SURİYE'de Kürtler'in yaşadığı Rojava bölgesinde belirlenen 3 kanton yönetiminden biri olan Cizire Kanton yönetimi dün Demokratik Özerkliği'ni ilan ederken, seçilen yöneticilerin ettiği yemin metninde 'Kürt' ve 'Kürdistan' ifadelerinin bulunmaması dikkat çekti. Demokratik Özerklik ilanı, İran'da kısa süre yaşayan tarihteki ilk Kürt devleti olan Mahabat Kürt Cumhuriyeti'nin ilanı ile aynı güne denk getirildiği belirtildi.
Suriye'nin Rojava bölgesinde üç kantonundan biri olan Cizire Kantonu, dün demokratik özerk ilan ederken, seçilen bütün bakanlar, 'Demokratik Özerk Yönetimi Kanun Yemini' etti. 1 Meclis yönetim Başkanı, 2 Başkan Yardımcısı ve 22 Bakanın ettiği yemin metninde, 'Kürt' ve 'Kürdistan' ifadelerinin yer almaması dikkat çekti. Bu durum Irak Kürt bölgesindeki medya organlarında eleştirildi. Dün ilan edilen Demokratik Özerk Yönetim Kanun metni şöyle:
"Büyük Tanrı adına yemin ediyorum ki; toplumsal sözleşmeye ve onun kanunlarına saygı duyacağım. Özgürlüğü ve halkın çıkarlarını savunacağım. Demokratik Özerk Yönetimi bölge güvenliğini, özgürlüğünü ve özsavunma hakkını savunacağım. Demokratik ulusa olan inancımla, toplumsal hukuku uygulamak için mücadele edeceğim."
İLK KÜRT CUMHURİYETİN İLAN EDİLDİĞİ GÜN ÖZERK YÖNETİM İLAN EDİLDİ
Rojava bölgesindeki Cizire Kanton yönetimi dün Demokratik özerk yönetimini alan ederken, ilan günün tarihte İran'da kurulan ilk Kürt Cumhuriyetinin kuruluş yıldönümüne denk gelmesi dikkat çekti. 22 Ocak 1946'da İran'daki Mahabat Kürt Cumhuriyet kuruluşunu ilan etmişti. Devlet Başkanlığı'nı Qazi Muhammed'in yaptığı Mahabad Kürt Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler tarafından tanınmasına rağmen 17 Aralık'ta İran ordusu tarafından işgal edilmesi nedeniyle 11 ay varlığını sürdürebilmişti.