları, sevreiz. Yaradan'dan ötürü severiz. Bölgesel milliyetçilik de yapmayacağız, bizim için İstanbul'un Fatih'i neyse, İstanbul'un Bakırköy'ü, Beyoğlu neyse Van'ın Erciş'i de odur, olaya böyle bakarız. İstanbul neyse Van odur, olaya böyle bakarız. Kocaeli neyse Van odur, olaya böyle bakarız" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:
"İstiyoruz ki Sinop'u, Hatay'ı hepsi aynı kalkınmayı yakalasın ve şehirlerimiz aynı güzelliğe ulaşsın. Biz, dinsel milliyetçilik de yapmayız. Müslüman, Hıristiyan, Musevi hangi inanç grubunda olursa olsun, Alevisi, Sünnisi hepsine eşit mesafedeyiz, hepsinin inancını yaşaması bizim güvencemizdir. Dinsel milliyetçilikten sonra bütün bunların yanında attığımız adımlarda bir şeye bakıyoruz. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet, olaya böyle bakıyoruz. İşte bütün bu adımları atarken bizim sizlerden ricamız şu; El ele verelim, bizi bölmek, ayırmak isteyenlere fırsat vermeyelim, birbirimizi Yaradan'dan ötürü sevelim. Asla siyasi Kürtçülük, siyasi Türkçülük yok bizde. Türk, Kürdü sevecek, Kürt de Türkü sevecek, böyle olacağız. Onun için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başlığı altında bir oralım, iri olalım, diri olalım, hep birlikte Türkiye olalım, mesele bu."
BAKANLARIN YORGUNLUĞU DİKKAT ÇEKTİ
Başbakan Edoğan'ın iki günlük Van gezisine katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yorgunlukları dikkat çekti. Avcı ve Eroğlu'nun, Erdoğan'ın konuşması sırasında yorgunluktan gözlerinin kapandığı görüldü.
Miting sonrası toplu açılış kurdelesini kesen Başbakan Erdoğan, daha sonra halkın yanına gelerek kadınların isteklerini dinledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sorunlarını anlatmak isteyen kadınlar polis barikatanı aşmak isteyince yer yer izdiham oldu. Başbakan Erdoğan geniş güvenlik önmeleri altında geldiği Erçiş'ten yine aynı şekilde yoğun güvenlik önlemleri altında helikopterle ayrıldı.