BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak KCK davasının duruşmasını izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da 'Kürdistan' demesini, parti grubunda ise 'Mustafa Kemal de Kürdistan demişti' sözlerini hatırlatan Demirtaş, "Ancak Kürdistan diyen Kürt siyasetçiler 2 yıldan beri cezaevinde rehin olarak tutuluyor" diye konuştu.
Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal'ın da aralarında bulunduğu 39'u tutuklu 68 sanığın yargılandığı KCK Şırnak Kent Meclisi davasının duruşmasını izleyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal'ın da aralarında bulunduğu Kürt siyasetçilere 2 yıldan beri rehin muamelesi yapıldığını öne süren Demirtaş şunları söyledi:
"Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal ve meclis üyelerinin duruşması vardı, 2 yıldır yargılanıyorlardı. Hiç bir gelişme olmadan, mahkemeler uyduruk uyduruk devam ediyor. Resmen burada rehine muamelesi yapılıyor, rehine olarak tutuluyorlar. Bir adalet, hukuktan söz etmek mümkün değil. Malesef her duruşmada, hukukun ayaklar altına alındığına tanıklık ediyoruz. Bu ülkede Kürtler adına siyaset yapmak, bu devlet tarafından suç olarak görülüyor. Bu devletin yargıçları, savcısı, polisi 'Kürtler adına bir şey savunmayacaksınız. Kendi kimliğinizle, inancınızla, yaşam tarzınızla, ideolojinizle siyaset yapmayacaksınız' diyor. Bunu İstiklal Mahkemeleri de söylüyordu. Aynı zihniyet devam ediyor. Başbakan önceki gün, 'Mustafa Kemal Kürdistan demişti' diyor. Burda ise 'Kürdistan' diyen Kürt siyasetçiler yargılanmaya devam ediyor. Mesele bundan ibarettir." 'KIŞANAK'IN BAŞARILI OLACAĞINA İNANIYORUM'
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışınak'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusunun yapıldığı hatırlatılan Demirtaş, "Hayırlı uğurlu olsun, daha önce de ifade etmiştim. Diyarbakır'da son derece başarılı bir belediyecilik yönetimi örneği sergileyeceğine inanıyorum" dedi.   
'İSTANBUL İÇİN CHP İLE YAKINLAŞMA SÖZKONUSU DEĞİL'
Yerel seçimler için HDP ile CHP arasında bir yakınlaşmanın olup olmadığı yönündeki bir başka soruyu Demirtaş şöyle yanıtladı:
"Bir yakınlaşma sözkonusu değil. Biz ilkeli düzeyde şefaf, nedir o ilkeli şefaf? Yerel yönetimlerde, yönetim anlayışımızın nasıl olacağını kamuoyuna açık ve şefaf şekilde ilan edilmesi ve yerel düzeyde, genelde değil, bazı lokal bölgelerde adaylar bazında ittifak yapılması tartışılabilir. Biz BDP olarak böyle düşünüyoruz. Ama sonuçta istanbulda HDP seçime giriyor, HDP karar verecek. Biz CHP ile itifak kapısını açtık diye bir ifade etmedim. Zaten CHP sözcüsü de bunu söyledi, bir itifak tartışmamız yok. Biz sadece ilkelerimiz doğrultusunda bizimle çalışmak isteyene kapımızın açık olduğunu söyledik."
'BELEDİYEDE DE EŞ BAŞKANLIK'
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için Gültan Kışanak ile eş başkanlık konusunda Fırat Anlı'nın adının geçtiğini doğrulayan Selahattin Demirtaş, şöyle konuştu:
"İsmi geçiyor doğru. Fırat bey de Yenişehir Belediye başkanlığı yapmış, il başkanlığı yapmış, partimizin bir çok kademelerinde çalışmış, deneyimli ve değerli bir arkadaşımız. Yani sonucu hep birlikte göreceğiz. Netleşen bir konu yok. Eş başkanlık sistemini mümkün olan her yerde uygulamaya çalışacağız. Partimizde eş başkanlık sistemi var biliyorsunuz. Yasal dayanağı yok, ama kanun dışı da değil. Yasadışı bir iş değil, son derece meşru bir çalışmadır. Şimdi bunu belediyelerde uygulamak istiyoruz. Ve bir dönem sonra bunun yasallaşması için çalışacağız. Yani her yerde bir kadın ve bir erkek  kenti yönetsin, eşit şekilde, ortak şekilde kenti yönetsin istiyoruz."