ANKARA, () - AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi'nin Doğu Perinçek Kararına Karşı İsviçre'nin Büyük Daire başvuru talebinin kabul edilmesiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konuya ilişkin bir soruya cevabında şu ifadeleri kullandı: 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 'Perinçek-İsviçre' davasında verdiği 17 Aralık 2013 tarihli karara karşı İsviçre tarafından yapılan Büyük Daire başvurusu dün kabul edilmiştir.
AİHM’nin 'özgür, demokratik ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı toplumların temel unsuru olan ifade özgürlüğünün korunması' ilkesine vurgu yapan 17 Aralık 2013 tarihli kararına karşı İsviçre, tamamen siyasi saiklerle davayı Büyük Daire’ye taşımıştır. Konunun Büyük Daire’de münhasıran hukuki mülahazalarla ele alınacağına güveniyoruz. AİHM içtihatları ve hukukun temel ilkeleri gözetildiğinde, AİHM’nin 17 Aralık 2013 tarihli kararından farklı bir sonucun çıkması düşünülemez.
Böylelikle bir kez daha, tarihin ve hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlere karşı gerekli cevap verilmiş ve demokratik toplumların yapıtaşı olan ifade özgürlüğünün teminat altında olduğu kuvvetli bir şekilde teyit edilmiş olacaktır.'

DH (GD/RT)