ADANA'da 5 kez seçim kazanan ve 4 yıl önce hakkındaki  iddialar nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak'ın bağımsız aday olması, kentteki siyasi dengeleri sarstı.
Adana Büyükşehir Belediyesi başkan adayları AK Parti'li Abdullah Torun, CHP'li Yıldıray Arıkan ve MHP'li Hüseyin Sözlü sandıktan galip çıkmak için mücadele verirken, Aytaç Durak'ın aday olması ile hangi adayın lehine ya da aleyhine bir ortam doğacağının, önümüzdeki günlerde belli olabileceği belirtildi. Siyasi gözlemciler, 1 milyon 321 bin seçmenin oy kullanacağı Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, ANAP, DYP, AK Parti ve MHP'de siyaset yapan, bu dönem de CHP'den aday olmak için çaba gösteren Durak'ın bağımsız aday olarak şansının ise en erken 15 gün sonra netleşebileceğini öngörüyor. DURAK: MİLLİ İRADE SANDIKTA TECELLİ EDECEK
Dün adaylık başvurusunun bitmesine dakikalar kala dosyasını teslim ederek bağımsız aday olan Aytaç Durak adliye çıkışında yaptığı açıklamadan sonra seçim karargahına çekilip, yeni bir açıklama yapmadı. Durak son açıklamasında şunları söyledi:
"Adanalıların 4 yıldır milli iradeleri çiğnenmekte. Sandıklardaki oylar hiçe sayılmakta. Mısır'da 'Oy namustur' diyenler, Adanalıların oyuna saygı göstermedi, itibar etmedi. Vatandaş, 'Sandıkta hesap soralım. Aday ol' diye ısrar ediyor. Bu halk beni 5 defa seçti, benim ne işim var diyorum? 'Olmaz illa çakılan çiviyi söktüler, yerine yeniden çakacağız' diyorlar. Bu milli irade tekrar sandıkta tecelli edecek. Anketler bunu gösteriyor. Çünkü bu seçim Adanalıların hakkını gasp edenlerle, ona cevap vereceklerin temsilcileri arasında geçecek. Ben bütün AK Parti'lileri karşıma almıyorum. Onlar da bana yakın. Onlar da bana oy verirler. En büyük partiden de girip kazanıyorum, en küçük partiden de girip kazanıyorum. Seçimin sonucu da Adanalılar tayin edecek. Ama bu zulmü iktidar bir daha başkasına yapmasın diye, burada misillemede dersini de alacak. Göreceksiniz."
RAKİPLERİ DURAK'I DEĞERLENDİRDİ
Adana'da seçimi kazanma potasındaki 2 aday Durak'ın bağımsız adaylığını 'ya şöyle değerlendirdi:
CHP'li Yıldıray Arıkan: "Aytaç bey, Adana'da 5 dönem belediye başkanlığı yaptı. Bu onun en doğal hakkı, hür iradesi diye düşünüyorum. Kendi gücünü görmek istiyordur mutlaka. Değişik zamanlarda, değişik partilerden aday oldu. Örneğin 1999'daki seçimde ANAP parti olarak üçüncü olurken, Aytaç Bey ANAP adayı olarak seçim kazandı. Derin siyaset biliyor. Mutlaka kazanacağına inanarak aday oldu. Ben saygı duyuyorum. İnsanın hür iradesidir, saygı duymak gerekir. Hayırlı uğurlu olsun."
MHP'li Hüseyin Sözlü: "Aday olmak herkesin demokratik hakkıdır. Aytaç Bey cephesinden bakıldığında, bizim için bir sürpriz yok. Öyle arzu etmiş, öyle çıkmış. Diğer adaylar gibi demokratik bir kültür içinde yarışacağız. Onun kendi içinde özel şartları vardı. Onları gerekçe olarak sunacaktır. Hiç kimsenin 'Bu da nereden çıktı?' gibi bir söz söyleme hakkı yok. Nihayetinde milletin karşısına kendi ismiyle çıkıyor. Siyasi potansiyeliyle ortaya çıkmış değerli belediye başkanı ve aday. Ben saygıyla karşılıyorum, hayırlı olsun. Bildiğimiz Aytaç Durak açısından baktığımızda sürpriz yok."