HDP Eşgenel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "Başbakan'ın 'Bütün ülkeyi ben yöneteceğim' demesi demokrasi açısından ciddi bir tehdittir. Mevzu üç adaydan kimin oraya oturacağı mevzusu değil. Mevzu, Türkiye bundan sonra Suriye, Irak gibi mezhep çatışmasına teslim olup inleyecek mi, yoksa emekçiden, ezilenden yana bir sisteme doğru mu gidilecek?" dedi.

HDP Eşgenel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Batman'da 'Yeni yaşam çağrısı' adı altında düzenlendiği toplantıya, belediye başkanları, milletvekilleri, bölgedeki sivil toplum örgütü temsilcileri, kanaat önderleri, Süryanilerin Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile yaklaşık 900 kişi katıldı.

Demirtaş, mazlumdan yana tutum almak, insani değerlere saygı gösteren herkesin boynunun borcu olduğunu belirterek, "Ezilenden yana tutum almak onurlu toplum ve devletlerinin görevidir. Elbette ki İsrail'in karşısında duracağız. İnşallah en kısa zamanda yapılan ateşkes çağrıları karşılık bulacaktır. Buradan bir kez daha Filistin halkının yanında olduğumuzu bildirmek istiyorum. Son iki yıldır direnen Rojava halkı ve son 2 aydır IŞİD çeteleri karşısında direnen Kobani halkının yanındayız. Mazlumlar, zalimlere karşı bir arada olmalıdırlar. 1,5 aydır ne Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ne de Dışişleri Bakanı Kobani ile ilgili tek cümle kurmuş değil. Elbette ki Başbakan'ın Filistin'de yaşanan vahşeti kınaması normaldir. Anormal olan Kobani'ye dönük tek kelime etmemeleridir. İki gündür Rojava sınırında IŞİD'i protesto eden insanlara barbarca saldırılıyor, araçlar güvenlik güçleri tarafından tarumar ediliyor. Demek ki kelle kesip top oynayan IŞİD'i Türkiye'de protesto etmek yasak. Gazze'ye ağlayıp Kobani'ye ve Lazkiye'ye ağlamazsanız samimiyetinizi herkes sorgular. Kobani'de direnenler tüm insanlık adına direniyor. Kobani'de yaşanan saldırıların tüm insanlığa yönelik. Kobani'de direnenler, İzmirlilerin adına, Hevler adına, İstanbul adına, Trabzon adına, Bağdat adına direniyor" dedi.

Demirtaş, yıllarca söylediklerini Cumhurbaşkanlığı seçimiyle Türkiye halklarının önüne sunduklarını belirterek, "Çağrımız şu, tekçi, mezhepçi, ırkı anlayışlara karşı bu ülkede yeni bir devlet ve yeni bir toplum modeli teklif ediyoruz. Bunların hepsi yeni yaşam çağrımızın, yeni yaşam sözleşmemizin kodları ve ana esaslarıdır" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim çalışmalarında ileri demokrasi, kardeşlik ve özgürlük kavramları kullanarak içini boşalttığını söyleyen Demirtaş, "Bu kavramların altını biz dolduracağız. 'İleri, İleri demokrasi' mi diyorsunuz? O halde kardeşlerini sayarken sadece sana yakın Müslümanları, sana oy vermiş kesimleri saymayacaksın. İnsan olan herkes kardeşimdir deme cesaretini göstereceksin. 'Laz kardeşim, Çerkez kardeşim' derken 'Ermeni kardeşim, Süryani kardeşim, Alevi kardeşim' diyemiyorsan olmaz. Alevinin sorununu anlayamaz, çözemezsin. Sadece sana oy veren Sünnileri kardeş olarak görüyorsan burada problem vardır.

Demirtaş, Cumhurbaşkanı'nın tek başına parlamentoyu fesih edebildiğini, bunu da darbeden sabıkalı Kenan Evren'in getirdiğini belirterek, yüksek yargıyı atama yetkisi, rektörleri atama yetkisi darbenin yetkileri olduğunu ve ileri demokrasi olmadığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Cumhurbaşkanlığı seçimleri yeni bir dönem açsın istiyoruz. Ya seçimleri kazanarak bunu yapacağız ya da ilkelerimizin arkasında durarak. Bizi destekleyen milyonların gücüyle, ezilen kimliğimizle, özgürlük mücadelesi anlayışımızla bu topluma yeni bir yaşam çağrısı yapıyoruz. Diğer adaylar diyor ki, 'Devleti biz yöneteceğiz.' Devleti yönetecek bireylere değil, halkın yöneteceği mekanizmalara ihtiyaç var. Tekirdağ, Trabzon, Antalya, Hakkari, 'Sorunlarını yerlerinde çözsün' diyorsak onlara güveneceğiz, onlara yetki vereceğiz. Başbakan'ın 'Bütün ülkeyi ben yöneteceğim' demesi demokrasi açısından ciddi bir tehdittir. Mevzu üç adaydan kimin oraya oturacağı mevzusu değil. Mevzu, Türkiye bundan sonra Suriye, Irak gibi mezhep çatışmasına teslim olup inleyecek mi, yoksa emekçiden, ezilenden yana bir sisteme doğru mu gidilecek? Bir Karadenizli, yaşlı bir nine, deresini, suyunu savunmaya çalışırken jandarmadan dayak yiyen bir kadın olarak size hakaret eden bir Cumhurbaşkanı mı istiyorsunuz? Yoksa orada sizin yanınızda olacak bir Cumhurbaşkanı mı istiyorsunuz? İktidara geldiğimizde Kemalistler kendi yaşam tarzlarından, başörtülüler dindarlığından, Kürtler kimliğinden kaygılanmasın. Yeni yaşam çağrısını yüreğimizde hissetmeye başlarsak göreceğiz ki etrafımızda hiçbir düşman halk yok."

Demirtaş, bu seçimin siyasi partilere oy verme seçimi olmadığını belirterek, "Önümüzdeki yüzyılda bu topraklarda nasıl yaşayacağız, onun seçimidir. Batman sadece bir Cumhurbaşkanı seçmiyor. Önümüzdeki yüzyılın Batmanı'nı belirliyor. Oy verirken tarihi bir seçim yaptığınızı unutmayın. Tarihi bir dönemde tarihi bir kararın altına imza atıyorsunuz" dedi.

ERDOĞAN'A CANLI YAYIN TEKLİFİ

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'a canlı yayın teklifini tekrarlayarak, "İki saat benimle canlı yayına çık. Gazeteciler soru sorsun, cevaplayalım, halk dinlesin. Ondan sonra miting yapmayacağım söz veriyorum" dedi.

Ceylanpınar'da şehit olan iki askerin ailesine baş sağlığı dileklerinde bulunan Demirtaş, "Genelkurmay Başkanlığı'nın olay daha aydınlanmadan, PYD ilgilerinin olmadığını söylerken PYD yaptı demesi düşündürücüdür" dedi.

Demirtaş, daha sonra toplantıya katılanlarla birlikte iftar yemeği yedi.

FOTOĞRAFLI