DİYARBAKIR'daki sivil toplum örgütleri, 30 Mart'a yapılacak seçimler öncesi aralarında gerginlik bulunan siyasi partililere sağduyu çağrısında bulundu.
Diyarbakır'da siyasi partilerin seçim çalışmaları sırasında son günlerde yaşanan gerginliğin sona ermesi için Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Tahir Elçi , Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, İHD Başkanı Raci Bilici, DOGÜNSİFED Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, TMMOB Başkanı Necati Pirinççioğlu, Mazlum Der Başkanı Abdürrahim Ay, Diayder Başkanı Zahit Çiftkuran bir araya geldi. Diyarbakır Barosu'nda yapılan ortak basın açıklamasını ise Baro Başkanı Tahir Elçi yaptı. Kentte son günlerde seçim faaliyeti yürüten siyasi partiler arasında yaşanan gerginliğe dikkat çeken Elçi, siyasi partilerin demokratik siyasal yaşamın temel ve vazgeçilmez ögeleri olduğunu söyledi.
Yerel seçim çalışmalarını sürdüren tüm siyasi partilerin demokratik rekabet kurallarına uyması gerektiğini belirten Elçi, "Bu seçimlerin; herkesin siyasi görüşlerini özgürce ifade edebildiği, siyasi partilerin yekdiğerinin varlığına, görüşlerine ve seçim çalışmalarına tahammül ederek saygı duyduğu, demokratik rekabet kurallarına riayet edildiği, âdeta bir demokratik ziyafet şeklinde yaşanan bir seçim olmasını diliyoruz" DEDİ.
'SÜRECE ZARAR VERECEK HER TÜRLÜ TUTUMDAN KAÇINILMALI'
Türkiye’nin bir geçiş sürecinde olduğunu da hatırlatan Başkan Elçi, 'Tarihi ve toplumsal bir mesele olan Kürt Sorunun barışçıl ve demokratik yollarla çözümü çalışmalarının sürdüğü bir dönemde, siyasi partilerin sorumluğunun daha da önemli olduğu, bu sürece zarar verecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınılması, bu nitelikte gelişecek her türlü olaya karşı duyarlı olunması gerektiğini ifade ettik. Seçimler ve seçim çalışmaları Kürt Sorununun demokratik çözümüne zarar vermeye değil, aksine çabalarına hizmet ederek, bu süreci güçlendirmeye vesile olmalıdır. Siyasi partiler, seçimlerin rekabetçi niteliğini, taraftarlarının ve kitlelerin psikolojisini de gözeterek çalışmalarında daha duyarlı ve dikkatli olmalı, birbirlerinin hassasiyetlerine saygı göstermelidir" dedi.
'SEÇİM ÇALIŞMALARINI YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ'
Lice İlçesi'ndeki Hüda-Par ile BDP arasında yaşanan kavgayı ve kent merkezinde AKP ile BDP arasında yaşanan gerginliğe değinen Baro Başkanı Elçi konuya ilişkin şunları söyledi:
"Bir süre önce Lice ilçemizde ve gerekse birkaç gün önce Diyarbakır şehir merkezinde bazı siyasi parti üyeleri arasında yaşanan olaylara dikkat çekerek, bundan sonra seçim çalışmaları sırasında bu tür sorunların yaşanmaması için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade etmek isteriz. Biz Diyarbakır’daki sivil ve demokratik kurumlar olarak, seçim çalışmalarını ve seçim sürecini yakından takip edeceğimizi, seçim çalışmaları ve işlemlerinin özgür ve demokratik bir şekilde gerçekleşmesi için katkı sunmaya hazır olduğumuzu da ifade etmek isteriz." CA/SS(GG/AAA)(FOTOGRAF)