BDP Genel Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu. Demirtaş, "İktidar hazırsa, hakim ve savcıların bağımsızlığını, tarafsız bir yargıyı sağlayacak anayasal düzenlemeye hazırız. Bunlar hep mağdur. Her şeyi yapan bunlar, yetki, sorumluluk, para, bütçe bunlarda ama yine mağdurlar" diye konuştu.

"BUNU AÇIĞA ÇIKARMANIN YOLU, BAŞKA KOMPLOLAR DÜZENLEMEK DEĞİLDİR"

Demirtaş, "Bir şey çalmadıysanız, bunlar hırsızlık parası değilse, yapmanız gereken sözle, lafla savunmak değil, kendinizi açık, şeffaf bir denetime tabi tutmaktır. Bu yargı, yasayı uygulamıyor. Var olan antidemokratik yasaları bile uygulamıyor. Başka yerlerden talimat alarak operasyon yapıyor. 10 bin Kürt siyasetçisi dalga dalga içeri alınırken aynı savcılar, özel yetkili mahkemeler, polisler, bakanlar ve Başbakan görevdeydi ve canhıraş şekilde bu operasyonları savundular. Hırsızlık, rüşvet, yolsuzlukla ilgili kamuoyunun önüne serilen dosyalarda 'komplo var' diyorsanız, bunu açığa çıkarmanın yolu, başka komplolar düzenlemek değildir. Demokrasiye sarılmanız gereken yerde aynı zihniyetle hareket ediyor olmanız, sizi masum göstermez. Hırsızlık, rüşvet gibi toplumun hassas olduğu konularda herkesi tatmin edecek cevaplar vermeden derin yapılarla mücadele edemezsiniz. Asgari ücrette bir lira daha fazla vermemek için haftalarca masada müzakere ediyorsunuz. Peki oradaki hassasiyeti, hırsızlık ve rüşvet iddialarında niye göstermiyorsunuz? Hırsızlık, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının üstünün örtülmesini asla kabul etmeyeceğiz. 34 Kürt çocuğunu sınırdan kaçakçılık yaptı diye katlettiniz. Kaçakçılık, hırsızlık meselesinde 34 çocuğu öldürüp üstünü örtecek kadar hassassınız. Hesap vereceksiniz" diye konuştu.

"HIRSIZLIK VE YOLSUZLUKLARIN MUTLAKA ÜZERİNE GİDİLMESİ LAZIM"

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Cemaatin hangi niyetle yaptı, bunu bir kenara bırakalım. Önce hırsızlık yapıldı mı yapılmadı mı bunun hesabını verin. Cemaatin ve ondan emir alan polislerin, savcıların derdinin hırsızlık ve yolsuzluk olmadığını biz de biliyoruz. Temiz eller operasyonu olmadığını, vicdanen hareket etmiş savcılar olmadığını biliyoruz ama bu sizin durumunuzu kurtarmaz. Bu hırsızlık ve yolsuzlukların mutlaka üzerine gidilmesi lazım. 81 ilin tamamında en küçük ihaleden en büyüğüne kadar hepsi şaibeli. Paralel devletin yanında bir de paralel ekonomi var."

"DOĞRU OLAN, BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ BİR YARGIYI OLUŞTURMAKTIR"

Demirtaş, "Doğru olan, bağımsız ve tarafsız bir yargıyı oluşturmaktır. Anayasa değişikliği gerekiyorsa ki gerekiyor onun için hazırız. HSYK teklifi, kimin içine sinebilir? Bir Adalet Bakanı, hakim ve savcıların neredeyse bütün kurum ve kuruluşlarını, neredeyse mahkemeleri bile kendisine bağlayarak mı bu süreci demokratikleştirecek? Bundan kurtulmanı yolu yargıyı cemaatten alıp AKP'ye bağlamak mıdır? Biz bunu kabul etmeyeceğiz. İktidar hazırsa, hakim ve savcıların bağımsızlığını, tarafsız bir yargıyı sağlayacak anayasal düzenlemeye hazırız. Bunlar hep mağdur. Her şeyi yapan bunlar, yetki, sorumluluk, para, bütçe bunlarda ama yine mağdurlar" diye konuştu.

"BİZ AKP'Yİ SANDIKTA GÖTÜRECEĞİZ"

Demirtaş, "Ben çocuğumu bunlara emanet etmem' dediğin mahkemelerde kaç bin tane ananın evladı yargılanıyor biliyor musunuz? Poşu taktı, slogan attı diye 15 yıl ceza verdiler. Bunların hepsi bu dönemde masaya yatırılması gereken konulardır. Bizim derdimizi sadece Başbakan'dan hesap sormak değil. Hesap soralım da yerine ne gelecek? Biz yerine güçlü bir demokrasi inşa etmek istiyoruz. Biz AKP'yi sandıkta götüreceğiz. Yol ve yöntem budur. Bunun dışındaki yöntemler bizim destekleyeceğimiz yol ve yöntemler değil. AKP'yi götürüp yerine cemaati getireceğiz derdi bizim derdimiz değil. Başkalarının derdi bu olabilir, yolları açık olsun. Kuru bir AKP karşıtı değiliz. Ana muhalefet de dahil doğru bir yol yöntem izleyebilirsek ilk seçimlerde AKP sandığın dibini görecek" dedi.