ANKARA, () - DIŞİŞLERİ Bakanlığı Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylarla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada Çinli yetkililerin olayların sorumlularını ortaya çıkarması gerektiği vurgulanırken, şöyle denildi: 'Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 28 Temmuz 2014 günü meydana gelen olaylarda çok sayıda can kaybının ve yaralının olduğu derin bir üzüntü ve kaygıyla öğrenilmiştir. Bölgeden değişik kaynaklardan gelen haberlerde ölü ve yaralıların sayısı konusunda birbirinden çok farklı rakamlar zikredilmekte, ancak ölenlerin ve yaralananların büyük çoğunluğunun Uygur olduğu anlaşılmaktadır. Uygur kökenli vatandaşlarımız bölgedeki akrabalarından haber alamamaktan şikayet etmektedirler.
Bu itibarla, öncelikle, Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerinin sözkonusu olaylarla ilgili şeffaf bir soruşturma başlatması, olayların nedenlerini ciddiyetle araştırması ve kim olurlarsa olsunlar sorumluları ortaya çıkarması beklenmektedir.
Bölgede huzur ve istikrarın hakim olmasını, bu tür olayların bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bu bağlamda, olaylara yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması, Uygurların kültürel hakları ve dini özgürlükleri dahil temel hak ve özgürlüklerinin teminat altına alınması önem taşımaktadır.'