DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, 2004'teki Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK), 'Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirler' başlıklı metni imzalayan AK Parti hükümetini eleştirdi. Uysal, süreci 'Neo 28 Şubat' olarak nitelendirdi.
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, memleketi Afyonkarahisar'da partisinin Parti 11'inci İl Olağan Kongresi'ne katıldı. Afyonkarahisar Ticaret Borsası Düğün Salonu'ndaki kongreye gelirken, sevgi seliyle karşılaşan Uysal, partililerin tek tek elini sıktı. Uysal, salona girerken davul-zurna ekibi de vatandaşları coşturdu.
ADLİ MEKANİZMALAR GÖREVE
Kongrede konuşan Uysal, 25 Ağustos 2004'te, hükümet tarafından imzalanan ve Fethullah Gülen cemaatinin faaliyetlerinin incelenmesi kararının bulunduğu MGK metnini eleştirdi. Hükümetin gerçek niyetinin demokrasi olmadığını savunan Uysal, şunları kaydetti:
"28 Şubatlarda o mantık ne iş yapıyorsa, 28 Şubat'ın doğurduğu AKP hükümeti de aynı şekilde hareket ediyor. 'Neo 28 Şubat süreci' dediğimiz 25 Ağustos 2004'te feda edemedikleri hiçbir değerin olmadığını ispat etmiş ve sahte demokratlıkları, maskeleri yerle bir olmuştur. 2004 yılında imzaladıkları bu kararların bir gazetemiz tarafından millet önünde ifşa edilmesinden arkadaşlar rahatsız olmuş. Millet önünde gerçek yüzlerinin ortaya çıkmasından rahatsız olmuşlar. Rahatsız olsunlar, ama onlara bu milletin 28 Şubatlardan hesap sorduğu gibi bu karara imza atanlardan da hesap soracağını buradan söylemek istiyoruz. Adli mekanizmaların bu yanlış kararları incelemesi için davetiye çıkarıyoruz."
DEMOKRATLIK İKTİDARDA BELLİ OLUR
Hükümetin 'milli görüş' gömleğini çıkardıktan sonra kendisine geçmiş aradığını savunan Uysal, gerçek demokratlığın iktidarda anlaşıldığını vurguladı. DP lideri Uysal, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bugün diline demokrasiyi pelesenk edenlerin, demokrasiyle beraber kendilerine 'Geçmiş arıyoruz' dedikleri gibi, gömlek değiştirdikleri gibi Türkiye'ye geçmiş arayanların ne kadar demokrat olduğunu gördük. Çünkü demokrasi sonradan öğrenilecek bir şey değildir. Adı 'Ak' olan fakat alnı 'ak' olmayan bu iktidarın, aslına rücu ettiğini görüyoruz. Demokratlığınız muhalefette belli olmaz. Demokratlığınız en güçlü hissettiğiniz anda belli olur. 'Türkiye'de hukuku hiçe sayan, imtiyazlar düzenini yıkacağız' diyenlerin, imtiyazlar düzeninin merkezini değiştirerek, yeniden imtiyazları kuvvetlendirdiğini görüyoruz. Dün muhalefette muzdarip olanların, iktidarda muzdarip oldukları bu rejimin bütün unsurlarını, kendi varlıklarını uzatmak adına bir manivelaya dönüştürdüklerini gördük."
ISPARTA'DAN KIRAT HEDİYESİ
Konuşmasının ardından DP Isparta İl Başkanlığı, Uysal'a şaha kalkmış 'kırat' figürünün bulunduğu tablo hediye etti. Diğer parti temsilcilerinin de misafir olarak katıldığı kongrede, mevcut İl Başkanı Gürcan Şensoy, tek listeyle girdiği seçimde güven tazeledi.