DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan'da serbest bırakılan 2 Türk pilotun, büyükelçiye teslim edildiğini ve Türkiye'ye gelmek için hareket ettiklerini belirtti. Pilotların serbest bırakılmasında Dışişleri Bakanlığı ile MİT'in yoğun bir çaba sarf ettiğini belirten Bakan Davutoğlu, "Gerçekten ikinci bayramımızı yaşıyoruz. Gerçek bir bayram sevinci" dedi.
Kurban Bayramı'nı memleketi Konya'da geçiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 9 Ağustos günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kaçırılan Türk Hava Yolları pilotları Murat Ağca ve Murat Akpınar'ın, serbest kalmasıyla ilgili gelişmeleri an be an telefon görüşmeleri yaparak takip etti.
YOĞUN DİPLOMATİK ÇABA YÜRÜTTÜK
Serbest bırakılan pilotlarla telefon görüşmesi yaptıktan sonra konutunda basın açıklaması yapan Bakan Davutoğlu, bugün çifte bayram yaşadığını kaydetti. Geçtiğimiz Ramazan ve Kurban bayramı hakkıyla yaşamadıklarını ifade eden Bakan Davutoğlu, şunları söyledi: "Gerçekten ikinci bayramımızı yaşıyoruz. Gerçek bir bayram sevinci. Geçen Ramazan Bayramı'nın 2'nci günü sabah vakti aldığımız bir haber, hepimizin yüreğinde bir sızı oluşturmuştu. O bayramdan bu bayrama kadar, o bayramı da hakkıyla yaşayamamıştık. Bu bayramda da hep zihnimiz, gönlümüz kaçırılan pilotlarımızdaydı. O günden, bugüne çok yoğun diplomatik çaba yürüttük. Bir çok kanaldan, bir çok süreçler işletildi. Başta sayın Başbakanımız olmak üzere sürecin doğrudan başarılaşması için ciddi çabalar sarf edildi. Dışişleri Bakanlığımız, Milli İstihbarat Teşkilatımız ve diğer bütün emniyet teşkilatlarımızla bu güzel haberi milletimize ve vakur ailelerine iletmek için çok ciddi çabalar sarf edildi. Bugün bu haberi paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz."
Son 4-5 gündür yoğun bir mesai içinde olduklarını ifade eden Bakan Davutoğlu, "Zaten sayın Başbakanımız, dün bu güzel haberin ilk sinyallerini vermişti. Ailelerimizle görüşerek, kamuoyuna paylaşmıştı. Son 4-5 gündür, gece gündüz yürütülen çok yoğun bir mesai var. Defalarca, Lübnanlı yetkililerle sayın Mikati ve sayın Nebih Berri olmak üzere her düzeyde Lübnanlı yetkililerle temasları sürdürdük. Onlarda çok ciddi çaba sarf ettiler. Dost ve kardeş ülke Katar Dışişleri Bakanı sayın Halit bin Muhammed Al Attiyah ile birlikte paralel diplomatik süreçler yürütüldü. Kendisiyle geçen arefe günü İstanbul'da saatlerce birlikte çalıştık, bazı engelleri aşabilmek için. Çünkü çok yönlü bir diplomatik çaba gerektiren bir süreçti. Dün başlayan ve nihayi netiyeci almamızı sağlayan adımlar atıldı" dedi.
Pilotlarla konuştuğunu belirten Bakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugünde saat başı mutlu haberin yaklaştığı mesajı, dün sayın Başbakanımızdan sonra kamuoyunda sürekli paylaşıldı. Ancak doğrudan seslerini duymadan nihai netice almış atfetmezdik. Biraz önce her iki pilotumuz büyükelçimize teslim edildi. Oradan ülkemize hareket ettiler. Kendileriyle bizzat görüştüm. Son derece vakur ve özgüven içinde konuştular. Bizlerde kendilerine teşekkür ediyoruz gerçekten çok sabırlı bekleyiş içinde oldular. En büyük teşekkür eşlerine ve ailelerinedir. Çok zor süreç yaşadılar. Kendileriyle sürekli temasda olup yaptığımız çalışmaları anlattık. Her iki eşleri Dilek hanım Nur hamında vakur bir bekleyiş içinde oldular."
Bakan Davutoğlu, son 10 yılda 178 Türk vatandaşının değişik şartlarda kurtarılıp, ailelerine kavuşturulduğunu kaydetti.
KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALMAMIŞLAR
Pilotların kötü muameleye maruz kalmadıklarına dikkat çeken Bakan Davutoğlu, "Hiç bir kötü muameleye maruz kalmadıklarını, yaptığımız bütün girişimlerden haberdar olduklarını ve bunların onlara, kendilerine güven hissi verdiklerini ve Türkiye Cumhuriyeti ve hükümetin arkalarında olmalarından doğan özgüvenle davrandıklarını ifade ettikler. Seslerinde, ifadelerinde, en ufak titreme, şaşkınlık, tereddüt hali yoktu. Ben, onların bu özgüvenlerinden gurur duydum. Bu nihayet ülkemiz için iftihar vesilesidir. Hem vatandaşımızlara sahip çıkma gücümüz ve kudretimiz açısından" dedi. Bakan Davutoğlu, pilotlarla en kısa sürede bir araya gelip hasret gidereceklerini belirtti.
SURİYE'DE TUTULAN LÜBNANLI HACILARIN SERBEST BIRAKILMASI
Bakan Davutoğlu, Suriye'de tutulan Lübnanlı Hacılarında serbest bırakıldığını belirterek, şunları söyledi: "Lübnanlı hacıların kurtarılması için büyük çaba sarf ettik. Sadece onların değil 48 İranlı'nın da Suriye'den çıkartılması, diğer bazı ülkelerle birlikte Türkiye arabuluculuk yaptı. Lübnanlı hacılarında bizim sorumluluk alanına girmemesine rağmen ilk andan itibaren yakından ilgilendik. Bütün bunlara Türkiye insanı bir mesele olarak değerlendirmiştir. Ancak bu iki olay arasında bağlantı kurulmasının doğru olmadığını, ilkesel olarak da doğru olmadığını ifade ettik. Bizim Suriye'de kontrolümüz, egemenliğimiz yok. Oradaki bir olay dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti ya da vatandaşları sorumlu tutamazlar. O ayrı bir süreçte yine onlara destek olarak Suriye'de tutuklu bulunan bazı muhalif hanımlarla ilgili bir başka süreçte orada işledi. Onunla, bu olay arasında irtibat kurmamak gerekir. Onlarında kurtulmasına Türkiye çok ciddi süreç sağladı. Onlarında ailelerine kavuştuğu için mutluluk duyuyoruz."