Ramazan YAVUZ-Serdar SUNAR/ DİYARBAKIR, () - CUMHURBAŞKANI adayı HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, yarından itibaren partilerini Türkiye'nin her yerinde güçlü bir örgütlülüğe ve büyük bir kitle partisi haline getirmenin ilk hedefleri olacağını belirterek, "Biz bu seçimle birlikte yeni bir başlangıca adım atmış olduk" dedi.
Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarına ilk değerlendirmeyi Diyarbakır'daki seçim bürosunda yaptı. Vatandaşların sevgi gösterileri altında konuşan Demirtaş, seçim sonuçlarının hayırlı olmasını temenni etti. Bu seçimle birlikte yeni bir başlangıca adım atmış olduklarını kaydeden Demirtaş, "Hemen yarından başlayarak partimizi Türkiye'nin her yerinde güçlü bir örgütlülüğe, büyük bir kitle partisi haline getirmek ilk hedefimiz olacaktır. Biz bu seçimle birlikte yeni bir başlangıca adım atmış olduk" dedi. Seçimin Türkiye'ye barış ve demokrasi getirmesini dileyen Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk defa halk oylamasıyla gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu seçimin Türkiye'deki bütün halklarının yararına olması için büyük bir çaba gösterdik, mücadele verdik. Umut ediyorum ki sonuçlar hayırlı olacaktır. Bütün Türkiye halklarına şimdiden barış, kardeşlik, demokrasi getirmesini temenni ediyorum. Elbette bizler Halkların Demokratik Partisi ve bizi destekleyen bütün doslarımızla birlikte Türkiye'ye aydınlık gelecek adına gerçek, kalıcı bir umut yaratmak istedik. Cumhurbaşkanlığı seçimi de bunun için iyi bir fırsat oldu. Ve Türkiye'nin her yerinde, ilinde, ilçesinde, köyünde, mahallesinde savunduğumuz ilkelerin gönülden tartışılmasını, yürekten sahiplenilmesini arzuladık ve bunu önemli ölçüde başardık. Ortaya koyduğumuz ilkeler, Türkiye'nin her yerinde bir karşılık bulmuştur. Vermek istediğimiz mesaj Türkiye'nin her yerine ulaşmıştır. Ve bu açıdan bizim Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyamız çok önemli ölçüde hedefine ulaşmış, önemli bir çıkış, başarı yakalamıştır. Bizler, HDP olarak bundan sonraki aşamalarda da bugüne kadar savunduğumuz bütün ilkeleri, ezilenler adına öngördüğümüz ortak geleceği daha güçlü, daha kararlı bir şekilde savunmaya devam edeceğiz. Elbette hemen yarından başlayarak partimizi Türkiye'nin her yerinde güçlü bir örgütlülüğe büyük bir kitle partisi haline getirmek ilk hedefimiz olacaktır. Biz bu seçimle birlikte yeni bir başlangıca adım atmış olduk. Kürtüyle, Türküyle, Ermenisi, Lazı, Arabı, Çerkesiyle, Alevisiyle Sunnisiyle, Ezidi, Yahudisiyle, bütün kimlikler ve inançlarla bir arada, emekten, özgürlükten, demokrasiden, barıştan yana bir gelecek kurma kararlılığın göstergesi olmuştur."
Demirtaş, seçimin sıradan bir seçim olmadığını savunarak, "Çok büyük dezavantajlarla, adil olmayan bir yarışta, büyük zorluklarla mücadele ederek bu mesajı halka ulaştırmaya çalıştık. Bir tarafta devletin bütün gücünü fütursuzca kullanan bir aday, düşmanlaştırıcı bir dil kullanan bir aday, ırkçılık, mezhepçilik yaparak, kimlikleri mezhepleri meydanalarda yuhalatarak oy toplamaya çalışan bir aday, bir tarafta da bizim gibi ilkeler uğruna taviz vermeden bütün ezilenlere ulaşmaya çalışan bir çizgi vardı. Bu çizgi, sarsılmaz bir şekilde çıkış yapmayı başarmıştır. Türkiye'nin her yerinden oy, destek almıştır. Önümüzdeki dönem Türkiye'nin temel siyasetini bu çizgi belirleyecektir. Irkçı, mezhepçi çizginin, çatı çizgisi dahil olmak üzere iflas ettiği ortaya çıkmıştır. Halkların umudu olmaya aday tek çizgi bizim ortaya koyduğumuz duruş olmuştur. Eminim ki bize oy vermeyi arzulayan milyonlar, bu seçimde olmasa da bir sonraki seçimde artık oy vermeyi kararlaştırmıştır" dedi.
BİR ÇOK YERDE ŞAİBE, HİLE İDDİASI VAR
Aldıkları oy oranını değerlendiren Demirtaş şunları kaydetti: "Elde ettiğimiz sonuç, oran itibariyle de hemen hemen hedeflerimize yaklaşmış bir orandır. Ama şu hususa dikkat çekmek istiyorum. Sandıklar ilk başta büyük bir hızla açılırken, yaklaşık 45 dakikadır yüzde 98'de tıkalı kalmıştır. Geriye kalan yüzde 2'lik sandıklar, bir türlü açılmıyor, sonuçlar elimize ulaşmıyor. YSK'nın resmi sitesinde oy oranımız şu anda yüzde 9,7 olarak görülmektedir. Halen açılmayan yüzde 10 civarında sandık YSK'nın sonuçlarına yansımamıştır. 45 dakikadır Anadolu Ajansı'nın yüzde 98'lik sandık açılma oranının neden üstüne çıkmadığını merak ediyoruz. Bu durumun nedenlerini araştırıyoruz. Bir çok yerde şaibe, hile iddiası var. Her yerden bize şikayet geliyor. Arkadaşlarımız inceliyor, gerekirse itirazlarımızı da gerçekleştireceğimi herkesin bilmesini istiyoruz."
BU SEÇİMDE ÖNÜMÜZDEKİ BARAJLAR, ÖN YARGILARI KIRMAYI BAŞARDIK
Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle önyargıları kırdıklarını söyleyerek, "Bizler bu seçimde önümüzdeki barajlar, ön yargıları kırmayı başardık. Özellikle Kürt halkının bu dönemde vermiş olduğu güçlü destek bizim için onur vericiydi. Kürt halkının Türkiye'nin bütün ezilenlerine uzattığı el gurur vericiydi. Bu elin, Edirne'de, İzmir'de de, Gümüşhane, Artvin'de, Manisa'da bu sese cevap verilmesi hepimizi umutlandırmıştır" dedi.
HİÇ KİMSE ASLA TEK ADAMLIKTAN KORKMASIN
Demirtaş, yarın Merkez Yönetme Kurulu'nda ve bir sonraki gün Parti Meclisi toplantısıda seçim sonuçlarına dair neler yapılacağını değerlendireceklerini belirtti. Kendisini destekleyenlere teşekkür eden Demirtaş, "Elbette eksiklerimiz olmuştur. Elbette hak ettiğimi sonuç çok daha iyisidir. Ama unutmayın ki 90 yıllık faşizan, tekçi, ön yargılı sisteme karşı mücadele ettik. Ve geldiğimiz nokta, duvarların, ön yargıların artık kırıldığını gösteriyor. Bundan sonrası bizim görevimiz, işimizdir. Bu kadar zorluğa rağmen elde ettiğimiz sıçrama, geleceğe dair hepimizi heyecanlandırmıştır. Umut ediyorum, 2015 seçimlerine doğru giderken, Türkiye'nin ana muhalefet partisi bu seçimle birlikte şekillenmiş deme heyecanını buradan paylaşmak bize düşmüş olsun. Hiç kimse asla tek adamlıktan korkmasın. Çünkü 'ben tek adamım' diyenin karşısında bizde özgür düşünceye sahip kardeş halklarız. Ve bu ülkede diktatörlüğe izin vermeyecek bir güç olarak biz varız. HDP bütün ezilenlerin yanında olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
KARŞISINDA SERT BİR MUHALEFET GÖRECEKTİR
Erdoğan'ın kazanmasını değerlendiren Demirtaş, "Kendisi, bir Cumhurbaşkanı olarak, bütün halkların ortak hassasiyetini dikkate almayan bir yaklaşım içinde olursa, biz muhalefet partisi olarak kendisini eleştirmekten geri duymayız. Kendisi eğer aktif siyaset yürütmek istiyorsa Cumhurbaşkanlığı makamında, karşısında sert bir muhalefet görecektir. Biz, ilkelerimize uygun davranan herkesi saygıyla karşılarız. İlkelere aykırı bir tutum alırsa biz muhalefet etmekten çekilmeyiz. Kendisi Cumhurbaşkanı seçildi diye özel bir dokunulmazlık zırhına kavuşmuyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI