Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23. Enerji Kongresi'nde konuştu.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları
-Barış için paylaşım mesajını tüm insanlığa ulaştırmak istiyoruz. Türkiye'nin Afrika'daki sorunlara bakışı bu coğrafyayla ilgilenen diğer ülkelerden farklıdır. Türkiye olarak söz sahibi olduğumuz her yerde dile getirdiğimiz, Afrika'da enerjiye ulaşım, bu kongrenin de gündeminde olacak.
-Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, büyümeden, sağlıktan ısıtmaktan bahsetmek mümkün değil
-Türkiye enerji büyük ölçüde dışa bağımlı. Bunun yanında son 14 yıldır, Türkiye Dünya ortalamasının üzerinden bir büyüme potansiyeline sahip. Enerji talebimizin yüzde 6 ile yüzde 8 artış göstermektedir. Bizde enerji sepetimizi çeşitlendirmek için çalışıyoruz.
-TANAP projesini inşa ediyoruz. Türk Akımı projesiyle ilgili çalışmalar sürüyor
-Sene sonunda kritik adımlar atacağız, büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz,.Güvenilir ortak hedefine bir adım daha yaklaşacağız.
-Tüketici ve transit ülke konumundayız.Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine de katkı sağlıyoruz
-Güneş, rüzgar ve hidrolik kaynakların enerji sepetindeki payını yüzde 30'a çıkarmak için çalışıyoruz
-Yatırımlarda aruz edilen rakamlara ulaşılması küresel büyüme üzerinde de çok olumlu etki oluşturacaktır
"ORTADOĞU'YA BARIŞ GETİRMEK İÇİN GELİN EL ELE VERELİM"
-Dünyanın 4 bir yanından gelen siz değerli devlet başkanlarına sesleniyorum. Ortadoğu'ya barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep'teki küçük bir çocuk ufka baktığında içi umutla dolmalı. Ancak şimdi gördükleri helikopter ve uçakların bombalarını görüyor. Musul'daki çoçuk ufka bakınca DEAŞ zulmü ve DEAŞ sonrası mezhepçilik korkusunu görüyor. 
LİDERLERE 15 TEMMUZ TEŞEKKÜRÜ
Adalet istikrar güvenlik çağrıları içi boş, samimiyetsiz beyanlardan değildir. Bedelini en ağır şekilde yaşan bir ülkeyiz. Bu bedel kimi zaman maddi sınırlarda kalırken, kimi zaman geçtiğimiz aylarda yaşanan durum gibi oluyor. Bir grup terörist bağımsızlığımızı milletimizi hedef alan bir darbe girişiminde bulundu. Kurumlarımız bombalandı.15 Temmuz darbe girişimin arkasında FETÖ vardır. 3 ay sonra buraya gelerek, bize ve demokrasimize destek vermiş oldunuz. Teşekkür ederiz.
241 vatandaşımız şehit oldu, 291 vatandaşımız yaralandı. 15 Temmuz'un arkasında ele başı var. Sizlerde gelerek ülkemize demokrasimize destek vermiş oldunuz. Şahsım adına teşekkür ediyorum. Asil duruşunuz, hala darbeci teröristleri bahane ederek insan hakları dersi verenlere umarım örnek olur. Biz FETÖ yanında DEAŞ ve PKK'nın da yoğun saldırısı altındayız. Bu ülkelerde faaliyet gösteren YPG, DEAŞ, PKK'nın bize yönelik saldırıları. DEAŞ canlı bomba saldırıları gerçekleştirildi. PKK'da güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik saldırılar düzenliyor.
Dün 18 asker ve sivil kardeşimizi şehit ettiler. Bütün bunlarla beraber buradan bir kez daha şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu saldırılar güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonlarıyla hareket güçleri daralan terör örgütlerinin son kez seslerini çıkarmaya çalışmalarıdır. Diğer devletlerden destek beklemek hakkımız. Suriye ve Irak'ta da aynı hakka sahip olduğumuzu düşünüyorum 
Erdoğandan tarihi konuşma