Yaprak KOÇER- Hakan ÇELİKBAŞ- İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Samsun'da Canik Belediyesi hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk kez vekiller vasıtasıyla değil, asıllar vasıtasıyla Cumhurbaşkanı seçileceğini hatırlattı. Erdoğan, "Bundan önce ya vekiller vasıtasıyla ya da dayatmalarla yapılıyordu. Ama şimdi dayatma yok, millet var. Millete rağmen iktidar olunamaz bunu bilmeleri lazım. Bizim rotamızı millet çizdi. Milli iradeyle, milli güçle inşallah 10 Ağustos'a yürüyoruz" dedi.
Geceyi Samsun'da geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün önce Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Ardından da Canik Belediyesi'nin Türk bayrağı şeklindeki yeni hizmet binası ve Adnan Menderes Demokrasi Meydanı'nın açılış törenine katıldı. Burada toplanan yaklaşık 3 bin kişiye hitap eden Erdoğan, "Samsun mitinginden sonra Canik'te bir araya gelişimiz gerçekten heyecan verici bir buluşma. Yola çıkarken biliyorsunuz bir ifademiz olmuştu; 'Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece' Gideceğiz gündüz gece. Hiç endişeniz olmasın. Bunu bilmenizi istiyorum" dedi. Millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldiklerini, 12 yıldır hizmet etmenin gururunu içinde olduğunu belirten Erdoğan, "Sizler 30 Mart'ta bunun en güzel karşılığını sandıkta verdiniz. Bir çok birleşmenin, örgütlenmenin karşımızda dikilmesine rağmen sandıkta demokratik bir cevabı verdiniz. İnanıyorum ki şimdi de 10 Ağustos'ta Canik inşallah sandıkları patlatacak Erdoğan kardeşine sahip çıkacaktır. Çünkü bu alışılmış bir sınav değil" diye konuştu.
Türkiye'de ilk kez vekiller vasıtasıyla değil, asıllar vasıtasıyla Cumhurbaşkanı seçileceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bundan önce ya vekiller vasıtasıyla ya da dayatmalarla yapılıyordu. Ama şimdi dayatma yok, millet var. Millete rağmen iktidar olunamaz bunu bilmeleri lazım. Bizim rotamızı millet çizdi. Milletin iradesinin üstünde sadece hakkın gücü olur. Milli iradeyle, milli güçle inşallah 10 Ağustos'a yürüyoruz. Ve geçmişte yapılanları biliyorsunuz. Neler yaptılar biliyorsunuz. Samsun'un evladı Ali Fuad Başgil'i nasıl engellediklerini biliyorsunuz. Silahı masasına koydular adaylıktan çekil dediler. Bu ülkede bunlar yaşandı. 2007 yılında sayın Abdullah Gül'ü seçtirmek istemediler. Bir çok oyuna başvurdular. Ama biz söke söke hakkımızı aldık ve sayın Gül'ü Cumhurbaşkanı seçtirdik. Bütün mesele inanmaktır, azmetmektir. Azmin önünde, inanmanın önünde hiçbir şey dayanmaz. Ben Canikli kardeşlerimle bunu başaracağımıza inanıyorum. Gazi Mustafa Kemal, kurtuluş mücadelesini buradan başlattı. Biz de şimdi ilk adımı dün buradan atmış olduk. Dik duracağız, diklenmeyeceğiz. Yolumuza böyle devam edeceğiz."
Başbakan Erdoğan ayrımcılık yapmadıkları görüşünü savunarak, "Çünkü biz yaratılanı Yaradan’dan ötürü sevdik. Çünkü bizim indimizde insan var insan. Roman kardeşim beni yaratan Allah sizi de yarattı. Onun için seviyorum. Bizim diğerlerinden ayıran bu" dedi.
12 yılda Türkiye'nin çok mesafe kat ettiğini belirten Erdoğan, ihracatı 36 milyar dolardan 156 milyar dolara, milli geliri 230 milyar dolardan 820 milyar dolara çıkardıklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, kendilerinden önceki hükümetten devraldıkları 23.5 milyar dolar borcu geçen yıl 14 Mayıs'ta sıfırladıklarını belirterek, "Merkez Bankamızın döviz rezervi neydi, 2002'de 27.5 milyar dolar. Şimdi nedir, 131 milyar dolar. İşte güçlü olmak budur. Güçlenen Türkiye budur. Enflasyon yüzde 30'du, şimdi tek haneli. Devletin borçlanma faizi yüzde 63'tü, şimdi tek haneli rakamlarda. Şu anki orana karşıyım söyleyeyim. Çünkü faiz oranı ne kadar düşük olursa yatırımlar o kadar artacaktır. İstihdam da üretim de artacaktır. Türkiye rakipleriyle çok daha iyi yarışacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI