Arif ARSLAN/BATMAN, () - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Şiddet içermeyen gösterilere şiddet kullanarak müdahale edilemez. Gösteri yapan kişilere de başka gruplar müdahale edemez, iç çatışmaya kadar götürür. Herkesin çok dikkatli olması lazım. Provokasyonlara dikkat etmek gerekir" dedi.
Selahattin Demirtaş, seçim mitinglerini bugün Batman'ın Kozluk İlçesi'nde sürdürdü. Ak Parti'yi eleştiren Demirtaş, "Her tarafta köhnemiş devlet partileri olacak, hırsızlık, yolsuzluk, rüşvete bulaşmış, işkence ve zulüm edeceksin. Yani tüm siyasi hayatlarını kendileri ve ailelerinin çıkarları üzerine kurulmuş olan bir siyasi parti anlayışı ile yıllardır özgürlük ve demokrasi için mücadele eden BDP arasında geçecek bir seçim olacak" diye konuştu. Bölgede iki anlayışın yarışacağını ifade eden Demirtaş, şöyle dedi:
"AKP şahsına soyutlaşmış klasik, 90 yıllık retçi, inkarcı, devlet geleneği, Kürdün ne kimliğini ne de anadilde eğitim hakkını, ne kendini yönetme hakkını, nede kaldığı Kürdistan'ı asla tanımıyor. Kabul etmediği gibi 'tek dil, tek millet' diyerek her tarafta inat eden, hırsızlık, rüşvetle yüzü gözü bulaşmış bir portre olacak bu seçimlerde. AKP etrafında kendi çıkarları için siyasi çalışmayı yürütenlere seslenmek istiyorum. Ak Parti'de ne var da oradasınız? Kozluk halkı AKP'de ne buluyordu? Neden bu partinin yanındadır, merak ediyorum? Para dışında ne var. Rüşvet dışında, hırsızlık dışında bir şey varsa biz de bilelim. Bizim bildiğimiz AKP'de başka bir şey yok."
"BİR GENCİN DAHA YAŞAMINI YİTİRMESİ ACIDIR"
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mitingin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Berkin Elvan'ın olayının ardından halkın gösterdiği tepkiye hükümetin orantısız güç kullandığını söyledi. Herkesin dikkatli olması gerektiğini belirten Demirtaş, şunları söyledi:
"Berkin Elvan'ın katledilmesi sonrasında halkın gösterdiği tepkiye, hükümetin yaklaşımı bir kez daha orantısız güç şekline dönüştü. Her yerde sokaklarda işkence, gaz, coplamalar, ev ve işyerlerine kadar gaz ve fişekleri adeta sokaklar işkencehaneye dönüştürüldü. Bu gösteriler sırasında görünen o ki, sokağa çıkar ve protesto eden kişilere polisin müdahalesinin yanında bazı sivil gruplar ile polis desteğiyle bıçak, sopayla gruplara yönelik saldırı anlaşılıyor. Bu sırada sivil kişiler karşı karşıya getiriliyor. Silahla gençler bir birini öldürme noktasına geliyor. Bu olaylar esnasında en son İstanbul'da bir gencin daha yaşamını yitirmesi son derece trajik ve acıdır. Kirli oyunların provokasyonu ortaya çıkardığı bir acıdır."
"İÇ ÇATIYMAYA GÖTÜRÜR"
Demirtaş, gençlerin bu konuda çok dikkatli olmasını isteyerek, "Hükümeti protesto ederken, polis müdahale ederken veya engellerken, esas alması gereken uluslararası kurallar ve kanunlar var. Şiddet içermeyen gösterilere şiddet kullanarak müdahale edilemez. Gösteri yapan kişilere de başka gruplar müdahale edemez, iç çatışmaya kadar götürür. Provokasyonlara dikkat etmek gerekir. İnşallah bu acılar bir daha tekrarlanmaz" dedi.

AA(GG/ESM) (FOTOĞRAFLI)