ANKARA, () - TÜRKİYE'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun Alman Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasının ardından, Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Türk siyasetçilerinin edilgen bir tavır takınarak eleştirileri karşılıksız bırakacaklarını düşünmek demokratik bir yaklaşıma da uygun değildir' denildi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, konuya ilişkin bir soruya verdiği yazılı yanıtta şu ifadeleri kullandı: 'Almanya’da yaşayan nüfusu 3 milyona yakın Türk toplumunun varlığı, Türkiye’de binlerce Almanın yerleşik olması ve iki ülkenin birbirlerinin öncelikli ekonomik ortakları arasında yer almaları başta olmak üzere hemen her alanda iç içe geçmiş ilişkiler, karşılıklı etkileşimi ve diyaloğu sürekli kılmaktadır. Türkiye ve Almanya arasındaki yoğun ilişkiler, işbirliği fırsatlarının yanında, sınamaları da beraberinde getirmekte; her iki ülkedeki gelişmeler iki toplumu da etkilemekte ve yakından takip edilmektedir.
Karşılıklı olarak politikaların birbirini etkilediği ve şekillendirdiği bu zeminde, Almanya’da bir siyasetçinin Türk siyasetçilerin söylemleri ve politikaları hakkında görüş beyan etmesi halinde, Türk siyasetçilerin de cevap haklarını kullanmaları doğaldır. Türk siyasetçilerinin edilgen bir tavır takınarak eleştirileri karşılıksız bırakacaklarını düşünmek demokratik bir yaklaşıma da uygun değildir.'

(GD/RT)