İHSANOĞLU: SİVİL PADİŞAHAMI TESLİM EDECEĞİZ?

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Gaziantep'te sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan toplantıda konuşan İhsanoğlu, "İstiklal Mücadelesinde Atatürk Savaşı ve Barışı Meclis ile birlikte yürütmüştür ve onun kurduğu sistem parlamenter sistem. Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Anayasayı düzenledikten sonra yetkiyi Başvekile vermiştir, kendisi Cumhurbaşkanlığı makamına yükselmiştir. Atatürk bu sistemi kendisi mi icat etti? Hayır, bu Osmanlıdan bu yana devam eden bir sistemdi. 2'nci Meşrutiyetten sonra iktidar Başvekillerdeydi, Sadrazamlardaydı. Padişahın yetkileri sembolikti. Şimdi biz Cumhuriyetten 90 sene sonra, Meşrutiyetten 110 yıl sonra gelen bütün iktidarları bir sivil padişaha mı teslim edeceğiz? " dedi.

'GÜNEY SINIRI KEVGİRE DÖNMÜŞ'

Türkiye'nin komşularıyla sorun yaşadığını belirten Ekmeleddin İhsanoğlu, “Bugün ülkenin güney sınırı kevgire dönmüş durumda. Kevgire dönüşmüş olan sınırlar bir takım terörist unsurlara mensuplar tarafından kullanılıyor. İçeri girip çıkabiliyorlar, sığınmacıların muhacirlerin kaçkınların ne derseniz deyin bunların ülkemize yayılması halkımızı huzursuz ediyor" diye konuştu.

'HERKESİ DÜŞÜNECEK BİRİ OLSUN'

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 7 partinin desteğini alarak girdiğini ve bu sayının artacağını ifade eden İhsanoğlu şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken Türkiye bir belediye veya meclis seçimi görmüyor. Türkiye tarihinin en önemli dönemine geçiyor. Türkiye hiç bir dönemde bu kadar cepheleşme ve kargaşa yaşamıyordu. Eğer biz bu gidişata dur demezsek Türkiye’nin nereye gideceğini Allah bilir. Bu zıtlaşmayı, cepheleşmeyi gidermemiz lazım. Bunların yerine birlik ve sevgi tohumlarını ekmemiz lazım. 10 Ağustosta yapılacak seçimde Türkiye 3 kişiden birini seçecek. Ama neye göre seçecek? Partiye, hizmete, baraja veya yola göre mi? Bunu seçtiğiniz zaman kendi siyasi tercihini uygulamak istemeyecek mi yoksa 76 milyonu mu kucaklayacak. Siyasi partilerin bir arada çalışmasını sağlayacak o mevkinin hakkını verecek birisi mi olacak ? Bugün, 1 kişiyi seçeceğiz. Biz cumhurbaşkanı seçeceğiz. Onda da öyle vasıflar olsun ki kendi partisinin adamını değil, herkesi düşünecek birisi olsun. Yani siyasi tecrübesini parti politikası üzerine kuranlar varsa, onların hakkıdır. Bu hak doğrultusunda da iktidar teşkil eder, mecliste koltuk elde ederler. Ama burada devletin selameti, devlet gemisinin çalkantılı sularda rahat şekilde selamet yerine ulaştırılması gerekir. Bu yapılırsa içteki ve dıştaki problemleri çözebilir. Aksi takdirde tepede olacak kavgalar bu devleti zorlar, millet sıkıntıya sokar."

'BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇERSEK İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAYIZ'

Yasama, Yürütme ve Yargı kuvvetlerinin tek elden idare edildiğini vurgulayan Ekmeleddin İhsanoğlu, mevcut anayasanın kimseyi memnun etmediğini dile getirerek, "Bu anayasa hiç değiştirilmedi. Bu anayasaya göre parlamenter sistem var. Ama görüyoruz ki yasama, yargı ve yürütme tek elden yürütülüyor. Buna bir de başkanlık sistemini eklersek içinden çıkamayız. Türkiye bu sisteme geçmek istiyor mu?" diye konuştu.

İHSANOĞLU, İFTAR YEMEĞİNİ KENDİSİ ALDI

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, daha sonra Masal Park içinde hazırlanan alandaki iftar yemeğine katıldı. Yemeğini tabildotla kendisi alan İhsanoğlu, iftardan sonra vatandaşlara seslendi. İhsanoğlu'na büyük ilgi gösteren vatandaşlar, hatıra fotoğrafı çektirdi. Ekmeleddin İhsanoğlu ve eşi Füsun İhsanoğlu iftar yemeğinden sonra Gaziantep'ten ayrıldı.

FOTOĞRAFLI