İsmail AKKAYA- Tolga YANIK/KONYA, () - BÜYÜK Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin bir dönemle sınırlı olması gerektiğini belirterek, ''Cumhurbaşkanı'nın bir defalığına seçilmesi lazım. İkinci defa seçim gündeme geldiğinde tekrar seçilebilme endişesi taşınmaya başlanıyor ve iş siyasallaşıyor''dedi.
Dün oynanan Ziraat Türkiye Kupası final maçını izlemek için Konya'ya gelen BBP lideri Mustafa Destici, bugün sabah basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında son dönemlerde gündeme gelen çocuk kayıpları ve tecavüz olaylarına değinen Destici, idam cezasının geri getirilmesini istedi. 3 yıl önce 30 ilde referandum yaptıklarını hatırlatan Destici, bu referandumda çocukları kaçırıp, tecavüz edip öldürenler ile terör suçlularına idam cezası verilmesi yönünde sonuç çıktığını söyledi.
Üstü kapalı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren Destici, şunları söyledi:
''Siyasetçilere bakıyorum, lafı eveliyor, geveliyor. Kardeşim yapacaksan, adam gibi yap. 'Benim gönlümde bunu istiyor, aslında bunun karşılığı idam' Senin gönlünde istiyorsa, bunun karşılığı idamsa, senin elinde yetkin var. İstediğin zaman yasaları değiştirecek pozisyondasın. Kendi işine gelecek yasaları nasıl bir gecede çıkarıyorsun. Bunu millet görüyor. Samimiyseniz gerçekten bu çocukların acısını yüreğinizde, vicdanınızda hissediyorsanız derhal idam cezasını geri getirirsiniz. Ağırlaştırılmış müebbet, bunun karşılığı olmaz. Suçu işliyor 3-5 sene sonra çıkıyor ve yine aynı suçu işliyor. Buna fırsat verilmemeli. Bütün partilerin ortak hareket etmesi gerekir. İktidar ve MHP'ye buradan çağrı yapıyoruz. CHP ve PKK'nın partisinden beklentimiz yok. İktidar ve MHP'nin oyları buna yetiyor ve bunun derhal getirilmesi ve bu suçu işleyenlerin idam cezasıyla cezalandırılmasını istiyoruz. İkinci olarak da Mehmetçiğe kurşun sıkan, kundaktaki bebeği öldüren teröristlere de idam cezasının geri getirilmesini istiyoruz.
Bugünkü iktidar partisinin bu tür söylemleri belli bir süre kullanıp, bu olayların tazeliği geçtikten sonra kamuoyundan düşüreceğini düşünüyorum. Geçmişte idam cezasından ve dokunulmazlıkların kaldırılacağından bahsedildi ama neticede bunların hiçbiri yapılmadı, farklı pazarlık ve müzakere sürecine girildi.''
AYNI YETKİLERE SAHİP CUMHURBAŞKANI SEÇİYORUZ
Destici, Cumhurbaşkanlığı'nın halk tarafından seçilmesini 2001 yılında 'Bizim Türkiyemiz' projesiyle teklif ettiklerini ve bunun en doğru yöntem olduğunu belirtti. Destici, şöyle konuştu:
''Birileri halkın seçmesiyle birlikte yarı başkanlık ya da devlet başkanı seçimi yapılıyormuş gibi bir takım intibalar getirerek, hava oluşturmaya çalışıyor. Bu doğru değil. Yasalar aynı. Geçmişte Meclis seçiyordu, şimdi halk seçecek. Aynı yetkilere sahip Cumhurbaşkanı seçiyoruz, bunun bilinmesi gerekir.''
BİR DEFALIĞINA SEÇİLMELİ
Halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin bir dönemle sınırlı olması gerektiğini belirten Destici, ''Halkın seçeceği Cumhurbaşkanı bir defalığına seçilmesi lazım. İkinci defa seçim gündeme geldiğinde, tekrar seçilebilme endişesi taşınmaya başlanıyor. Bir takım görüşmeler, bir takım ilişkiler, bunlarda genelde kapalı kapılar arkasında yapılıyor ve ne konuşulduğu millet tarafından bilinmiyor. Cumhurbaşkanı bulunduğu makam itibarıyla bir defa seçilmelidir. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devletin en tepesinde bütün kurumları denetleyen birisidir. Kuvvetler ayrılığı dediğimiz yasama, yürütme ve yargının uyumlu bir şeklide çalışmasının teminatıdır. Aynı bir ombudsman, bir başkomutandır. Türkiye Cumhuriyeti'nin en tepe noktada temsil edildiği makamdır. Tarafsızlığı çok önemlidir. İkinci defe seçilme endişesi taşımamalıdır. Anayasa değişikliği gerekiyorsa, bu düzenlemenin, seçimden önce yapılması gerekir. Eğer ikinci kez seçilme endişesi taşıyorsa, iş siyasallaşıyor''diye konuştu.
BBP Genel Başkanı Destici, TBMM'deki bağımsız milletvekilleriyle temasa geçip kendi partilerinin adayını çıkartmayı planladıklarını, eğer bu gerçekleşmezse de tüm partilerle görüşmeye açık olduklarını ifade etti.
Destici, Meclis'teki partilerin adayları netleştikten sonra, kendi partisinin tabanının da görüşünü alıp ona göre yol çizeceklerini belirterek, ''Kapımız bütün partilere açık. Bütün adayları göreceğiz. Hangisinin Türkiye'yi birleştirme özelliği var, milletin değerlerine uygun olması gerekir. Ayrıca geçmişte dindar ve muhafazakar kesim sıkıntı yaşadı. Bir Ahmet Necdet Sezer örneği var, Kenan Evren örneği var. Demokrasiyi içine sindirmiş, milliyetçi, maneviyatçı bir yapıya sahip olması gerekir. Bizim önceliğimiz bunlar''dedi.
TÜRKİYE İKİ KİŞİYE MAHKUM DEĞİL
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ya da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti'nin adayı olduğu takdirde, tutumunuz nasıl olacak? sorusu üzerine Destici,''Türkiye iki kişiye mahkum değil diye düşünüyorum. Öyle olmaması gerekir. O vasıfta çok aday çıkarır diye düşünüyorum. Yeter ki milletin önü açılsın'' dedi.

MKY,TY(İA/AK) (FOTOĞRAFLI)